Jump to content

Stvarno pravo


Naši otoci

Preporučene objave

Poštovanje, molila bih pravni odgovor. U  nacrtu kuće iz 1974 godine postoji prozor sa griljom,( i po nacrtu je dobijena građevinska dozvola) koji je na samoj granici sa susjedovim vrtom, a vrt je u nizini  3-4  m ispod moga zida od moje kuće. Tu je nekad bila staklena prozirna stijena, nije se otvarala, a ja sam sada napravila prozor koji se otvara u mom prostoru  bez grilje. Susjed se pobunio i želi da prozor zatvorim fiksno. Naglašavam da je ispod njegov vrt., molim Vas što mi je činiti? 

Drugo, lozu sam digla  na svoju terasu  zbog hlada u visini od njegovog vrta cca10 m, smetaju mu grane od loze koje prelaze u njegov zračni prostor. Pitam se do kuda je nečiji zračni prostor? Do neba? Hvala Vam na svakom vrijednom odgovoru. 

Naši otoci

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

kakvo je stanje u zemljišnim knjigama? Je li upisana neka služnost?

Da, granice su propisane Zakonom o vlasništvu i drugim  stvarnim pravima i to u glavi V., koja uređuje susjedska prava. Općenito, susjedska prava dopušteno je izvršavati samo u mjeri i na način da se time što manje ograničava, opterećuje ili na drugi način uznemirava onoga tko treba nešto trpjeti, propustiti ili činiti. Oboje trebate voditi računa o uzajmano obzirnom izvršavanju prava vlasništva i da jedno drugog što manje ometate i/ili ograničavate u izvršavanju svog prava vlasništva. Najbolje bi bilo pronaći kompromis da se izbjegne postupak pred sudom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija