Jump to content

Kazna za nevezanje kacige


mate123

Preporučene objave

Molio bih ukoliko netko ima iskustva sa kaznom nevezivanja kacige? Izlazio sam sa benzinske postaje i dok sam došao do prvog semafora nisam(stigao) vezati kacigu koju sam nosio na glavi...u obveznom nalogu mi stoji da sam nosio kacigu koju nisam uredno vezao......da budem iskren nisam ni znao da je to kažnjivo...i to 1000Kn....

Ima li smisla pisati prigovor? zadnji prekršaj koji imam je upozorenje za nevezanje pojasa iz 2015, uvijek pazim i onda ti nađu iglu u sijenu samo da te maltretiraju...stvarno su bezobrazni, još će donjet zakon po kojem je nevezanje cipele kažnjivo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još bi naveo da sam policajca upitao postoji li mogućnost izdavanja upozorenja na što je on odgovorio da ne postoji takva mogućnost za ovakvu vrstu prekršaja.

Premao pravilniku o izdavanju upozorenja članak 2 vidim dosta sličnosti za  prekršaj:

Kada policija tijekom obavljanja poslova nadzora utvrdi da je počinjen prekršaj za koji je propisana samo novčana kazna do132,72 eura, osobito lake naravi i da počinitelj nije prije činio slične prekršaje može počinitelju prekršaja izdati pisano upozorenje ili izreći usmeno upozorenje. U smislu ovog Pravilnika, prekršajima osobito lake naravi smatraju se prekršaji kojima nije izazvana opasnost niti je nastala šteta za druge osobe

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema osnove za prigovor, jer će sud samo potvrditi kaznu (nevezana je isto kao da ju nisi imao, što se tiče prekršaja i suda).

Upozorenje si mogao dobiti, ali ono je samo mogućnost te ga policajci nisu dužni ponuditi ni dati. A i internim odlukama policije je za neke prekršaje koji su procijenjeni kao ozbiljni policajcima zabranjeno izdavati upozorenja, iako postoji zakonska mogućnost. To nije formalno neispravno i kazna je zakonski ispravna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U smislu ovog Pravilnika, prekršajima osobito lake naravi smatraju se prekršaji kojima nije izazvana opasnost niti je nastala šteta za druge osobe.

Mislim da navedeni prekršaj spada pod gore navedeno, kao pojas ili čak i nenošenje kacige uopće, to jest da se može tretirati kao lake naravi a ne ozbiljan prekršaj, ukoliko je nevezivanje kacige ozbiljan prekršaj, možete li mi navesti koji prekršaji se tretiraju kao lake naravi u prometu?

Ja ni ne želim osporavat prekršaj ni zakon nego kažnjavanje, dakle tražio bih od suda izricanje opomene a ne ovako drastičnu novčanu kaznu, pošto je i samim pravilnikom MUP-a navedeno da policajac MOŽE(a ne mora) izdati opomenu ukoliko iznos kazne nije iznad 133eura(130eura je moj) nije isti počinjen unazad 12 mjeseci, te nije nastala opasnost i šteta za druge osobe?? nisam osporavao prekršaj i uredno sam potpisao nalog.

Koji kriteriji iz pravilnika ne ispunjava prekršaj? Ukoliko policajac nije htio napisati opomenu,zašto sudac ne bih učinio to? pogotovo ako se uzme u obzir da mi je povijest prometnih prekršaja, opomena za auto- pojas iz 2015. te nenošenje kacige iz 2008.godine(sudac mi je izrekao opomenu tada, a i ne znam da li prekršaj iz ove godine uopće još drži u evidenciji), kilometraža skutera 70,000km bez ikakve kazne....koji kriteriji bih trebalo još ispunjavat da se čovjeku jednom izrekne opomena?

Ne znam na što se odnosi pravilnik o izricanju opomena ako ne na nešto ovako, ako mi možete razjasnit?

 

 

 

uređeno: od mate123
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sud nema veze sa pravilnikom, postupa po Prekršajnom zakonu kojim se može izreći sudski ukor.Žališ se i tražiš ukor a šta će bit ovisi o samom sucu.

Možeš poslat preporučeno s povratnicima ili odnest u PP, kako ti više odgovara.

S obzirom na godine počinjenja prijašnjih prekršaja smatraš se neosuđivanim što ti je plus.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako može još jedna informacija vezana za slanje, ukoliko se pošalje poštom(preporučeno sa povratnicom), da li treba biti dostavljeno na policiju u roku od 8 dana od prekršaja, jer ukoliko se pošalje šesti dan nakon prekršaja, vjerovatno će biti dostavljeno na policiju van roka od 8 dana.

Dakle ukoliko pošaljem šest dana nakon prekšaja preporučeno i pošta dostavi četri dana nakon slanja, da li će se smatrat da je prigovor dostavljen u urednom roku??

eto malo sam zakomplicirao....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija