Jump to content

freelance u hrvata


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Već neko vrijeme razmišljam o napuštanju trenutnog posla i odlazak u freelancere. Dakle, slobodne radnike.

 

Ineresira me pravna strana. Da li ja moram registrirati obrt kako bih postao "samostalan" ili mogu funkcionirati kao fizicka osoba bez registriranog obrta?

 

U slučaju ovog drugog, kakvi su zakoni glede plaćanja doprinosa, poreza na dobit, prireza te mirovinskog i zdravstvenog.

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bi obavljao bilo kakvu djelatnost u RH obvezno moraš izdati račun za taj posao a iz toga proizlazi da se moraš registrirati tj. otvoriti d.O.o. ili obrt. Evidenciju o cjelokupnom poslovanju mora voditi stručna osoba knjigovodstvene struke (knjigovodstveni servis) koji će ti pružiti sve potrebne informacije. Otvaranjem obrta ima š pravo neograničeno raspolagati s kešom dok kod d.O.o. isplaćuješ sebi plaću. U obrtu sve što zaradiš je primitak a temeljem računa prikazujem izdatak. Razlika između prihoda i rashoda (priznatih) je dohodak na kojega plaćaš porez zavisno od visine dohotka (15,25,35,45%). Kod d.O.o. imaš porez na dobit koji se oporezuje sa 20% (osim PPDS-a i brdskoplaniskih područja-vidjeti pravilnik o porezu na dobit!). Posjeti stranicu www.hitro.hr!!!!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija