Jump to content

Minus na tekućem računu-ovrha-nejasnoće


horvatzd

Preporučene objave

Poštovanje, nakon smrti oca netko je od ukućana još par dana s njegovog računa putem bankomata podizao novac. Otišlo se u minus, nije ništa strašno. Moji su doma bili "liberalni" po tom pitanju i nekoliko ukućana je koristilo karticu i dok je otac bio živ. Dogovor je da ce se svi odreći nasljedstva, i da ću ja sve nasljediti. Nema velikog nasljedstva. Znači ne želim nikoga od svojih tužiti, vjerovatno su podigli nešto keša za potrebe organizacije pogreba, dakle namjere sigurno nema. Ne želim ih pitati tko je jer su svi pod velikim stresom iz razloga što je smrt bila neočekivana i tragična. Svjesno ću na ostavinskoj preuzeti i dugove po tekućem kako to i zakon nalaže. Ovo me zanima: Hoće li na ostavinskoj raspravi biti pravnih problema zbog ovoga? Ja osobno neću spominjati taj minus kao nešto sporno, a oni će se samo odreći nasljedstva na ostavinskoj. Zanima me može li JB na raspravi sam pitati tko je napravio minus i ima li uopće JB uvid kad je netko podignuo novce s bankomata. Pitam ovo zato što ne želim probleme na ostavinskoj, a dug ću naravno po zakonu podmiriti nakon ostavinske.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još jedno i ovaj put zadnje pitanje, obećavam. Je li zakonski uopće moguće, ako na ostavinsku dođemo; majka (supruga od pokojnog) Ja (sin od pokojnog) i moja dva brata (druga dva sina od pokojnog) da se svi odreknu nasljedstva, i da samim tim ja ostanem nasljednik svega. Tako smo dogovorili pa me zanima je li to provedivo na ostavinskoj da se tri osobe iz prvog nasljednog reda odreknu nasljedstva, a da samo jedna prihvati? U ovom slučaju ja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , horvatzd je napisao:

Neće se spominjati iznosi minusa na ostavinskoj?

Neće. Nasljeđuje se stanje po računu kakvo god da je u pitanju, minus ili plus, JB je tako svejedno.

prije 2 sati , horvatzd je napisao:

Tako smo dogovorili pa me zanima je li to provedivo na ostavinskoj da se tri osobe iz prvog nasljednog reda odreknu nasljedstva, a da samo jedna prihvati?

Da, moguće je da se odbiju prihvatiti nasljedstva ili da ga se prihvate, pa potom odmah i odreknu, ali u Vaše ime. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Dana 25. 05. 2022. u 22:11, horvatzd je napisao:

Puno vam hvala na svim odgovorima.

 

Dana 25. 05. 2022. u 19:06, Borbena7 je napisao:

Da, a možete i već sada poslati e-Zahtjev.

Poštovanje još jedno kratko pitanje u vezi obiteljske mirovine. Majka je završila u bolnici ništa strašno, rutinski zahvat. Zanima me da li postoji zakonski rok u kojem se mora podnijeti zahtjev za obiteljskom mirovinom. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Dobili smo datum ostavinske. Otac je primio još jednu plaću za svibanj. Jučer preko bankomata pokušao vidjeti stanje na računu čisto da znam što me čeka na ostavinskoj. Međutim kad sam utipkao pin na bankomatu je pisalo "nedopuštena uporaba bankomata". Jel to loše ili dobro. Je li možda netko po službenoj dužnosti obavijestio banku o smrti. Jer nitko od ukućana nije išao u banku sa smrtnim listom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija