Jump to content

Vlasništvo nad nasljedstvom?


VladALV

Preporučene objave

Iza smrti roditelja polubrat i ja smo nasljedili obiteljski stan svaki po 1/2. Polubrat je konfliktna osoba i prepustila sam mu bez natezanja da se useli u stan. Otkad je uselio obišla sam stan par puta godišnje da vidim u kakvom je stanju, unutra nisam išla mada imam ključ. Već duže vremena tamo nemam ni prebivalište ni boravište. Uglavnom, ne koristim i ne održavam taj stan jer ne želim ulaziti u sukob s njim.

1) Smije li polubrat nakon dovoljno godina na temelju dosjelosti tražiti da se moja polovica vlasništva prenese na njega? Ja ne pristajem na to, zanima me samo je li to moguće?

2) Polubrat nema djece, nije u braku, ali je u izvanbračnoj zajednici. Registriran je kod CZSS kao osoba privremeno nesposobna za rad. Dosta je stariji od mene. Ako umre, na koliki dio njegovih 1/2 vlasništva imam pravo, a na koliki dio njegov izvanbračni drug?

uređeno: od VladALV
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 06. 02. 2023. u 12:14, VladALV je napisao:

Smije li polubrat nakon dovoljno godina na temelju dosjelosti tražiti da se moja polovica vlasništva prenese na njega? Ja ne pristajem na to, zanima me samo je li to moguće?

Može tražiti no sudska praksa je iskristalizirala pravnu situaciju u pogledu stjecanja prava vlasništva dosjelošću  na suvlasničkim dijelovima od strane suvlasnika posjednika cijele stvari,a to je da takav posjed nije pošten, slijedom čega tužbeni zahtjev za utvrđenje prava vlasništva treba odbiti kao neutemeljen, uz iznimku ako se tuženici u postupku jasno očituju da predmetni suvlasnički dijelovi nisu njihovo vlasništvo i da su upisani formalno.

Dana 06. 02. 2023. u 12:14, VladALV je napisao:

Polubrat nema djece, nije u braku, ali je u izvanbračnoj zajednici. Registriran je kod CZSS kao osoba privremeno nesposobna za rad. Dosta je stariji od mene. Ako umre, na koliki dio njegovih 1/2 vlasništva imam pravo, a na koliki dio njegov izvanbračni drug?

Kako je Zakonom o nasljeđivanju bračna i izvanbračna zajednica izjednačena, ostavitelja bi nasljeđivali njegova djeca i bračni drug. Ako ostavitelj nije imao potomaka nasljeđuju ga njegovi roditelji i bračni drug. No ako su oba roditelja umrla prije ostavitelja, bračni drug nasljeđuje cijelu ostavinu. Vi biste eventualno bili u nasljednom redu da nema izvanbračnog druga. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija