Jump to content

Moja iskustva s pravosudnim


anonimno

Preporučene objave

Kako sam prije nekoliko dana položio pravosudni ispit, a s obzirom da mi je ovaj forum bio u informativnom smislu najznačajniji izvor i značajno mi pomogao u pripremi i samoj spoznaji svih značajki i dubioza ovog ispita, namjera mi je da iznošenjem svojih iskustava pomognem svima onima koji se pripremaju ili su već dobrano započeli s pripremama za polaganje ispita. Ispit sam položio u prvom pokušaju i u potpunosti, bez bilo kakvih poteškoća odnosno na svako pitanje iz svih područja i cijele materije sam pružio više nego solidan odgovor, tako da sam zaključio da sam ispit mogao položiti i sa značajno manjim ukupnim angažmanom.

 

VRIJEME POTREBNO ZA UČENJE:

Jasno da vrijeme potrebno za kvalitetnu pripremu i savladavanje cijele materije za ovaj ispit ovisi o individualnim osobinama pojedinca i njegovom životnom, radnom, društveno-socijalnom i sličnom okruženju u okviru kojeg priprema ispit, međutim, moja iskustva su slijedeća. Radim izvan pravosuđa i gotovo da sa njim nemam nikakav doticaj, diplomirao sam prije više od deset godina, imam obitelj, i uz sve to, negdje od početka 9. mjeseca prošle godine učim gotovo svakodnevno u večernjim satima negdje između 2-3 sata, a potom sam mjesec dana prije pravosudnom uzeo 4 tjedna godišnjeg odmora i zaista svaki dan učio do iznemoglosti, od 12-16 sati dnevno, tako da doslovce nisam izlazio iz stana.

 

LITERATURA I ISPITIVAČI:

Osobno nisam nikada, pa ni na fakultetu, bio ljubitelj skripti, te sam uvijek puno polagao na literaturu iz koje spremam ispit preferirajući kompleksnije i ozbiljnije te provjerene naslove. Tako sam i u pripremi pravosudnom nastojao imati rezervu prema skriptama koje se danas nude na tržištu pa tako i na ovom forumu, a kada sam ih ipak koristio, nastojao sam ih kombinirati s drugim i ozbiljnijim izvorima. U nastavku ću iznijeti svoja osnovna iskustva po pojedinim područjima:

 

Moj je sud da su skripte na ovom forumu iz ustavnog, upravnog, radnog i organizacije pravosuđa svakako uporabljive i s obzirom na moje iskustvo sa ispitivačima, sigurno dovoljne za prolaz na pravosudnom, međutim, ja sam ih upotpunjavao s Ustavom, Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu RH i drugim, ali samo bitnim zakonima iz ovog područja (Zakon o sudovima, DSV, Državnom odvjetništvu, odvjetništvu, javnom bilježništvu, ZoUP, ZUS, Zakon o radu).

 

Kazneno materijalno i procesno sam učio isključivo iz zakona, proširujući opće institute materijalnog prava s knjigom prof. Bačića, što znači da su mi se dostupne skripte učinile svakako škrte, deficitarne i nedostatne za savladavanje gradiva a poglavito za stjecanje osjećaja kontrole i samopouzdanja na samom ispitu. Mislim da mi se ovaj širi trud i isplatio jer sam na svako pitanje ispitivača Damira Kosa odgovorio supreriorno i u potpunosti, dok su drugi kandidati imali problema, te čak i padali, čudeći se odakle mi izloženo znanje.

 

Građansko materijalno i trgovačko sam jasno učio iz zakona ( Zakon o vlasništvi u dr., Nasljedni zakon, Zakon o trgovačkim društvima, ZOO), dodatno proširijući škrte i suhoparne zakosnek odredbe sa knjigama od Gavelle i Vedriš-Klarića,poglavito o oblicima vlasništva i drugih stvarnih prava. Rezultat nije izostao, tako da me je ispitivač, sudac Vrhovnog suda, Jakob Miletić, javno pohvalio, poglavito stoga što nikad nisam radio niti imao bilo kakav doticaj s pravosuđem.

 

Građansko procesno pravo i obiteljsko me je ispitivao kontroverzni Arno Vičić, i mogu svjedočiti da je tip stvarno poseban i neugodan, premda sam manje više sve znao i pružio mu točne i ispravne odgovore. Premda je znao da nemam nikakva iskustva sa praksom i pravosuđem, to ga nije pokolebalao i on je, kao da imam, nastavio sa pitanjima koja su tipična za praksu (troškovi, međupresuda, prethodno ispitivanje tužbe, razlike između odbacivanja i odbijanja i brojni drugi detalji). Ipak, mogu ustvrditi da je Vičić, premda neugodan i pomalo nadmen u odnosu i komunikaciji, bio i više nego korektan, te u niti jednom njegovom pitanju i stavu, nisam vidio zlu namjeru, tako da stvarno ne prihvaćam i mislim da su krajnje subjektivna iskustva kolega prema kojima je Vičić tendenciozan, zlonamjeran ili negativan u tom smjeru, jer držim suprotno tome, upravo ovakav profil i karakter ispitivača pružaju jamstvo posebne vrijednosti pravosudnog ispita i osjećaja posebnosti svih onih koji ga uspješno polože i preskoče.

 

Što se tiče drugih kandidata, Vlahinja iz upravnog i radnog i Gagro iz organizacije i ustavnog, o njima mogu reći sve najbolje, zaista predobri ispitivači, i možda, nadam se da mi kolege neće zamjeriti, pretolerantni na neznanje kod kandidata, zaista pitaju samo najosnovnije stvari a kandidatima su uvijek bili spremni pripomoći, nastojeći iz njih izvući bilo kakav odgovor kako bi ih mogli propustiti dalje.

 

Eto, kolege to su u najosnovnijem bila moja iskustva u pripremi i polaganju pravosudnog, nadam se da ću svima vama koji se pripremaju na taj korak ili su u tom smjeru krenuli, pomoći u cilju savladavanja gradiva i ukupne materije za ovaj ispit, koja je stvarno obimna i kompleksna.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moja iskustvo s pravosudnim ispitom:

VRIJEME POTREBNO ZA UČENJE:

ja sam učila dva mjeseca. Prvi mjesec je to bilo oko 6-8 sati dnevno, a zadnji mjesec, cijeli dan sa spavanjem od 8 sati, sve ostalo samo osobna higijena i nešto obroka. Naravno, svatko ima svoj sistem učenja i vrijeme koje mu je potrebno da bi usvojio neko gradivo. Napominjem da sam ta dva mjeseca isključivo učila jer sam skripte i svu literaturu nabavila prije toga, te sam se dobro raspitala o svim uvjetima prijave, odjave ispita i sl. 2 mjeseca su stoga bila posvećena isključivo za štrebanje imogu reći da je to bilo više nego dovoljno. Na ispitu sam na sva pitanja odgovorila, nije bilo neugodnosti i prošlo je apsolutno bolje od svih mojih očekivanja.

ISPITIVAČI I LITERATURA:

Vjerujem da sam imala jednu od boljih komisija u kojoj mi se kao jedina "crna točka" činio Arno Vičić. Na kraju je ispalo da je i on jedan savim korektan ispitivač, doduše zbilja imao onaj stav "ja sve znam i nitko me ne može nadmašiti", ali koji odvjetnika nakon 40g. prakse nema taj stav. Vidim da i neke kolege vježbenici već nakon 1,5g. iskustva imaju razvijen takav pristup. Od komisije najbolji ispitivač je bio Miljević (kp,kpp) koji je strpljiv, pun razumijevanja, jednostavno imaš osjećaj kao da uopće nisi na pravosudnom. Moram reći da me Lovrić (gp, trg.) malo razočarala, jer sam na Legalisu pročitala da je na ispitu poput mame. Meni nije tako djelovala, dapače činila mi se vrlo formalnom i ispituje i stečaj (što sam znala i prije, opet zahvaljujući Legalisu), ali naglašavam, kako unatoč tome što uopće ne razvija komunikaciju s kandidatima, nije loša i ne ruši (kolega koji je sa mnom odgvarao uistinu nije znao i nije ga ona rušila). Hrvoj-Šipek (org.prav.,ustav) bila je super i taj dio ispita je više ličio na nekakv neobvezni razgovor (iako je ona tu ispitala gotovo sva pitanja koja se vrte na Legalisu) jer zna razviti komunikaciju i ubaciti koju pošalicu.Marković je bioviše nego korektan i to je to.

Što se tiče literature naglašavam kako sam gp učila isključivo iz Vedriš-Klarić-a, i to je bilo sasvim dovoljno. gpp sam učila isključivo iz skripte koja ima oko 170 str., objavljena je i svi je zapravo imaju ( i to je bilo za Vičića više nego dovoljno), ovrhu sam učila osnovne stvari iz zakona. Obiteljsko sam učila iz skripte, a jednako tako i kpp i kp (mada sam nešto malo kpp-a kombinirala sa zakonom na samom karju spremanja ispita). Trgovačko sam spremala isključivo po Petrovićevoj knjizi ( i to je bilo sasvim dovoljno za Lovrićku koja je sutkinja Viskog trgovačkog) uz nešto malo stečajnog zakona.

Na kraju svega mogu reći da mi je pravosudni bio ispit, tj. iskustvo, koje ću sigurno pamtiti, ali sav onaj strah i neizvjesnost koja se osjeća, pogotovo pred sam ispit, zaboravi se u onom trenutku kada Vam komisija stisne ruku i kaže da ste položili. I tada Vi postanete onaj koji drugima govori, "ma daj sigurno prolaziš, nije to tako strašno i sl". I kolege na kraju, sve je to istina. Pravosudni ispit nije strašan, istina je da se treba pripremiti, ali vjerujte, ispitivači vide tko je radio, i toga savim sigurno neće rušiti. Oni traže samo razumijevanje pročitanog, ne štrebetanje napamet.

Sretno svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dragi kolega,

 

što se tiče skripti za kp i kpp, koristila sam isključivo one objavljene na pravosudni.izhr. (imaš link na forumu). Za kpp Tomaševića i onu treću po redu, a za kp one dvije (ne Garačićku). Eto, to je to. Gpp skripa se isto nalazi na toj stranici. Kolege su se potrudili da nam svima olakšaju posao, i zato ima hvala.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prebačeno iz drugog topica, ali mi se učinilo zgodno za postaviti ovdje... Priča je od Anonimne.

P!

 

Pozdrav svima!

Kada se već govori o dotičnoj prof. Josipović da konačno nešto o njoj napiše netko koga je žena dopala na pravosudnom.Ja sam bila jedna od rijetkih ''izabranih'' ali idemo od početka.

OČEKIVANJA:

Ove vaše ''pisarije'' bile su jedino što sam 3 mjeseca čitala, osim zakona i inih potrebnih stvari. Ničim izazvana, naivno sam pomislila kako je subota kao dan polaganja usmenog dijela sreća neograničena. Jer-subota je!!!!!!. 21 dan prije usmenog jedna kolegica napiše ovdje kako je prof Lauc sve bacio do sada, prof. Josipović........

Dokaz: vidi gore

Ja, kao i svatko normalan, poželim to dvoje ljudi nikada u životu ne vidjeti, a ponajmanje u krugu od 50 km oko ministarstva dok ja uživam u jednom od najusra.... dana svog života. Kad ono komisija: Jelčić, Jurić-Knežević, Lauc, Pantlik i JOSIPOVIĆ. Dream team, Top 5... I propadne meni onaj san o suboti.

SUPUTNICI

Četvrtak, pismeni (kazneno) i nas 15-tak. Zatečeni i ujedinjeni pod strahom od ovih strašnih imena udružili smo se i večinu presuda sudili u vijeću. Kolege su bile više nego savršeni. Mijenjale su se presude, zakoni, dokazi, korektori, ispijale kave, sastančilo vani na foteljama. U tim situacijama večina nas promatra te druge ljude i pokušava procijeniti koliko si bolji ili gori od nas. Tu obično dođe do problema jer su vam svi pametniji. A ja sam u toj gomili primjetila pametnijeg od pametnijih pa sam ga žarko poželjela izbječi. Bila je to sunčana subota, proljeće, ja ustreptala, a kraj mene i uz mene, u nevolji do kraja, taj najpametniji.

ONI:

U prostoriju ulazi veseli čovječuljak predstavlja se , Lauc, i usrećuje nas rečenicom kako nas neče pitati regije jer dolazi iz Osijeka. Ugodno je iznenadio ispitivanjem. Ako odgovarate u maloj dvorani, mislim čitaonici, preko stola možete čitati i odgovore na pitanja iz materijala koje drži kod sebe. Mene je jednom uhvatio pa je okrenuo cijeli list prema meni. Istina, najpametniji i ja smo korektno znali.

GOD SAVE THE QUEEN

Za primijetiti je da je dotična prof. Josipović ''najomraženije'' lice komisije.Donekle imate i pravo. Žena jednostavno zna sve vaše mane i propuste. U rangu psiho fenomena. I na zadnjoj etapi, nakon skoro 4 sata, popračena uplašenim pogledima ne sam nas dvoje nego i slušača, ulazi ona. Sjeda brzo, počinje još brže, ispaljuje pitanje i mrko čita vašu presudu. A onda ispaljuje još pitanja, potpitanja, raketa, bombi i u vašoj je glavi čokolino. I ono što znate ne znate uopče. Borile smo se mi jedno duže vrijeme oko nekih na oko jednostavnih sitnica i bilo je teško. Žena me kao što me pustila mogla i baciti. Ali sam imala osječaj da je ona točno znala koliko znam i da iza mojih gluposti koje sam povremeno izgovarala stoji ipak nekakav rad. Na kraju svega učinila mi se ta žena teška ali simpatična. A možda samo zato što je bila subota.

SRETNO

21:54 20/5/2005

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako sam pala ispit

Mogla bih napisati priču, ali pošto smo mi ipak pravnici biti ću konkretna jer znam da vas to zanima

Prvo moram istaknuti da su ispitivači bili ok, jedino iz građanskog Miletić, pitao je po prmjerima iz prakse pa tu ne znaš točno što je ispravana odgovor

Drugi ispitivači-Rašo-stvarno korektan, imaš osjećaj da više priča on nego ti, Komadina-pitao po svojem papiru na kojem su bila pitanja, kratka pitanja, kratki odgovori, Gagro- korektan, ali tu sam ja zakazala jer nisam uspjela ponoviti organizaciju pravosudja-o tom potom, Mikšić-primjetila sam da uz pojmove voli pitati i primjere, inače drže se svojih pitanja i nije tako strašno stajati nasuprot njih i odgovarati, i vjerujte mi na riječ, odgovori vam stvarno dolaze, iako ni ja u to nisam vjerovala

Sigurno vas zanima kako to da sam pala

Eto ,odgovarala sam sve predmete do kraja, slušaći kolege su me hrabrili i rekli su da ću jedan dio dobiti parcijalu i znate onaj osjećaj kada nakon završetka svakog predmeta stvarni i mate osjećaj da će tako i biti, a onda vas pozovu i kažu nažalosz niste prošli

Ali svakako je to jedno veliko iskustvo i ako mi dozvolite htjela bih vam dati par savjeta

1 Ja sam si za zadnji dan ostavila organizaciju pravosudja, ali cijelo popdne sam plakala ,nisam se mogla smiriti, skoro sam ostala bez zraka od tolikog stresa i iscrpljenosti, i ništa mi nije moglo pomoći, onda sam se smirila i ponavljala šro sam uspjela

Nemojte plakati, jer zvuči ružno, ali bolje da vrijeme trošite na ponavljanje, jer to vam donosi rezultate

2 Listajte, i listajte zakone zadnje dane letimično, ne zaustavljajte se previše na jednom jer nema vremena, ja sam pogriješila i zaustavljala se, tako da sam neke stvrai i predobro znala na usmenom, a druge ništa

3 nemojte odustati zadnje dane, dajte si snage jer će vam jedino to dati mir

4 JA SAM LJUTA NA SEBE ŠTO SAM CIJELO POPODNE IZGUBILA NA PLAKANJU

Nemojte plakati, ponavljajte i ponavljajte jer to je put ka uspjehu

5 Učila sam 2 mjeseca udarno, ali da sam imala još 1 mjesec mislim da ne bih bila toliko pod stresom i pritiskom jer onaj osjećaj da ne stigneš ponoviti ono što si tako lijepo znao je strašan

6 Budite hrabri, ustrajte i rezultat će doći

7 i nemojte plakati jer to je samo ispit, veliki da, ali i nakon pada i prolaza životi nam se nastavljaju tako gdje su stali, a ispit je sam jedan ili možda dvije epizode i zato si te epizode ne uzimajte previše k srcu

Ja sam dala sve od sebe i teško mi i nemirna sam i pitam šta bi bilo kad bi bilo, ali stvarno nema smisla

 

Nadam se da vas nisam udavila

Budite dobri sami sa sobom

Nemojte se preforsirati

Ne gubite nadu, ne plačite, već ponavljajte

Nasmijte se barem jedamput na dan makar na silu

Vjerujte u sebe jer za sve nas će doći dan kada će nam komisija pružiti ruku i reći- položili ste

Sve je to život ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Već danima razmišljam postavit jedno pitanje ovdje na forumu..a to je 2 "da li je itko pao na tom ispitu i hoće li podijelit svoje iskustvo sa nama?". Kad čitam sve ove mailove i položenom i uspješnom završetku muka, ne mogu a ne postavit ti to pitanje. I eto. Javio se netko i s tim iskustvom. I stvarno mi je žao zbog toga. Al opet, s jedne strane ti zavidim na svem iskustvu, bio-la si pred komisijom, odgovarao-la, pa dva dana presuda prije toga..nije bilo sreće (vjerojatno i dovoljno znanja i samopouzdanja) ..pa šta !!??? Važno je ne odustati u ovoj borbi i pokušat očuvat svoj unutarnji mir koliko je to moguće. Sve je to stresno i malo tko može razumijet kroz šta prolazimo mi pravnici "osuđeni" na pravosudni ispit tako da jedan neuspijeh ne znači ništa!! Dragi kolega želim ti svu sreću na slijedećem pokušaju !! Samo naprijed...ponovi sve ono što nisi stigao-la sada i kreni dalje...uspjeh će doć. Pozdrav !!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

cijelo popdne sam plakala ,nisam se mogla smiriti, skoro sam ostala bez zraka od tolikog stresa i iscrpljenosti, i ništa mi nije moglo pomoći, onda sam se smirila i ponavljala šro sam uspjela

 

To ti se, draga moja, zove napad panike. I nisi jedina koja je to prozivjela spremajuci pravosudni (ili neki drugi ispiti ili neku drugu stresnu situaciju). Znam dosta ljudi, ukljucujuci i samu sebe, koji su imali takve simptome stresa i straha pred ispit. No, ja sam imala tu srecu da sam se smirila uz pomoc jedne divne osobe (zahvalna do kraja zivota) i polozila s pohvalama. I nikad vise okusila tako nesto.

 

Hiperventiliranjem samo pospjesujes napad, ostajes bez kisika i imas krasan preduvjet da kolabiras.

 

Sad kad znas sto te snaslo, informiraj se o tom problemu, pokusaj napad kontrolirati., izadji na zrak i pokusaj normalno disati. Preporucam ti neki autogeni trening ili nesto slicno sto ce te opustiti i pomoci u ponovnom polaganju.

 

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala kolegama na savjetima

Jednostavno si nisam mogla pomoći, iako sam znala da bi za mene bilo najbolje da se smirim...

Istina bila sam u stisci s vremenom i dosta toga nije bilo ponovljeno, pa je sve to utjecalo, ali stvarno sam iznenadila samu sebe s tolikom količinom suza.

Iskustvo je veliko i vjerujte mi kad vam kažem:

S presudama se nemojte opterećivati, ja ih uopće nisam ni čitala, na pimenom je kolegijalnost na maksimumu, a moram napomenuti da nisam niti radila na sudu niti kod odvjetnika.

Najbolje je što je prije napisati i doma ići ponavljati, ja sam se držala tog plana, ali ipak panika je bila jača od svega..

Ne želim vas uopće strašiti jer sada sigurno mogu reći da će drugi put biti dugačije, i iako niste po proživjeli što i ja pokušajte nešto izvući iz ovoga i odite hrabro na ispit jer samo odgovaranje može donijeti rezultat ,a to je ono što svi želimo

Ja ne znam kada ću na ispit, mada sam po prirodi uporna , sada sam još iscrpljena tako da ću se još dugo vremena družiti sa vama .

Pozdrav i smireno učenje . :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

pa baš mi je žao što si pala al i ja sam stvarno htjela čut iskustvo nekog ko nije prošo. radim na sudu i još sam dosta daleko od uvijeta za pravosudni al volim se informirat :-? pa tako pomalo skupljam informacije. no nažalost ljudi oko mene su dosta škrti informacijama, odnosno svi imaju po par rečenica bilo je teško , učil oko 2-3 mj, ovisi kakvu komisiju su dobili. ALI TI SI BILA STVARNO ISCRPNA I HVALA TI U IME SVIH NAS KOJI SE TEK SPREMAMO ZA TU BITKU. još samo : kako usporediti pravosudni s bilo čim na faksu??? ima li usporedbe :-?:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

ima li usporedbe :-?:-D

 

Apsolutno ne!

Ne postoji niti jedan ispit koji mozes usporediti s pravosudnim, ali mozes usporediti 15 ispita odjednom s pravosudnim. Sve (dobro, najvise sto mozes) znati u isti dan. Stvari za koje si na faksu portosila mjesece i godine sad moras spremati paralelno i odgovarati isti dan.

Deveti krug pakla je zgodna usporedba....

Ali da te ne ubijemo u pojam - moguce je. Velika vecina polozi od prve. Definitivno je moguce. Samo je malo neljudski i nadljudski! :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve druge struke imaju normalne državne i stručne ispitiće koji se spremaju sedam do deset dana i uglavnom su formalnost. Samo mi moramo učiti do granice živčanog sloma, a onda pitanje je hoće li se to uopće isplatiti jednog dana.

Izlazim na ispit u lipnju, često čitam ovaj forum, al mislim da od danas više neću. Samo se zbediram.

Eh, i da - bilo bi baš fino kad bi to bio "samo ispit", al što kad od ispita ovisi ostanak na poslu? A moraš platiti stan i režije.... ma :-x

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Kolegice, prepoznala sam te po priči-ja sam bila taj dan kad si pala na slušanju i dobro te pamtim. Bila je subota, vas dvije odgovarate, a nas desetak sluša. Ti uopće nisi bila loša, vjeruj mi da sam beskrajno suosjećala s tobom. Zakazala si na onim ispitima kojima svi mi (pogrešno) dajemo manju važnost. Ne znam koliko ti ovo može značiti ali moja procjena, a i ostalih slušača, je da ti je za dlaku izmakao prolaz. Kad smogneš snage, a zbog sebe nastoj to što prije, uhvati se učenja, kreni iznova dok ono naučeno ne izvjetri, i uspjet ćeš! Sve ovo ti pričam jer je jedna meni bliska osoba prošla sve to-i ipak uspjela. Ne bih rado ovdje dijelila mudre savjete i postavljala se pokroviteljski jer sam i sama paničar de luxe, a najlakše mi je plakati kad me čeka velik zadatak, a ispit još nisam izašla i bit ću apsolutno neubrojiva zadnje dane. Kolegijalno i dobronamjerno ti izražavam podršku jer si radila, to se vidjelo i dogodilo ti se ono što se može svima nama dogoditi. Strah je definitivno naš neprijatelj ali nije nepobjediv. Glavu gore, uspjet ćeš, u to uopće ne sumnjam!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija