Jump to content

Promjena invalidske, u prijevremenu starosnu mirovinu


ivo454

Preporučene objave

Poštovani, 

                   molio bih informaciju o mogućnosti promjene mirovine kako je navedeno u naslovu. Napunio sam 61 godinu, na osnovi invalidnosti imam 35 godina radnog staža, odnosno 25 godina realnog staža. Mirovina iznosi 330€. Član šire obitelji je nedavno dobio prijevremenu starosnu mirovinu, iznos koje je po izračunu bio sličan mojoj, ali mu je određena najniža mirovina u iznosu od 449 €. Da li bih mogao ostvariti to pravo, jer invalidska mirovima nije od 01.01.2023. korigirana, odnosno povećana, kao ostale mirovine?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Mislim da bi mogli zatraziti ako se ne varam tek od 65 godina. Nezna se iz teme dali ste imali potpuni ili djelomicni gubitak radne sposobnosti. Objasnjeno je na stranicama Hzmo pod invalidska mirovina. 

Korisniku prava na invalidsku mirovinu zbog potpunog gubitka radne sposobnosti koja je prouzročena bolešću prevodi se to pravo na starosnu mirovinu kada navrši dob propisanu za starosnu mirovinu (navršenih 65 godina života za muškarace te navršenih 62 godine i šest mjeseci u 2020. godini, 62 godine i devet mjeseci u 2021. godini, 63 godine u 2022. godini, 63 godine i tri mjeseca u 2023. godini - uvjeti za starosnu mirovinu u prijelaznom razdoblju za žene).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na pojašnjenju, djelomični gubitak zbog bolesti, znači nije profesionalna. Zanimalo me , mogu li zatražiti prijevremenu starosnu mirovinu, znači već sad sa 62g. po uvjetima za tu vrstu mirovine. Čitajući ovo što ste naveli, onda zbog djelomične invalidnosti, ni nakon 65g. nemam pravo na starosnu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija