Jump to content

d.o.o. ili obrt


dav

Preporučene objave

Dobar dan!

 

Nisam znao gdje bih postavio pitanje, pa sam se smjestio pod "ostalim pravnim pitanjima".

 

Zanima me sljedeće: osoba koja je u stalnom radnom odnosu želi otvoriti firmu za pružanje intelektualnih usluga (prevođenje i konzalting). Što joj je zakonski omogućeno (i što je povoljnije), d.O.o. ili obrt, a da zadrži gorespomenuti radni odnos?

 

Unaprijed zahvaljujem. :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZTD ne propisuje dobnu granicu za D.O.o.,može ga osnovati i jedna osoba,a broj članova nije ograničen,društvo je prava osoba(osobnost stječe upisom u sudski registar,a za svoje obveze odgovara cijelom svojom imovinom,te članovi društva odgovaraju samo za ono što su uložili u društvo(osim u slučajevima zloupotrebe,ali neću bespotrebno širiti). Prema čl.21.st.1. Zakona o obrtu obrtnik za obveze nastale u obavljanju obrta odgovara samo unesenom imovinom potrebnom za obavljanje obrta. S druge strane trgovac pojedinac odgovara cijelom svojojm movinom. S obzirom na to moglo bi se smatrati da će vrlo rijetko obrtnik,koji zbog visine svog prihoda(ako ne prelazi 15 milijuna godišnje) to ne mora učiniti,tražiti upis u sudski registar kao trgovac pojedinac. Odlučite sami što Vam se isplati više. Sapienti sat :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija