Jump to content

Lažno predstavljanje - prijetnja tužbom


Hrak

Preporučene objave

Radi se o online prijatelju kojeg sam upoznao na jednom forumu. To je bilo prije 3 godine i tada je on imao 14 godina. Naime, administrator tog foruma je zbog njegovog kontinuiranog neprimjerenog ponašanja prijetio tužbom. Na kraju ga je odlučio ne tužiti, no napisao mu je da se više nikad ne smije vratiti na taj forum. Prijatelj je radio sljedeće: Prvo je počeo vrijeđati administratora, zatim je otkrio njegovo pravo ime i našao njegovu sliku pa počeo i to  objavljivati na forum, a na kraju se na forumu počeo predstavljati ljudima kao administrator tog foruma i članovi njegove obitelji. Nakon što je to trajalo godinu i pol administrator mu je poslao mail u kojem je rekao da će ga tužiti. Budući da je administrator Slovenac, citirao mu je Slovenski kazneni zakon: 

"Kdor prevzame identiteto druge osebe ali z obdelavo njenih osebnih podatkov izkorišča njene pravice, si na njen račun pridobiva premoženjsko ali nepremoženjsko korist ali prizadene njeno osebno dostojanstvo, se kaznuje z zaporom od treh mesecev do treh let." "Kdor stori dejanje iz prvega odstavka tega člena tako, da posreduje v javno objavo ali javno objavi občutljive osebne podatke, se kaznuje z zaporom do dveh let."

Taj kazneni zakon kaže da je za to mogao do 3 godine u zatvor, no budući da je bio mlađi maloljetnik sigurno ne bi dobio to. Na kraju se ispričao administratoru, napisao mu je da je to radio iz šale i da to više neće raditi te da ima 14 godina pa ga je on odlučio ne tužiti, ali mu rekao da se nikad više  ne vrati na forum. 

Zanima me koju je kaznu mogao dobiti da ga je administrator stvarno odlučio tužiti. Bi li išao u odgojnu ustanovu ili bi vjerojatnije dobio neku blažu mjeru (poput sudskog ukora ili pojačane brige i nadzora)? 

Također me zanima mogu li ga pozvati opet na forum bez opasnosti da ga administrator tuži ili ga stvarno može tužiti za događaj od prije 3 godine zato što se vratio?

uređeno: od Hrak
ispravak greške
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija