Jump to content

Prelazak iz obrta u doo


anonimno

Preporučene objave

zanima me slijedece

 

kako bi slijedio proces prebacivanja obrta u doo i dali je to uopce moguce?

 

naime za sad bi registrirao obrt i bavio se jednom djelatnoscu a kad bi imao 20000 kn taj novac bi htio uloziti u otvaranje doo-a

 

dali postoji nacin "nadogradjivanja" ili zbog knjigovodstvenih i inih razlika se mora zatvoriti obrt i otvoriti doo?

 

kako ide sa novcem na racunu obrta? ako je na racunu npr. 30 000 kn, a sve obveze su podmirene, i ako ja zatvorim obrt, dali taj novac ide na moj osobni tekuci ili ziro racun?

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne postoji jedan postupak da Vi prebacite obrt u doo, jer ne postoji slijedništvo. Dakle Vi možete osnovati doo, a potraživanja obrta kroz cesije ili asignacije prenijeti na doo.

Drugo Vaš pitanje baš i ne razumijem, ali... Obrtnici koji imaju visoke dohotke, više ime se isplati poslovati kao doo zbog poreza na dobit (jedinstvena stopa od 20% bez obzira na dobit), dok kod obrta obveznik ste poreza na dohodak (porezne stope su 15%, 25%, 35% i 45% ovisno o visini dohotka).

Novac koji ostane nakon podmirenja svih obveza obrta, ostaje Vama

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi možete istovremeno imati d.O.o. i biti vlasnik obrta. Samo je pitanje da li vam se to isplati zbog fiksnih troškova kojio iz toga proizlaze. A što se tiče gotovog novca u obrtu, sa njim možete raspolagati kako hoćete. Bitno je da od ukupnih primitaka oduzmete ukupne izdatke koji su porezno priznati (imaju odgovarajući račun). Razlika primitka i izdataka je vaš dohodak na kojega se primjenjuju stope (15,25,25,45%) dakle stope zavise od visine dohotka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne poznajem dovoljno detaljno porezni sustav da bih Vam odgovorila na ovo pitanje. Ali možda ovo pomaže. Obrtnik odgovora za svoje obveze cjelokupnom svojm imovinom, bez obzira bilo dohodaš ili dobitaš, dok kod d.O.o. osnivač ne odgovora svojom imovinom osim u slučaju članka 10. Zakona o trgovačkim društvima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija