Jump to content

Porez na prijevremenu inozemnu mirovinu


sheshirdzhija

Preporučene objave

Osoba je u statusu prijevremene mirovine Švicarske Konfederacije.

Osoba se vratila u Republiku Hrvatsku i tu je prijavljena.

U CH je opunomoćen porezni savjetnik da dio sredstava koji mjesečno sjedaju na račun prijevremene mirovine šalje na račun osobe. O plaćanju poreza nije ništa rekao i savjetovao.

 

Dakle nije riječ o redovnoj ili starosnoj mirovini, nego prijevremenoj. Koliko vidim, ona se tretira isto kao normalna mirovina i uređena je ugovorom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

 

Na stranu da je osoba trebala kao što je normalno se osim na policiji prijaviti i u poreznu. Na stranu i blaga olakotna okolnost da se osoba vratila točno u trenutku proglašenja pandemije kada su sve državne službe sve odgađale.

Situacije je takva kakva je.

 

Ono što me zanima je  koje su pravne posljedice i potencijalne kazne ako se osoba sada prijavi u poreznoj sa namjerom plaćanja zaostalog poreza?

1) kako se računaju zatezne kamate?

2) kolika može biti novčana kazna?

3) da li prijeti zatvorska kazna?

 

Zamolio bih ako ikako može bez osuđivanja, uvjeren sam da nije bilo namjere, već skup lijenosti, nesnalaženja i hrpe loših rekla-kazala savjeta od ljudi koji su vjerojatno mislili da pomažu. Cilj mi je samo pomoći nekome da riješi problem u kojem se našao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Večer poštovani

Prijevremena mirovina u Švicarskoj ?

Ako su to primanja iz 3 stupa (pensio nskasse) to je vaš novac kojeg ste štedjeli i ne oporezuje se. 

Oporezuje se ona redovna starosna mirovina, sa 65, odnosno 64 žene, međutim tek ako to prijavite u poreznu jer oni teško da saznaju vaša primanja u Švicarskoj. 

Ako se prijavite po primitku redovne starosne mirovine u poreznu plaćate ostatak iznosa od osobnog odbitka, čiji se iznos smanjuje za 50% , odbitak uzdržavanog člana tako da na neku cifru od 1500,00chf mjesečne mirovine plaćate oko 80eur poreza.

Tada nema zateznih kamata iako je pravilo da se porez plaća po datumu prijave, poticanje da se inozemni penzioneri sami prijave i od tog datuma plaćaju porez.

Kazna zatvora su za kaznena djela kojih u ovom slučaju nema.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Riječ je o prijevremenoj mirovini koja se isplaćuje 60-65 godine koja je financirana posebnim izdvajanjima na plaći.

 

Na nekim stranicama za povratnike, nor ovdje:

https://moja-domovina.net/2017/12/29/oporezivanje-prijevremenih-mirovina-iz-svicarske-po-povratku-domovinu/?amp

 

Kaže da se prijevremena mirovina oporezuje kao normalna.

 

Sad je jedino pitanje sto se smatra pod "prijevremena mirovina".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teilpensionierung

Ab 58 Jahren ist die Pensionierung auch in Teilschritten möglich. Die meisten Pensionskassen unterstützen das und bieten flexible Pensionierungsmodelle an. Voraussetzung dafür ist, dass Sie Ihren Beschäftigungsumfang deutlich reduzieren. Arbeiten Sie zum Beispiel nur noch 50%, beziehen Sie 50% der Altersleistungen.

Dakle, po ovoj definiciji u prijevremenu mirovinu se može sa 58 godina, međutim to je moguće u slučaju da opseg radnog vremena smanjite npr. 50%.

Po tome je upitno kako osoba bi živjela u HR sa švicarskom prijevremenom mirovinom i gore radila jer kod prijevremene mirovine opet se plaća postotak za AHV. time i porez u CH a radi izbjegavanja dvostrukog oporezivanja u HR se ne plaća porez. Ako osoba ima prebivalište u HR, može ali ne mora na poreznu dostaviti dokument da je na to primanje u CH već plaćen porez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Frühzeitige Pensionierung

Wer plant, frühzeitig in Rente zu gehen, sollte seine finanzielle Situation genau unter die Lupe nehmen und am besten einen Budgetplan aufstellen. Auf Basis dessen können Sie einschätzen, ob durch die Frühpensionierung Einkommenslücken entstehen. Sollte dies der Fall sein, können Sie Massnahmen ergreifen, um diese zu schliessen. In Ihrem Vorsorgeausweis sehen Sie, ob Sie das maximal mögliche Altersguthaben bereits erreicht haben. Wenn nicht, können Sie freiwillig Beiträge in die 2. Säule einzahlen. Zudem können Sie Vorsorgelücken mit der 3. Säule schliessen.

Kod prijevremene mirovine upitno je koliki iznos bi bila mirovina i da li se plaća na nju porez u CH.

Ako da, u Hrvatskoj se porez ne plaća, opet radi izbjegavanja dvostrukog oporezivanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali taj ugovor o dvostrukom oporezivanju kaže da ako je osoba rezident u hr, da se porez mora plaćati u hr, a ako je plaćen u ch (mislim stopa 5%) može se tražiti povrat.

To i je bio savjet prvotni savjet, da se do redovne starosne penzije ne mora plaćati u hr.

 

Kome se uopće mogu obratiti za pravni savjet prije posjeta poreznoj?

Tražim porezne savjetnike ali nitko koga sam kontaktirao ne radi na savjetovanju građanima, sve je za firme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Porezna vam neće biti od neke koristi, oni ne barataju sa švicarskim zakonima i pojmovima, osim ako dođete kod njih tražit će od vas priljev iz inozemstva na koji će jednostavnom matematikom obračunati porez. To je sve što je poreznoj u interesu. Govorim iz iskustva.

Dvostruko oporezivanje je zabranjeno i vi u slučaju prijave na poreznu dostavite dokument da je na taj novac porez plaćen.

Kako i piše u definiciji i kako sam naveo u prvom postu, prijevremena mirovina je i dio iz pensionskasse a ona se ne oporezuje jer je to vaša ušteđevina.

Do pravovremene mirovine, one sa 65 shodno tome nikakava prijava na poreznu vam nije potrebna.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala

 

Saznao sam konkretno da se to financira iz FAR fonda/zaklade.

Riječ je o građevinskom sektoru. Nije klasična prijevremena mirovina, već je ugovoreno kao, kko vidim, kolektivni ugovor za tu i neke druge industrijske sektore.

 

Bit će da treba kontaktirati FAR i vidjeti kako je to oporezovano, kad ai koliko.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

FAR primanja nisu oporeziva kako u Švicarskoj tako i u Hrvatskoj

 

Die Stiftung FAR stellt den Empfängern jährlich einen Rentenausweis zu; BVG-Beiträge, welche die Stiftung FAR an die Vorsorgeeinrichtung oder an die Auffangeinrichtung des Begünstigten zahlt, bilden kein steuerbares Einkommen und werden auf dem Rentenausweis nicht aufgeführt.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija