Jump to content

Stjecanje prava vlasništva - kupoprodajni ugovor / dosjelost


Ivan84139

Preporučene objave

Poštovani,

molio bih Vas za pomoć / savjet..

Radi se o jednoj katastarskoj čestici koja je podijeljena na 3 vlasnika (na 3 različita ZK uloška). Jedan dio čestice (nazovimo ga A) je u mom vlasništvu i upisan je u ZK uložak. Drugi dio čestice (B) kupio je moj pokojni djed još 1969. godine (imam i original tog kupoprodajnog ugovora), ali nikad nije upisan kao vlasnik, već samo kao posjednik u posjedovnom listu. Treći dio čestice (C) u ZK ulošku glasi na pokojnika čiji sin ima 80 godina i živi u Kanadi. Predmetnu česticu u cijelosti je koristila moja obitelj još od 60-ih godina i postoje osobe koje to mogu potvrditi..

Obzirom da je čovjek od kojeg je moj djed kupio dio (B) predmetne čestice također preminuo, njegova imovina prenesena je na njegovu suprugu koja je živa, ali ima 90+ godina i teško je komunicirati s njom. Podaci u njenom ZK ulošku i podaci u kupoprodajnom ugovoru identični su 'u slovo'.

Postoji li model prema kojemu je kupoprodajni ugovor dovoljan da se upiše vlasništvo nad tim dijelom čestice (B) ili je navedeni ugovor barem dovoljan dokaz poštenog posjeda? Postoji li mogućnost da se dosjelošću upiše vlasništvo na oba dijela čestice (B i C)?

Postoji li neki drugi (jednostavniji ili brži) način za stjecanje prava vlasništva nad navedenom česticom?

P.S. Nisam siguran da li je bitno u konkretnoj situaciji, ali prema rješenju o nasljeđivanju, pravo na posjed navedenog dijela čestice (B) dodijeljen je mom ujaku koji bi taj dio darovao meni, ali pretpostavljam da je to tek sljedeći korak..

Unaprijed hvala i srdačan pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija