Jump to content

predugovor o kupnji stana


anonimno

Preporučene objave

molim da mi pomognete u mojim pravima i obvezama glede nastale situacije: sklopila sam predugovor prije 5 mjeseci, uz predugovor je i tlocrt stana, stan je u izgradnji, treba biti završen u desetom mjesecu,bez obzira na vremenske rokove iz predugovora uplatila sam ranije 80 % od ukupne cijene stana. Sad se pojavio problem naime stan ima više kvadrata.Prilikom obračuna površina m2 u sabiranju tehničar je krivo zbrojio kvadrate. Tako da sad umjesto 35 m2 imamo 39 m2. pola stanova je prodato pod ovim tj starom kvadraturom pola ne. Pitam se dali prodavac tj vlasnik i investitor(jedna je firma) može raskinuti kupoprodajni predugovor i kako se postaviti u datoj situaciji. HVALA

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja se zaista čudim ljudima koji kupuju stan na neviđeno. imate sreću da ste uopće dobili stan. Dati tolike novce za nešto što ne postoji i možda neće nikada ni postojati zaista je u ova vremene velik rizik. No, vaš je novac i vi najbolje znate.

Što se kvadrature tiče, niti jedan stan u naravi ne odgovara papirnatim podacima iz više razloga. Prvi je taj što investitor-graditelj prikazuje manju kvadraturu radi manjih davanja državi (glede građevinske dozvole i poreza kojeg mora platiti unaprijed). Drugi je taj da vas privuče manjom cijenom, a onda ucijenjuje većom jer se odjednom!! pojavi višak kvadrata. To se radi vrlo često i vi na kraju ipak platite višak iz straha da ne ostanete bez stana i da si smanjite komplikacije u životu.

Investitori jako dobro znaju da je useljenje dugo očekivani trenutak i stoga su spremni na svakojake ucjene kojima pritišću kupce.

A ako ga i tužite, opet ne mora značiti da ćete dobiti spor, jer stan u naravi ne odgovara onome iz ugovora a u ugovoru se sve točno mora napisati. A to da je to predugovor, nema nikakve veze jer i to je ugovor po ZOO-u.

Stoga, ako oni počnu vas zavlačiti, vi obavezno uzmite odvjetnika.

 

A sad opcija B za one pametnije koji nisu još dali ni lipe....naime svaka novogradnja zbog pohlepe graditelja tj. investitora ima neku manu a to su najčešće kvadrati. Ako ste već sve dogovorili, a ništa niste platili a žarko želite taj stan, onda vi možete ucjenjivati njih i to tako da im pozovete građevinsku inspekciju ili još bolje ministarstvo koje će izdati nalog za rušenje ili za izmjenu nekretnine u skladu sa građevinskom dozvolom.

Slobodno mogu reći da je mimo dozvole izgrađeno više od 80% novogradnji u RH i da se svakome može naći mana (ako se baš zainatite).

Zato savjet - nikada ne plaćajte stan unaprijed tj. dok on nije izgrađen i od vašeg vještaka izmjeren jer bi mogli ostati bez svega.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poštovani/a stan nisam još dobila jer je u izgradnji (zgrada dobiva krov), a za vasu informaciju prije kupovine stana informirala sam se u nadležnim tijelima o lokaciskoj i građevinskoj dozvoli pa i u sudu gdje su upisani kao korisnici zemljišta, i to je nesporno, ali radi boljeg pojašnjenja molim vas ova skračenica ZOO odnosi li se na Zakon o obveznim odnosima. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija