Jump to content

40%-tni invaliditet - prava iz radnog odnosa


Lakonogi

Preporučene objave

Koja prava, vezana uz radni odnos, ima osoba kojoj je dijagnosticiran/ustanovljen 40%-tni invaliditet?

Žena ima 51 godinu, ima cca. 30 godina staža, zaposlena je na neodređeno vrijeme kao odgojiteljica u dječjem vrtiću. Bolest je neizlječiva, zbog bolesti joj je naporno obavljati redovan posao (intenzivan kontakt s djecom).

Ona bi voljela nastaviti raditi, odnosno izbjeći potpuno umirovljenje.

Pitanja su:

1. Ima li pravo na rad u skraćenom radnom vremenu?

2. Ima li pravo biti raspoređena na neki lakši posao? (pretpostavljam da je to pravo, čak i ako postoji, moguće ostvariti samo ako poslodavac ima potrebu za takvim radnim mjestom)

3. U konačnici, kakva prava ima vezano uz prijevremenu mirovinu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može se pokrenuti postupak za invalidsku mirovinu.

Zahtjev je potrebno pokrenuti putem izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite (obiteljski liječnik).

Mogući ishod: nema invalidnosti, djelomični ili potpuni gubitak radne sposobnosti.

Ukoliko bude djelomični gubitak, osoba može ako se dogovori s poslodavcem nastaviti raditi prema preostaloj radnoj sposobnosti i primati mirovinu (uz primjenu nižeg mirovinskog faktora radi zaposlenja, vraća se na viši nakon prestanka zaposlenja).

To što sada ima invaliditet nije obvezujuće za prava iz mirovinskog osiguranja, tu ide zasebno vještačenje preko Zavoda za vještačenje. Gleda se radna sposobnost u odnosu na poslove koje osoba obavlja, ako je u osiguranju, a u Vašem slučaju jest.

Može se podnositi i zahtjev za tjelesno oštećenje - biti će priznato ako postoji, naknade nema ako je ozljeda nastala van rada, ali sami status služi i za druga socijalna prava.

Moj odgovor se isključivo odnosi za pitanja iz mirovinskog osiguranja, a svakako osobe sa invaliditetom imaju i druga prava, nisam upućen, ali ostavljam drugima da se uključe ako znaju. Svakako, za ta prava mogu biti nadležni: Gradski/županijski upravni odjeli za socijalnu skrb i Centar za socijalni rad 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala za ovako kvalitetan odgovor!

Najzanimljivije je ovo:

prije 1 sat , atomic95 je napisao:

Ukoliko bude djelomični gubitak, osoba može ako se dogovori s poslodavcem nastaviti raditi prema preostaloj radnoj sposobnosti i primati mirovinu

Ne znam postoje li neke smjernice za taj dogovor s poslodavcem, ili je sve prepušteno slobodnoj ocjeni poslodavca (radno vrijeme, vrsta radnog mjesta, itd.), kojim propisima je to regulirano, imate li možda neki link?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zavod za vještačenje u nalazu napiše (fiktivna situacija) - radnik prema preostaloj radnoj sposobnosti može obavljati: laganije poslove, bez posebnog fizičkog napora, sjedeće poslove, administrativne poslove.

Ako Vam je poslodavac u mogućnosti omogućiti rad na takvim poslovima, Vi nastavljate raditi i primate mirovinu primjenom mirovinskog faktora 0,5.

Ako je radna nesposobnost uzrokovana ozljedom na radu primjenom mirovinskog faktora 0,667.

Redovita invalidska mirovina zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti se isplaćuje primjenom mirovinskog faktora 0,8 (mirovina se vraća s 0,5 na 0,8 kada prestanete raditi).

 

Što to znači u praksi: vaša mirovina računa se umnoškom osobnog boda, mirovinskog faktora i aktualne vrijednosti mirovine.

 

Osobni bod se računa umnoškom prosječnog vrijednosnog boda (plaće tijekom radnog staža ostvarene u usporedbi s prosječnim hrvatskim plaćama) mirovinskog staža u obliku decimalnog broja i polaznog faktora.

Dakle, vaša svota mirovine se računa primjenom prethodno navedenih mirovinskih faktora ovisno o situaciji.

 

Također, invalidska mirovina zbog potpunog gubitka radne sposobnosti određuje se primjenom mirovinskog faktora 1,0.

Tada isplata teče po prestanku radnog odnosa, a pravo Vam se priznaje (te samim time i izračun mirovine se vrši prema podacima do tog dana) na dan nastanka potpunog gubitka radne sposobnosti.

 

Propis koji sve ovo omogućava je Zakon o mirovinskom osiguranju.

 

uređeno: od atomic95
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija