Jump to content

Mirovinsko nasljeđe


Rezika1956

Preporučene objave

Imaju, ali ne u cijelom iznosu i mora se provesti vještačenje od strane ZOSI.

Zahtjev HZMO, oni šalju na vještačenje, nakon toga rješenje.

Priložiti medicinsku dokumentaciju uz zahtjev.

Glede invalidnine, ne vjerujem da utječe na primitak, ali to provjerite u Centru za socijalnu skrb, mislim da su oni nadležni za tu isplatu.

Mirovinu isplaćuje HZMO.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To znači moji sinovi moraju napisati zahtjev za mirovinu, jedan sin od oca, drugi od majke, posle njihove smrti, predati  medicinsku dokumentaciju na centru za socijalni skrb i oni rješavaju dalje.Dobili bi nešto umanjeno, uz invalidninu.

Ja vam se puno zahvaljujem.

uređeno: od Rezika1956
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Idemo po redu.

Dijete kod kojeg nastupi potpuni gubitak radne sposobnosti do 18. godine života ima pravo na obiteljsku mirovinu.

Dakle, neovisno o njegovoj dobi u trenutku podnošenja zahtjeva pod uvjetom da je potpuni gubitak radne sposobnosti nastao do 18. godine života (nakon zahtjeva podnesenog u HZMO, vještačenje radi Zavod za vještačenje - ZOSI).

Dijete ima pravo na obiteljsku mirovinu i kada mu potpuni gubitak radne sposobnosti nastane nakon prethodno navedene dobi pod uvjetom da ga je umrli uzdržavao do svoje smrti.

Pravo na obiteljsku mirovinu nakon smrti roditelja ima i dijete sa statusom osobe s invaliditetom s preostalom radnom sposobnosti utvrđenom prema propisima o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, neovisno o tome je li ga osiguranik ili korisnik prava uzdržavao do svoje smrti.

Zahtjev za ostvarivanjem prava na obiteljsku mirovinu podnosi se nadležnom Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i djeca mogu tražiti mirovinu od oba roditelja, ne trebaju jedan od jednog, drugi od drugog.

Nužno je da ispunjavaju navedene uvjete i ako su zaposleni mirovina se neće isplaćivati, ali hoće kada zaposlenje prestane.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...
Dana 27. 01. 2023. u 10:40, Rezika1956 je napisao:

Da li posle smrti roditelja invalidna djeca imaju pravo naslijediti njihovu mirovinu, s time da ne izgube svoju invalidninu.

 

Dana 27. 01. 2023. u 11:31, Borbena7 je napisao:

Da, imate i pravo na obiteljsku mirovinu.

Poštovana ,naime radi se o studentu kojem je majka preminula on je primao mirovinu dok je bio 1 god redovan student,međutim onda je išao vanredno i izgubio pravo.. E sad se opet vratio na redovan fakultet..Da li možda znate ima li pravo na njenu mirovini s obzirom da ima 23 god..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija