Jump to content

Oporuka - Molim Vas hitno!


anonimno

Preporučene objave

Molio bih Vas za savjet, vezano za slijedeći slučaj!

Naime, otac mi je umro prije tri mjeseca u 93 godini života, ostavio je oporuku, ostavinska rasprava još nije zakazana. Nas ima petero djece, tri brata, sestra i ja, od kojih je samo jedan i to najstariji brat živio sa ocem na imanju. E sad saznao sam da je otac već prije dvije godine ostavio oporuku kojom imovinu nije jednako podijelio iako je za života stalno govorio da će svima ostaviti jednako. Ja sumnjam u prevaru starijeg brata. Naime, budući da je on živio sa ocem na selu i služio ga, zahtijevao je da mu otac najprije ostavi sve, dakle da izuzme ostalu djecu da bi na kraju kad je saznao da sva djeca imaju pravo na nužni dio, zahtijevao da mu otac ostavi više nego drugima, tako da mu je otac još za života poklonio određeni dio zemlje u zamjenu za uzdržavanje za što smo mi saznali u isto vrijeme kada i za oporuku. U prvoj oporuci ( postoji i druga) za koju smo saznali navedeno je da mu uz tu poklonjenu zemlju ostavlja još i neku drugu zemlju i svu pokretnu i nepokretnu imovinu, dok nama ostalima ostavlja neke druge upola manje vrijedne nekretnine te nejednake dijelove tj. nekom malo više,a nekom malo manje. Od tada sam, zapravo, i posumljao u valjanost oporuke pa sam oca podvrgnuo psihijatrijskom vještačenju (otac je tada imao 91 godinu i bio je nepokretan), a liječnički nalaz između ostalog glasio je: “ zaleđeno bliže pamćenje”. Mene zanima dali osoba koja ima ovakvu dijagnozu može uopće sastavljati i potpisivati oporuku? Naravno vještaćenje je obavljeno uz njegov pristanak, uzrokovano činjenicom da mi je nekoliko puta izjavio da takav dokumenat nije nikad sastavljao, a kamoli potpisivao. Tada sam bio uvjeren u to da zaista moram zaštititi očevu volju i moju ostalu braću koja su kao i ja zakinuta u nasljedstvu. Kad je najstariji brat koji je živio sa njim, saznao za nalaz psihijatra, oporuka je iznenada izmijenjena, tako da sad postoji druga oporuka.

Ja posjedujem fotokopiju prve oporuke, koja je po meni napravljena sa nizom nepravilnosti npr. potpisana je od strane dvojice svjedoka od kojih je jedan moj rođak sa istim prezimenom, isto tako sumnjam i na vjerodostojnost očeva potpisa ( vjerujem da je falsificiran), a na kraju oporuke piše da je u njoj iznijeta slobodno izražena volja oporučitelja i da ju neće mijenjati iz bilo kojeg razloga. Ovaj zadnji dio o nemijenjanju oporuke ističem jer sam saznao i za drugu oporuku koja je navodno ovjerena na sudu, koju ja nemam u posjedu i ne znam njezin sadržaj. Pitam se zašto je i tko naknadno izmijenio prvu oporuku u drugu oporuku i što je u njoj izmijenjeno.

Mislim da se zapravo radi o teškoj prevari našeg starijeg brata prema nama ostaloj djeci i to ne prema svima jer su neki dobili više ,a neki manje. Ostavinska rasprava bi trebala biti uskoro pa vas molim za savjet što da učinim??!

Hvala unaprijed!

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A znate kako Vam to ide: pozove vas javni bilježnik, kao prva instanca, vi svi skupa tu se (sa ili bez oporuke, nije uopce bitna), necete dogovorit o pravednoj raspodjeli, ceka vas tada slijedeće instanca tj. sudski postupak-parničenje, a onda kako se to kaže: ''kome obojci-kome opanci''! Imao sam ako ne identičan onda vrlo sličan slučaj u daljnjoj obitelji!

Sretno

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija