Jump to content

Obiteljska mirovina DVO novi zakon o ZOMO


MarkoDelija

Preporučene objave

Molim vas za pomoć... Dolaze izmjene zakona o mirovinskom osiguranju te me zanima jedna stvar.

»Članak 74.a će glasiti ovako:

(1) Udovica, odnosno udovac koji je korisnik starosne, prijevremene starosne ili invalidske mirovine i ispunjava uvjete za stjecanje prava na obiteljsku mirovinu prema ovome Zakonu ili drugom posebnom propisu može, iznimno od članka 98. ovoga Zakona, koristiti i dio obiteljske mirovine.

(2) Korisniku iz stavka 1. ovoga članka dio obiteljske mirovine uz starosnu, prijevremenu starosnu ili invalidsku mirovinu može se isplaćivati pod sljedećim uvjetima:

1. ako je jedini korisnik obiteljske mirovine

2. ako je navršio 65 godina života i

3. ako mu ukupna svota mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj ne prelazi iznos od 80 aktualnih vrijednosti mirovine.

(3) Dio obiteljske mirovine određuje se u iznosu od 27 % od pripadajuće svote obiteljske mirovine određene za jednog člana obitelji.

(4) Ako je dio obiteljske mirovine određen prema stavku 3. ovoga članka niži od iznosa tri aktualne vrijednosti mirovine, isplaćivat će se iznos od tri aktualne vrijednosti mirovine, ali ne više od 50 % pripadajuće svote obiteljske mirovine.

(5) Ako zbrojene mirovine iz stavka 2. točke 3. i stavka 3. ovoga članka iznose više od 80 aktualnih vrijednosti mirovine, dio obiteljske mirovine isplaćivat će se u visini razlike do 80 aktualnih vrijednosti mirovine.

(6) Ako je korisniku iz stavka 1. ovoga članka obiteljska mirovina određena u visini najniže, odnosno najviše mirovine, dio obiteljske mirovine iz stavka 3. ovoga članka određuje se od najniže, odnosno najviše mirovine, pod uvjetima i na način propisanim ovim člankom.

(7) Iznimno od odredbe stavka 2. točke 1. ovoga članka, kada je preostalim članovima obitelji umrlog osiguranika obiteljska mirovina priznata zbog potpunog gubitka radne sposobnosti, odnosno opće nesposobnosti za rad, ili djetetu sa statusom osobe s invaliditetom na temelju članka 69. stavka 5. ovoga Zakona, korisnik iz stavka 1. ovoga članka može ostvariti pravo na dio obiteljske mirovine ako ispunjava uvjete propisane stavkom 2. točkama 2. i 3. ovoga članka i ako nema drugih članova obitelji koji pravo na obiteljsku mirovinu koriste po drugim osnovama.

(8) Na određivanje dijela obiteljske mirovine ostvarene prema stavku 7. ovoga članka odgovarajuće se primjenjuju odredbe stavaka 3. do 6. ovoga članka.

 

Ja sam korisnik obiteljske mirovine preminulog oca i primam sada mirovinu po 0.7 koeficijentu te će mi se automatski koeficijent povećati na 0.77 sa 01.01.2023.

Umirovljen sam u obiteljsku mirovinu prema ZOMO iza preminulog oca koji je bio djelatna vojna osoba, umirovljen sam zbog lišenja radne sposobnosti (100%-tni sam invalid najteže 4. razine oštećenja organizma, potpuno nesposoban za rad) i u mirovini sam sada 5 godina već.

Dali ja točno zaključujem da ovaj članak podebljani daje mojoj majci pravo na korištenje djela očeve mirovine uz svoju a meni ostaje moja puna bez smanjenja koeficijenta zbog 2 korisnika mirovine?

Majka je u svojoj mirovini te bi prema ovome imala pravo na dio očeve mirovine od 29.04.2023. kada puni 65 godina te ispunjava uvjete za dio suprugove mirovine.

Ali ona neće tražiti dio očeve mirovine ako će se time meni smanjiti mirovina zbog 2 korisnika. Zato me zanima dali prema ovome ona ima pravo na dio očeve mirovine a da se moja ne dira i poveća koeficijent na 0.77 od 01.01.2023.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Citajuci taj clanak 74.a, tocku 7. i 8., ispada da pravilno zakljucujete i da bi majka kad navrsi 65 godina zivota mogla podnjeti zahtjev za isplatu uz svoju mirovinu i dijela mirovine preminulog partnera...

Kako ce HZMO to novcano tretirati - dijeliti ili ne djeliti (posto je to nesto novo) to ce se tek vidjeti, prije 29.04.2023.god kad majka ostvaruje pravo stigne se otici u najblizu ispostavu HZMO-a i dodatno se raspitati kod njihovih pravnika...ziher je ziher...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Dana 22. 11. 2022. u 12:52, malicovjek je napisao:

Citajuci taj clanak 74.a, tocku 7. i 8., ispada da pravilno zakljucujete i da bi majka kad navrsi 65 godina zivota mogla podnjeti zahtjev za isplatu uz svoju mirovinu i dijela mirovine preminulog partnera...

Kako ce HZMO to novcano tretirati - dijeliti ili ne djeliti (posto je to nesto novo) to ce se tek vidjeti, prije 29.04.2023.god kad majka ostvaruje pravo stigne se otici u najblizu ispostavu HZMO-a i dodatno se raspitati kod njihovih pravnika...ziher je ziher...

Hvala, tek sam sada vidio odgovor...

Nego, poslao sam upit u ministarstvo i pučkoj braniteljici za osobe sa invaliditetom i oboje su mi potvrdili da će se moja mirovina od 01.01.2023. dići na koeficijent 0,77  (10%) a da će majka nakon što napuni 65 godina imati pravo na 27% očeve obiteljske mirovine izračunate po koeficijentu 0,77 bez zadiranja u moju mirovinu.

Također sam dobio i informaciju da to nije bilo u prvotnom nacrtu zakona te je kasnije usvojeno upravo na prijedlog pučke pravobraniteljice za osobe sa invaliditetom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija