Jump to content

predbilježba prava vlasništva po kupoprod ugovoru nekretnine


andrijanab

Preporučene objave

Kupac nekretnine nije ispoštovao Ugovor o kupnji nekretnine jer nije uplatio ugovorenu kupoprodajnu cijenu, u roku, niti nakon tog roka, iako ga je prodavatelj nekoliko puta pozivao da to učini.  Prethodno, su zaključili predugovor kojim je kupac platio 4,5% kapare, predugovor nije ovjeren kod JB. Kod zaključivanja konačnog Ugovora prilkom ovjere tog ugovora, Javni Bilježnik je stavio predbilježbu prava vlasništva u korist kupca koja se imala opravdati tabularnom izjavom tj potvrdom prodavatelja da mu je isplaćena kupoprodajna cijena. A kako kupac nije isplatio, prodavatelj mu nije izdao ni tabularnu ispravu, međutim nekretnina prodavatelja je sad terećena plombom te predbilježbe. Kako je skinuti ? U kojoj formi bivši kupac treba dati izjavu, i kojem tijelu u RH. Ako se radi o strancu iz EU, pred kojim tijelom se može dati izjava u EU i da bude valjana za sudove u RH, tj podobna za skidanje plombe. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

To je sve propisano ZZKom, vi trebate ispravu o odreknuću. Također, provjerite je li u samom ugovoru nešto definirano drugačije.

Prema čl. 67. ZZK-a tužbu radi opravdanja predbilježbe osoba u čiju je korist predbilježba dopuštena može podnijeti u roku od 15 dana od dana dostave rješenja
kojim je predbilježba dopuštena. Zemljišnoknjižni sud će na zahtjev svojim rješenjem produžiti taj rok ako postoji opravdani razlog, s tim da će se u rješenju točno naznačiti
za koliko se rok produljuje (st. 1.); u parnici radi opravdanja predbilježbe na tužitelju leži teret dokaza pravnoga temelja stjecanja knjižnoga prava, a glede predbilježenoga založnog prava teret dokaza da postoji valjana tražbina u određenom opsegu te pravni temelj stjecanja založnoga prava (st. 2.); tuženik može tužitelju staviti sve svoje prigovore protiv postojanja knjižnoga prava, pa i ako protiv rješenja kojim je predbilježba bila dopuštena nije podnio žalbu ili ju je podnio bez uspjeha (st. 3.).

Isto tako je čl. 68. ZZK-a propisano da će zemljišnoknjižni sud dopustit brisanje predbilježbe na temelju isprave o odreknuću predbilježenog knjižnog prava koja ispunjava sve opće i posebne pretpostavke propisane ovim Zakonom (st. 1.); prijedlog za brisanje predbilježbe odbit će se kad nije priložena isprava iz stavka 1. ovoga članka, a iz spisa kojim je dopušten upis predbilježbe vidljivo je da je tužba za opravdanje na vrijeme podnesena ili da rok za opravdanje još teče (st. 2.); ako sud utvrdi da nisu ispunjene pretpostavke iz stavka 2. ovoga
članka, u kratkom roku održat će ročište na kojem će dopustiti brisanje predbilježbe, ako osoba u čiju je korist predbilježba dopuštena ne dokaže da rok za opravdanje još
teče ili da je podnijela tužbu na vrijeme (st. 3.)
; tužba radi opravdanja predbilježbe smatrat će se pravodobno podnesenom i nakon isteka roka, ako je podnesena prije
podnošenja prijedloga za brisanje predbilježbe ili bar isti dan kad je prijedlog zaprimljen na zemljišnoknjižnom sudu (st. 4.).

U sličnim predmetima ovom gore viši sud je odlučivao ovako: uzimajući u obzir da protustranka nije podnijela tužbu za opravdanje predbilježbe u roku od 15 dana od dana dostave rješenja kojim je predbilježba dopuštena kako to propisuje čl. 67. st. 1. ZZK-a, kao i da je zemljišnoknjižni sud na održanom ročištu pravilno utvrdio da protustranka u čiju je korist predbilježba dopuštena nije dokazala da rok za opravdanje još teče ili da je podnijela tužbu radi opravdanja predbilježbe u smislu čl. 68. st. 3. i 4. ZZK-a, to je pravilnom primjenom materijalnog prava dopustio brisanje predbilježbe prava vlasništva.
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija