Jump to content

Bračna stečevina i dugovanje - ostavinska rasprava


Zvijezda_padalica

Preporučene objave

Poštovani

Molila bih pomoć. Nemam puno vremena. Pokušat ću jednostavno objasniti situaciju.

U braku sam. Suprug je prije braka imao mali stan. U braku smo ga prodali, digli stambeni kredit i kupili veći. Kredit je upravo otplaćen. To je kao bračna stečevina, ali napominjem,  suprug je imao svoj stan. Imamo 2 djece. Jedno 17 i drugo 20 godina.

Ja sam blokirana, agencija je otkupila dug i on se  i utrostručio  od kamata.

Stan glasi na supruga. Stambeni kredit je bio na supruga. 

Ja sam pri kraju svoga puta. Što napraviti da djecu ne zakače ti dugovi kada ja umrem. U biti ni djecu ni supruga. Što možemo napraviti, ako išta možemo dok sam ja živa?

Dobila sam savjet da se službeno rastanemo i da ja ne tražim ništa. I onda nemam veze više sa tim stanom.

Oprostite na smetenom postu, ovo je doslovce posljednja želja.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Borbena7 je promijenio naziv u Bračna stečevina i dugovanje - ostavinska rasprava

Poštovana, 
postavit ću Vam nekoliko pitanja. Numerirati ću ih da Vam je jednostavnije odgovoriti, a odgovor može biti posve kratak, jer mi je bitno da je jasan, a ne da se iscrpljujete pisanjem. I iznose možete slobodno pisati u kunama. Svi odgovori su potrebni za što precizniji odgovor.

1. Koliko ste otprilike dobili novaca tj. kn od same prodaje tog suprugovog malog stana?

2. Na koji iznos je glasio kredit koji ste uložili u kupnju novog, većeg stana?

3. Da danas prodajete stana koji glasi kao suprugovo vlasništvo za koji iznos bi ga mogli prodati, onako otprilike koliku bi cijenu mogli postići?

4. Da li je taj stan nekretnina u koji trenutno živi cijela Vaša obitelj i imate li drugih nekretnina koje su podobne za stanovanje?

5. Kolike su glavnice dugova koje imate?

6. Ako neki vjerovnik ima više potraživanja u odnosu na Vas, koliki je zbroj njegovih glavnica?

7. Za koliko vremena ovo mlađe dijete postaje punoljetno? 

8. Ima li suprug kakvih dugovanja na svoje ime ili da je s Vama sudužnik, jamac ili slično?

9. Da li se ti svi Vaši dugovi trenutno otplaćuju preko računa ili samo čekaju u redu za naplatu?

10. Da li imate kakve druge svoje imovine (upisane kao vlasništvo ili suvlasništvo) koja bi jednog dana činila ostavinsku masu? Npr. automobil, dionice, tekući, žiro, devizni, štedni računi i slično? 

11. Na koje načine su se do sada vjerovnici pokušali naplatiti? 

12. Imate li na svom stanu u teretnom listu C upisanih kakvih tereta ?

13. Da li su novci od prodaje malog stana utrošeni u prodaju većeg stana?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani 

1. Mali stan prodan 2006g za 62000€

2.Kredit dignut u iznosu od 58000 CHF

3. Moja realna procjena 170000€

4. Jedina nekretnina gdje svi živimo. 

5. Glavnica iznosi cca 8000€

6. 4,500 €

7. Ove godine 

8. Suprug je imao samo stambeni koji smo ove godine uspjeli riješiti. 

9. Čekaju na naplatu

10. Ništa

11. Naplaćivali su se dok sam bila u radnom odnosu po redoslijedu i Fini. 

12. Jedino taj stambeni, upravo traje skidanje banke jer je isplaćen cjelokupni kredit. 

3. Da, uplaćen je na račun čovjeka od koga je kupljen veći stan. 

Hvala 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem Vam na izdvojenom vremenu za ove odgovore.

Odmah ću Vam reći da nemate razloga za brigu u odnosu na dugove i odgovornost Vaše djece i supruga za iste. Također, nema potrebe da pokrećete postupak rastave braka. Štoviše, po ovom pitanju ne morate baš ništa poduzimati.

Ukratko ću pokušati objasniti i navesti sve što smatram bitnim, pa ako nešto izostavim slobodno pitajte.

Predmetna nekretnina (stan) u kojoj živite nije bračna stečevina za cijelo već samo za dio i to ovog stambenog kredita kojeg ste zajedno podignuli i isplatili. A to bi značilo da kao takva ne bi mogla u cijelosti biti predmet ovrhe za Vaš dug već bi se za dug moglo odgovarati samo dijelom nekretnine, a taj dio bi bila polovica vrijednosti od bračne stečevine (stambenog kredita).

Nadalje, da bi se mogla predložiti ovrha na nekretnini trebalo bi pokrenuti sudski postupak s kojim bi se utvrdilo za koji dio je nekretnina Vaša imovina s kojom odgovarate za svoj dug. Ovakav postupak možete pokrenuti Vi, pa Vaša djeca u slučaju prigovora na ostavini (da je stan dio Vaše ostavinske mase), ali i vjerovnici...

E sad, sve da do ovakvog utvrđivanja Vašeg dijela nekretnine i dođe, a s obzirom na visinu dugovanja koje ste mi naveli, taj dio nekretnine kao Vaše bračne stečevine ne može biti predmet ovrhe u sudskom postupku ovrhe na nekretnini i to zato, jer visina glavnica koje dugujete nisu dovoljno velike da bi sud uopće dozvolio ovrhu na nekretnini (Vašem dijelu bračne stečevine).

Čak i da ste već sada upisani kao suvlasnik za svoj dio bračne stečevine, sud bi bez puno razmišljanja morao odbiti svaki prijedlog za ovrhu na nekretnini, jer glavnica nije veća od 5.300,00 EUR-a (čl. 80. b. st. 1. Ovršnog zakona).

Ako ćemo gledati dalje, pa uzeti najgoru moguću situaciju, a to je da sveukupno dugovanje otkupi samo jedan vjerovnik, pa da ima ispunjen uvjet visine glavnice (zbroj glavnica, a što je dopušteno da bude veći od 5.300,00 EUR-a) za pokretanje ovrhe na nekretnini, tada ste opet zaštićeni Ovršnim zakonom i to čl. 80. b. st. 2. i 3., te bi sud i u ovakvoj situaciji trebao bez problema odbiti svaki prijedlog za ovrhu na nekretnini, jer se nedvojbeno može utvrditi da bi prodaja nekretnine (Vašeg dijela bračne stečevine) narušila pravičnu ravnotežu između interesa ovršenika i interesa ovrhovoditelja i to po više osnova, pa tako: 1. jer je vrijednost tražbine koja se namiruje nerazmjerno manja od vrijednosti nekretnine na kojoj se predlaže provesti ovrhu; 2. jer ovrhovoditelj nije učinio vjerojatnim da je ovrha na drugim predmetima ovrhe bila bezuspješna, odnosno da nema drugih prikladnih mogućnosti da se tražbina u cijelosti ili u pretežnom dijelu namiri; 3. pa posebno zato što nekretnina služi za stanovanje i zadovoljavanje osnovnih životnih potreba ovršenika, a koji uz to nemaju drugih nekretnina; 4. također, jer ovakav ovrhovoditelj nema i ne može imati osobito opravdani interes za hitnim namirenjem tražbine radi ostvarenja vlastitoga uzdržavanja ili drugih važnih razloga....tako da nemate razloga za brigu oko ove nekretnine u smislu da bi se vjerovnici mogli naplatiti iz prodajne cijene Vaše bračne stečevine.

E sad dalje vezano za ostale načine namirenja. Kako kažete da nemate druge imovine, osim npr. tekući ili nekakav račun koji imate otvoren u banci, predlažem da se jednog dana na ostavinskoj raspravi Vaši nasljednici ne prihvate svog nasljednog dijela. Znači, sve što imaju za reći suprug i djeca je da se svatko odriče svog nasljednog dijela i to je to. Nikako se ne smije prihvatiti nasljedstva, pa odreći u korist drugog sunasljednika, već se jednostavno samo trebaju odreći svog dijela. 

Također, pri prijavi činjenice smrti, navode se zakonski nasljednici i poznata imovina. Nema potrebe da se spominje stan, jer on realno nije Vaša utvrđena imovina. I ovo je sasvim zakonito postupanje. Isto vrijedi i na ostavinskoj raspravi. Stan je uknjižen na supruga i kao takav će biti predmet ostavinske rasprave iza njega. Tko smatra drugačije neka dokazuje u zasebnom postupku, a vjerujte da za to baš nitko nema financijski opravdani interes s obzirom na sve naprijed navedeno.

Vezano za dijete koje je maloljetno, ako i u tom trenutku bude maloljetno, a iskreno se nadam da neće biti, tada se otac kao zakonski zastupnik treba odreći u njegovo ime tog djetetovog nasljednog dijela. U slučaju da se u sve uključi CZSS, radi zaštite interesa maloljetnika, onda ih samo koji dan prije ostvainske rasprave treba upoznati sa situacijom i razlozima odricanja, te će to biti dovoljno za postizanje željenog ishoda ostavinske rasprave.

Vezano za činjenicu da nekretnina nema nikakvih tereta, upis istih "lijepi je dodatak" da se odbiju vjerovnici od namjere namirenja iz prodajne vrijednosti nekretnine, pa tako ljudi upisuju npr. prava plodouživanja u korist djece, ugovore o doživotnom uzdržavanju i slično. I ovo samo navodim, jer sam Vas pitala za status nekretnine, ali u Vašem slučaju nije potrebno.

Eto toliko, ako mogu još kako pomoći, slobodno se javite. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija