Jump to content

Dopis HZZO "Poziv na plaćanje troškova zdravstvene zaštite"


pravo.cisto
 Dijeli

Preporučene objave

Imam zanimljivu situaciju, HZZO osobi salje dopis Poziva na plaćanje troskova zdravstvene zastite

prijepis dopisa slijedi, boldao sam ono kljucno


 

Citiraj

 

Uvidom u njihove knjige koristila se osoba policom dopunskog osiguranja 165.... , te je nastao trosak u iznosu od 1992,57 HRK.

Ugovor je sklopljen 07.08.2020 do 06.08.2021g., otkazan  13.07.2021

Premira pripadajuceg razdoblja uznosi 784,80 HRK , te navedeni trosak zdravstvene zasitte premasuje iznos pripadajuce premije za 1207,77 kuna.

Odredbom tocke XVI Opcih uvjeta ugovora o DZO propisano je, da ugovaratelj s kojim je raskinut ugovor ili koji je otkazao ugovor obvezan je Zavodu platiti razliku izmedu troskova zdravstvene zastite i iznosa pripadajucih premije, koliko su troskovi zdravstvene zastite visi od iznosa premije pripadajucih razdoblja osigurnja dodana raskida, odnosno otkaza ugovora, osim u slucaju kad je osigurateljno razdoblje trajalo godinu dana ( NN broj 91 13, 119 13, 18 14, 119 14, 135 14, 144 14 , 17 15 , 139 15 , 63 16, 99 17, 40 19)

 

Stoga vas ovim putem pozivamo da u roku od 15 dana podmirite razliku izmedu ucinjeog troska zdravstvene zastitre i iznosa pripadajicih premoja, uvecano za zakonsku kamatu....

 

 

Dakle situacija je ta da se oni pozivaju na odredbu zakon da ako je osiguratlejno razdoblje trajalo krace od godine dana, da onda imaju pravo potrazivati razliku od naplacene premije do stvarno ucinjenog troska . Osiguranik je raskinuo policu osiguranja prije proteka prve godine (raskinuo u zakonskom roku prije isteka osigurateljne godine, inace se ne moze raskinuti polica u toj godini , tj prijeci na drugog osiguratelja sto je slucaj ovdje bio )

Prilikom raskida polica bila je potrebna suglasnot DZO-a da se polica raskine , i od njih nije dosla apsolutno nikakva informacija da postoji mogucnost da su ucinjeni troskovi u toj godini veci od premija i da ce doci do prijeboja u smislu da ce osiguranik morati platiti razliku.

Iz mog pravnog laickog kuta je njihov stav meni sasvim jasan, bio bi to pucanj u vlastitu nogu da obavjestavaju korisnike da naprave nesto sto ce njima otkloniti trosak a osiguranju uciniti trosak...ali smatram da se ovdje radi o nekoj vrsti nepostene "trgovacke" prakse gdje se ljudi ne obavjestavaju o svim posljedicama raskida ugovora, a onda se sa odmakom od godine dana obavjestavaju o trosku.

Oni su kod raskida ugovora vec mogli vidjeti po knjigovostvenoj kartici koja je i sad poslana , da je trosak do tog perioda daleko veci od uplacenih premija.

 

Ne moram ni pricati da je trosak zdravstvene zastite mogao biti puno veci , u desecima tisuca kuna u toj godini, nije li nerealno da korisnik na neku nacin bude obavjesten da njegova polica dopuskog zdravstvenog osiguranja koju je uredno placao za vrijeme trajanja osiguranja, i za vrijeme ucinjenog troska da se tako izrazim , nece vrijediti jer eto nije ispunjen uvjet 12mj koristenja police u komadu ?

Ovo osiguranja ima slicnosti sa autoosiguranjem obavenzim (osim sto ovo nije obavezno jasno). Kod tog osiguranja je jasno propisano da se premija ugovara na godisnjoj razini ,dakle vrijedi 365 dana pa tu ne moze doci do ove situacije, ali to je slicno kao da auto osiguranje kaze da ste imali kod nas ugovoreno osiguranje samo godinu dana pa cemo stetu koju ste prouzrocili vi a mi platili trecoj strani, sad sa odmakom od godine dana sada zaracunati vama minus premiju koju ste platili.

 

 

Moze li se korisnik zaliti na ovu odluku tj naravno da moze, moze li otkloniti ovaj trosak na neki nacin ?

 

 

uređeno: od pravo.cisto
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 Dijeli×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija