Jump to content

Godisnji odmor


fatboyler

Preporučene objave

Poslodavac tvrdi da radnici imaju pravo na novi godisnji odmor  tek od 1.7.2023 pa do 1.7.2024. Dali je to istina? Ili   pravo na  novi godisnji stupa na snagu 1.1.2023. pa do kraja kalendarske godine. Uz mogucnost koristenja starog godisnjeg do 1.7.2024. godine.  

U firmi sam zaposlen od 2006 godine, i do sada nikada nije bio takav slucaj. Pa me zanima legalnost tog postupka,posto osoba koja to tvrdi je pravno nepismena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , victus2023 je napisao:

Privatne tvrtke medjutim daju godisnji kako i kada zele netko samo po ljetu drugi po zimi.

Bez obzira tko je poslodavca korištenje godišnjeg odmora mora biti sporazumno tj. ne može radnik samoinicijativno otići na godišnji odmor. Isto vrijedi i na korištenja prava na razmjerni dio godišnjeg odmora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 14 sati , fatboyler je napisao:

Poslodavac tvrdi da radnici imaju pravo na novi godisnji odmor  tek od 1.7.2023 pa do 1.7.2024. Dali je to istina? Ili   pravo na  novi godisnji stupa na snagu 1.1.2023.

Nije istina, jer imate pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora, ali kojega možete koristiti samo uz suglasnost, odnosno uz postignuti sporazum sa poslodavcom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
Dana 27. 01. 2023. u 8:49, Borbena7 je napisao:

Nije istina, jer imate pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora, ali kojega možete koristiti samo uz suglasnost, odnosno uz postignuti sporazum sa poslodavcom.

Na temelju cega se ogranicava s razmjernim godisnjim zaposlenika koji ima pravo na puni ako zeli npr. 10 dana novog iskoristiti u veljaci a poslovne obveze ga ne sprjecavaju? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 minuta, cvrtila je napisao:

 U praksi se radi plan godišnjih odmora, poslodavac - radnik te se koristi po planu, iznimke su dogovora poslodavca i radnika

Ne bih se složila da je ovo iznimka.

prije 15 minuta, cvrtila je napisao:

mislim da jedan dan radnik ima pravo kad želi.

Da, jedan dan uz obvezu da korištenje prava najavi minimalno tri dana ranije. S tim da se poslodavca i ovdje može pozvati na posebno opravdane razloge zbog kojih nije u mogućnosti udovoljiti traženju radnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , sivko je napisao:

Plan rasporeda godišnjih se po zakonu donosi najkasnije do 30.06. ali treba vidjet do kada se donosi po kolektivnom ugovoru ,pravilniku o radu ili ugovorom o radu.

Ako se dogovori s poslodavcem može GO koristit i u veljači.

 

prije 5 sati , Borbena7 je napisao:

Temeljem volje poslodavca, jer je on taj koji organizira rad.

Jasno da je sve stvar dogovora i volje poslodavca.

Ali kao odgovor i na početno pitanje, pravno gledano, na temelju čega poslodavac (javna služba) može sve svoje zaposlenike s 1.1. tretirati kao novozaposlene pozivajući se na čl. 78., st. 1. Zakona o radu te na temelju toga tumačiti da zaposlenik koji ostvaruje pravo na puni godišnji nema npr. pravo na 10 dana novog godišnjeg u veljači, nego samo na razmjerni dio 1-2/12 (a 30.6. inače donosi Odluku o korištenju "novih" godišnjih)? Kakvo je to tumačenje? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija