Neriman objavljeno: 26. rujan 2022. Dijeli objavljeno: 26. rujan 2022. Dobar dan, prvo da se zahvalim svim znalcima na dosadašnjim savjetima i vremenu koje su na ovom forumu posvetili. Imam jednu situaciju za koju bih htjela savjet. Živim sa roditeljma u prizemlju obiteljske kuće , dok je kat kuće nedovršen u visokom roh bau sistemu, znači ima samo vanjske zidove i prozore. Na cijelog kući je u ZK izvatku uknjiženo založno pravo na nekretninu radi osiguranja novčane tražbine. Da li se na takvoj nekretnini može napraviti etažiranje kata na dva stana odnosno da kuća bude etažirana na 3 stana s obzirom na zabilježbu i nedovršenost kata? Naime imam zamisao napraviti etažiranje kuće na tri stana, te kupiti od tate jedan stan . Dio tog novca koji bi dobio tata bi išao na vraćanje duga. Da li bi se u slučaju da je moguće napraviti etažiranje kuće, porezna uprava imala pravo uknjižiti na sva tri stana ili samo na jedan budući da je iznos duga manji od vrijednosti 1 stana. Kakve se vaše preporuke? Da se prvo plati dug pa onda etažiranje ili se može prvo napraviti etažiranje pa onda dug? Najpovoljnija opcija za mene bi bila etažiranje , pa potom stambeni kredit . Unaprijed hvala na savjetima. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Borbena7 odgovoreno: 13. listopad 2022. Dijeli odgovoreno: 13. listopad 2022. Dana 26. 09. 2022. u 10:26, Neriman je napisao: Da li se na takvoj nekretnini može napraviti etažiranje kata na dva stana odnosno da kuća bude etažirana na 3 stana s obzirom na zabilježbu i nedovršenost kata? Da, može. Dana 26. 09. 2022. u 10:26, Neriman je napisao: Da li bi se u slučaju da je moguće napraviti etažiranje kuće, porezna uprava imala pravo uknjižiti na sva tri stana ili samo na jedan budući da je iznos duga manji od vrijednosti 1 stana Da, ako provedete etažiranje Porezna uprava uknjižiti će se na svaki posebni dio svakog suvlasnika. Dana 26. 09. 2022. u 10:26, Neriman je napisao: Kakve se vaše preporuke? Zatražite od Porezne uprave da Vam da suglasnost za provedbu etažnog elaborata na način da će založno pravo nakon provedbe etažiranja tereti samo taj jedan očev suvlasnički dio tj. stan s obzirom da je njegova tržišna vrijednost veća od vrijednosti dugovanja. Dana 26. 09. 2022. u 10:26, Neriman je napisao: Najpovoljnija opcija za mene bi bila etažiranje , pa potom stambeni kredit . Slažem se s Vama, a ovo možete napraviti na način kako sam Vam naprijed navela. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.