Jump to content

Objekt građen 1993 nije u građevinskoj zoni


zelezna

Preporučene objave

Postovani, imam par pitanja i nedoumca. Prosle godine kupili smo jedan objekt za koji je na katarstru upisana gospodarska zgrada 128m2, zgrada mjes. upotrebe od 36m2. One su zajedno ne radi se o 2 zasebna objekta. Obje su građene 1993 i u 1994 upisane u katastru, postoji i građevinska dozvola i sve što je u to doba bilo potrebno. No ne nalazi se vise u građevinskoj zoni. Kako je to moguce? Objekt je godinama bio zapusten jer je ovrhama oduzet od prijasnjih vlasnika. Sta dalje? Kuda krenuti? Ima li netko slicnu situaciju?'

 

Lp, J

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 42 minuta, zelezna je napisao:

No ne nalazi se vise u građevinskoj zoni

Vjerojatno se je nekad protokom vremena promijenio GUP koji je odlučio da se tu više neće graditi. Možete li malo specificirati pitanje jer nije jasno (barem meni) što trebate.

uređeno: od Miran89
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
Dana 31. 03. 2023. u 14:45, zelezna je napisao:

Kud dalje krenuti da objekt ponovo uđe u građevinsku zonu?

Da li na objektu mozemo dograditi nesto? Prikljucak struje, kucni broj imamo. 

 

Ako postoji građevinska dozvola obijekat je legalan i to vam se ne može oduzeti. Ako nije u građevinskog području više, što je čudno ali moguće znači da je dogradnja protuzakonita i ne možete dograđivati ništa, osim rekonstrukcije u istim gabaritima.

Zahtjev da se parcela ponovno vrati u građevinskog područje predajte u jedinici lokalne samouprave i tijekom sljedeće izmjene i dopune prostornog plana JLS će odlučiti o toj izmjeni pozitivno ili negativno. S obzirom da je objekat legalan vjerojatno Vam zahtjev bude prihvaćen. Ostaje vam samo čekanje kada bude sljedeća izmjena prostornog plana. JLS ne radi to stalno nego dok se stekne potreba da se to napravi, naima neće to ići raditi samo za 1 parcelu jer je skupo.
Plan za navedeno područje može biti višeg ili nižeg reda. Naime ne postoji za svako područje GUP ili UPU nego je nekad samo PPUO ili PPUG. 
 

uređeno: od prvo1
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

Pozdrav.

Nakon dugo vremena dobili smo ovakav odgovor:

 

Podnositelj trazi prosirenje gradjevinskog podrucja na predmetne gradjevinske parcele kako bi se gospodarsko objek za koji nije ishodjen akt za uporabu mogao prenamijeniti u stambeni, U osnovnom planu tu je planirana traza za zeljeznicku prugu te je parcela bila izvan gradjevinskog podrucja. Podrucje se nalazi u plavnoj zoni sukladno karti rizika od vecih nesreca i neposeredno je uz obizanicu te prestavlja ugrozu od buke i prometa te je izvor zagadjena zraka prenamjenom predmetnih parcela ne mogu se formirati gradjevinske cestice jer nemaju izlaz na prometnu povrsinu nema prostora za izgradnju okretista ni potrebnu dubinu sukladno odredbama plana da se u daljnjim postupcnima ne mogu prenamjeniti u stambene. 

 

Imate li kakav prijedlog sto dalje probati i kome se obratiti, parcela je do kuce u kojoj sad zivimo radi se o slijepoj ulici. Da li se ako se unutar gabarita nista ne mijenja smije urediti stambeni prostor u kojem bi se privremeno boravilo.

 

Hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebali bi podnijeti zahtjev za izdavanje uporabne dozvole za namjenu iz građevinske dozvole, pa tako zaista i utvrditi da li je građevina izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom.

S obzirom da se uporabna dozvola izdaje prema Zakonu o gradnji prema skraćenom postupku iz članka 182. Zakona o gradnji (za građevine čiji je akt za građenje izdan do 1. listopada 2007. godine), u kojem se utvrđuje samo da li je građevina izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom, u pogledu namjene, najvećih, vanjskih mjera svih nadzemnih i podzemnih dijelova građevine, oblika i veličina građevne čestice i smještaja građevine na građevnoj čestici,  unutar gabarita zgrade smijete izvoditi neke adaptacije, ali pritom budite oprezni - mora se vidjeti i dalje njena prvobitna namjena iz građevinske dozvole. Bilo bi uputno da do zahtjeva za uporabnu dozvolu ne poduzimate ništa.

A u zgradi i dalje možete stanovati, nitko vas neće iz nje istjerati.

Ostale probleme ćete riješiti u novom krugu legalizacije (poput promjene namjene u stambenu zgradu).

Ovisno o ishodu postupka izdavanja uporabne dozvole, zavisi da li ćete u budućem postupku legalizacije krenuti iz niskog ili visokog starta. 

U osnovnom planu tu je planirana traza za zeljeznicku prugu te je parcela bila izvan gradjevinskog podrucja. - s obzirom na ovaj navod iz odgovora JLU, ja bih na vašem mjestu prethodno provjerila u HŽ da će se predmetna prenamijenjena zgrada moći ozakoniti u svojoj namjeni, budući da se nalazi u planiranom koridoru željezničke pruge prema osnovnom planu (niste naveli da li je došlo do promjena u prostorno planskom rješenju u pogledu trase željezničke pruge), te  je potvrda HŽ-a uvjet za izdavanje rješenja o izvedenom stanju.

Ako niste sigurni kako glasi sadašnje plansko rješenje trase željezničke pruge, trebali bi podnijeti zahtjev za ishođenje lokacijske informacije (u kojem treba navesti samo podatak o vašoj katastarskoj čestici).

uređeno: od Antuntun56
dopuna odgovora
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trazili smoke uporabnu dozvolu nismo je dobili jer objekt vise nije u gradjevinskoj zoni.

Dio objekta je i srusen zbog obilaznice koja je u blizini. Te isti vise nije u skladu s gradjevinskom dozvolom.

Sto se tice zeljeznicke pruge trasa vise ne prolazi tamo. Niti je nema vec par godina na prostornom planu. 

Posjedujem i upit o zemljistu iz 2000 godine gdje pise da se cestice djelomicne nalaze u gradjevinskoj zoni i to cca 120m od ceste koja prolazi kroz naselje. Ostatak zemljista je poljoprivredno zemljiste a u skladu s odredbama Prostornog plana bivse opcine.

 

Ja stvarno vise ne znam na koju stranu ici i kome se vise obratit. Iz tog razloga i trazim savjete sto dalje.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 minuta, zelezna je napisao:

Trazili smoke uporabnu dozvolu nismo je dobili jer objekt vise nije u gradjevinskoj zoni.

Argument koji ne drži vodu, jer vi imate građevinsku dozvolu i tu činjenicu vam nitko ne može osporiti.

prije 3 minuta, zelezna je napisao:

Dio objekta je i srusen zbog obilaznice koja je u blizini.

Realan argument - s time da postoji mala mogućnost izdavanja uporabne dozvole za dio građevine. Uz opasku da je namjena zgrade općenito iskazana kao gospodarska, pa ne možete dobiti neki konkretniji odgovor u kojem pogledu bi se eventualno preostali dio zgrade mogao smatrati dijelom građevine prema članku 182. stavak 4. ZoG.

prije 4 minuta, zelezna je napisao:

Sto se tice zeljeznicke pruge trasa vise ne prolazi tamo

Super -  jedan problem manje u legalizaciji zgrade.

prije 5 minuta, zelezna je napisao:

Ostatak zemljista je poljoprivredno zemljiste a u skladu s odredbama Prostornog plana bivse opcine

Da li se zgrada nalazi na toj čestici? Ako se nalazi, platit ćete u legalizaciji 3x iznos naknade za zadržavanje zgrade u prostoru.

prije 7 minuta, zelezna je napisao:

a stvarno vise ne znam na koju stranu ici i kome se vise obratit.

 Strpite se dok Sabor ne izglasa novi Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama... budući da prema važećem Zakonu o gradnji ne možete ishoditi neki pozitivan rezultat, jer se predmetna zgrada više ne nalazi u građevinskom području.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam puno na Vasim odgovorima. :)

Aka budem imala jos nekih pitanja javiti cu se.

 

-uglavnom ja lgano krecem iz nutra u rekonstrukciju ruse se dva zida i jedan novi ce se napraviti. Trazim i prikljucak vode za objekt. Nadam se pozitivnom ishodu tu.

-trebala bit i postaviti 2 prozora i neka ulazna vrata koja za sad ne postoje iako se bojim nadam se da nece biti problema

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija