Jump to content

Ozljeda na poslu - prijaviti ili ne?


Rammstein0401

Preporučene objave

Pozdrav! 

Nalazim se trenutačno u slijedećoj situaciji te nisam siguran kako postupiti te su mi potrebni HITNI SAVJETI!! MOLIM POMOĆ! 

Naime, u petak 10.02 na poslu sam polomio oba zgloba na rukama te palčane kosti. Radim kao radnik na stroju u pilani te sam točno mjesec dana prijavljen. Zadnjih pola sata pred kraj radnog vremena, trebali smo još obaviti jedan posao na krovu, te smo kolega i ja svako na dvoje ljestvice otišli to odraditi. Prije nego sam započeo to, šef je došao u obilazak gdje sam mu pokazao posao na stroju koji sam odradio tokom dana, te mu rekao da idemo obaviti još to na krovu na što je šef rekao: dobro, dobro, može... 

Tokom obavljanja posla, željezne su ljestve na kojima sam bio, skliznule te sam pao i dočekao se, svom srećom, na ruke.. Da nisam stavio ruke pred sebe, vjerujemo da bi ozljeda bila čak i smrtonosna jer je bila velika mogućnost udarca glavom od beton i sl., pogotovo jer se radilo o 7,8 metara visine. Kada se to dogodilo jedino je kolega koji je bio na drugim ljestvama to vidio, a zatim računovođa koji nije vidio pad nego je iz uprave vidio mene samo kako ležim na podu. Odmah me je dovezao do doma kako bih se presvukao, te sam pozivao kolegu da me odvede hitno u bolnicu. U međuvremenu, kako je sve počelo oticati shvatio sam da sam polomio obje ruke, a ne jednu kako sam u početku mislio. Bolovi su bili neizdrživi, a ruke nisam osjetio niti sam ih mogao micati.. Pri prijemu u bolnicu i razgovoru s liječnikom nisam bio siguran da kažem da je ozljeda nastala na poslu ili kod kuće.. Djelomično zbog mojega stanja i bolova kako bih prije primio liječničku pomoć, a i "straha" kakva bi reakcija šefa bila na prijavu ozljede. Stoga sam doktoru rekao da sam pao doma sa ljestvi. Napominjem kako mi je računovođa prije toga rekao da mogu i ne moram prijaviti ozljedu, da je to na meni. Pregledom u bolnici ustanovljena si prijelomi zglobova i palčanih kosti na obje ruke, te čak moguća i operacija lijeve ruke, te su mi do slijedećih kontrola stavljeni gipsevi. 

Nakon cijele te situacije, šef je na to rekao kako će me i dalje voditi kao radnika firme, da nije potrebno otvarati bolovanje da će mi i dalje isplaćivati 100% plaće dok se ne oporavim. Šefa inače znamo podosta dugo i dobri smo i ja i moj brat (koji također radi u toj firmi, ali nije svjedočio mojem padu) privatno s njim, stoga je i to jedan od razloga što nisam odmah rekao da je ozljeda bila na poslu. No, nisam baš od povjerenja, te iščitavanjem zakona i shvačanjem koliko je ozbiljna moja ozljeda razmišljam ipak o podnošenju prijave ozljede na radu. Koliko sam shvatio imam rok od 8 dana od nastanka ozljede za podnošenjem prijave, no brine me izjava koju sam dao u bolnici kako je ozljeda nastala, te da zbog toga nebi bila prihvaćena. 

Nadalje, kao prvi korak, danas sam zbog naručivanja CT slikanja kod obiteljskog liječnika svakako odlučio otvoriti bolovanje, iako koliko sam shvatio, imam pravo 70% plaćeno samo jer sam rekao da je ozljeda bila izvan posla, a da sam rekao i prijavu ozljedu na poslu imao bih pravo 100%. Dobio sam od doktora doznake, te sam ubrzo nakon dolaska doma zvao računovođa da porazgovaramo s njim i kažem da sam bolovanje ipak otvorio i da donesem oznake u firmu, na što sam dobio odgovor kako njima doznake nisu potrebne da se vodim koda radim normalno i da mi ide puni iznos ugovorene plaće. 

Kako bi se situacija dodatno zakomplicirala, nemam dopunsko osiguranje stoga ću svaki posjet bolnici morati platiti, a šef se ponudio da svaki bolnički račun koji dobijem proslijedim njemu te da će ga on podmiriti. Također, na poslu firma nema osiguranje ni za jednog radnika te se mnoge stvari "guraju pod tepih".. Poput potpisivanja ugovora na određen vrijeme koje prije potpisivanja nisam ni dobio priliku pročitati nego sam dobio papirić da se potpišem, te su oni skenirao to na ugovor i tek kasnije mi ga pokazali. Isto tako, firma jr prije poslovala i pod drugim imenom i kako moja oba brata (od kojih jedan ne radi već dosta godina više tamo), isto zadobili teže ozljede na radu koje nisu nikada prijavili. Ili poput toga da zapravo nije zadan posao nije u opisu moga posla (radnik na stroju) te apsolutno nema nikakve potrebne opreme i zaštite na radu. Mislim, kako je dodatna komplikacija ta da taj šef (koji je zapravo došao iz druge države i godinama već vodi firmu, a radnike poput mene nekad na prijavi, nekad na crno) trenutno, ajmo reći nije šef. Dao je u najam firmu i dijeli profit sa drugim šefom koji me zapravo plaća te također nije iz Hrv, niti se u vrijeme ozljede niti sada ne nalazi tu, nego u drugoj državi gdje još ima firmu. 

Pošto je slučaj prilično opširan i kompliciran, ne bih više dužio. Isčitao sam zakone te da sam odmah prijavio ozljedu znam da bi sve bilo u redu, a mojom prijavom firma bi možda (vrlo vjerojatno) bila zatvorena. Stoga me konkretno zanima, ima li još šanse te kolike su da će mi prijava unutar roka od 8 dana, biti prihvaćena zbog izjave na prijemu u bolnicu? Jer ako ne prođe, apsolutno gubim posao i podosta prava, a još poprilčno dugo i nakon skidanja gipsa, rehabilitacije, i moguće operacije neću biti sposoban za rad ni po završetku bolovanja. 

P. S. Sutra idem napraviti dopunsko da u roku 15 dana poče biti važeće, kako slijedeće posjete bolnici ne bih morao plaćati. 

Da još samo spomenem, da me to također zanima kako bih znao odlučiti da prijavim ili ne, jer sam razmatrao dogovor sa strane da primam normalnu plaću dok se ne oporavim i da neću dobiti otkaz te da će bolnički računi biti podmireni. No tu mi nema garancije, ali i da bude tako smatram kako bih mi trebao, ako već želi ići na crnjaka, još dati novaca osim svega toga, jer da sam odmah postupio ispravno dobivao bi još koju naknadu koliko sam upućen. No, o tome ne želim razmišljati a možda čak niti pokušati, kako nebi ispali kao ucjena. 

Ima još štošta toga, te čega se sjetim dodatno još napišem. 

 

Napominjem, da nisam siguran da podnese HZZO-u prijavu za ozljedu, jer ukoliko ne bude prihvaćena, nemam mogućnost i sredstva pokretanja spora nadležnom sudu. Te također, zbog korumpiranosti šefa, koji je već prije u drugoj firmi u HRV koja trenutno još poslije, je "podmito" inspekciju kada je došla zbog ozljede jednog radnika (odrezao komad pete), zbog čega me strah uopće pokušavati tješiti to sudskim putem, a i u slučaju da izgubim slučaj zbog nemogućnosti podmirivanja svih troškova. 

uređeno: od Borbena7
Naslov - velika slova - smatraju se vikanjem na forumu
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bilo bi bolje da ste prijavili za ozljedu na radu, nikad se nezna. Samim time dosla bi inspekcija u kontrolu dali ste imali zastitnu opremu zbog pada s visine, e sad ako niste bila bi izrecena kazna njemu i vama zbog nepridrzavanja zastite na radu. Citajuci sto ste napisali ispada da ste isli na ruku gazdi . S obzirom da ste na hitni rekli da ste pali doma ne vjerujem da ce doktori htjeti mjenjati svoj nalaz jer ste prvo tako izjavili. Da je bila ozljeda mislim da se ne bi usudio dati vam otkaz a sad moze lako to uciniti jer ugovor ne mora produziti. Na temelju cega ce vam isplacivati 100% place? Na doznaki nije navedeno ozljeda na radu nego obicno bolovanje po kojoj ce i hzzo postupiti kod isplate. Nakon 42 dana ce zavod izvrsavati placanje. Razlika u bolovanju je ocita i pozna se. Meni sve vise stoji da je gazda pogodovao sebi. Sad najbolje uzeti dopunsko  i po mojem pustiti da bude tako sto ste izjavili. Mjenjati svoj iskaz sad u bolnici, kod doktora i na Hzzo bit ce malo cudno svima da ne bi oni nakraju podnjeli prijavu inspektoratu zbog davanja krivih informacija a to ste dali vi. Oporavak ce trajati nekoliko mjeseci a vjerovati gazdi da ce vas drzati zaposlenog sve to vrijeme ja osobno bas i ne bi u danasnje vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 58 minuta, samita je napisao:

Na temelju cega ce vam isplacivati 100% place? Na doznaki nije navedeno ozljeda na radu nego obicno bolovanje po kojoj ce i hzzo postupiti kod isplate. Nakon 42 dana ce zavod izvrsavati placanje. Razlika u bolovanju je ocita i pozna se. 

Neće ga vodit da je na bolovanju nego da radi.Pošto prva 42 dana lova ide od gazde sasvim mu je svejedno daje mu 70% ili 100% a i za naredno vrijeme će se gazda snaći.

Naravno da doktor u bolnici neće mjenjat nalaz jer ga i nije briga,što si rekao rekao si.A ionako ozljedu na radu priznaje ili ne priznaje HZZO.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Borbena7 je promijenio naziv u Ozljeda na poslu - prijaviti ili ne?

Evo, ne znam ni sam kako postupiti.. Najgore od svega što niti brat nije na mojoj strani.. Od jučer pa do danas kako sam napisao post samo se još iskomplicirao u firmi.. Računovođa ne molio da ne prijavljujem i ne tužim jer ni cijrla firma kompletno nagrabusila.. Također, brat kaže da je šef voljan 2 godine me držati na bolovanju i plaću isplaćivati no ne vjeruje tomu. Isto tako se mene ucjenjuje sad ako prijavim, da mi plaću neće isplatiti. Kako oni kažu i misle sad, radim to sve kako bih izvukao lovu. No, uopće nije u tome stvar, nego što i kada skinem gipseve, završim s rehabilitacijom,  mogućom operacijom neću moći niti taj posao u firmi obavljati duže vremena, a niti ću lako moći pronaći drugi posao..  

Sutra se idem posavjetovati još sa doktorom, HZZO-om i odvjetnicima.. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija