Jump to content

Prijevremeni raskid ugovora o najmu stana


selena26

Preporučene objave

Pozdrav,

U 10.mj prosle godine dala sam u najam stan na odredeni rok od godine dana, ovjeren kod odvjetnika, s otkaznim rokom od 30 dana. Trenutna situacija je da stanari zele otici, s cim nemam problema, medutim ne zele platiti zadnju najamninu, nego iskoristiti polog kao istu. Rok od 30 dana nisu ispostovali, nego su zavlacili lazima o kasnjenju prihoda, nisu sastavili dokument za prijevremeni raskid, sto me i dalje obvezuje na placanje poreza. Ne vjerujem im da ce mi platiti rezije koje su tekuce (a nisu jos ni za prosli mjesec platili) i ne znam u kakvom su stanju stvari koje su bile u stanu u trenutku iznajmljivanja, pa zelim ostaviti polog (koji je jednak iznosu jednog najma) kao rezervu za sve to.

Moja pitanja su, sto uciniti, da li ih moram tuziti s obzirom da se ne mozemo dogovoriti, ako i sastave taj dokument o prijevremenom raskidu vrijedi li i dalje rok od 30 dana za iseljenje i placanje dijela slijedeceg najma i mogu li samostalno odluciti da polog ide kao najam, sto ako ostanu neplacene rezije?

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 18 sati , selena26 je napisao:

sto uciniti, da li ih moram tuziti s obzirom da se ne mozemo dogovoriti, ako i sastave taj dokument o prijevremenom raskidu vrijedi li i dalje rok od 30 dana za iseljenje i placanje dijela slijedeceg najma i mogu li samostalno odluciti da polog ide kao najam, sto ako ostanu neplacene rezije?

 

Što piše u ugovoru o najmu oko pologa? Da li je definirano kada se vraća i što se sve s njim može pokriti?

Pretpostavljam da ste pogrešno napisali da je ugovor ovjeren kod odvjetnika te ste mislili da je ovjeren kod javnog bilježnika - ako je ujedno i solemniziran, imate ovršnu ispravu temeljem koje ćete biti u mogućnosti pokrenuti naplatu dužnih sredstava.

Prilikom napuštanja stana sastavlja se primopredajni zapisnik kojim se konstatira stanje brojila (struja, voda, plin...) i stanje samog stana (namještaj, stolarija, zidovi...) te se uspoređuje sa stanjem stana prilikom ulaska najmoprimca. Najmoprimac odgovara po općim propisima za štetu na stanu, zajedničkim dijelovima i uređajima zgrade. Za dužnu najamninu i eventualnu štetu vi imate zakonsko založno pravo na stvarima koje je najmoprimac unio u stan, a koje mogu biti predmet ovrhe i prilikom iseljenja ih možete zadržati dok vam sve ne bude plaćeno.

Polog se, u pravilu, može iskoristiti za plaćanje najamnine tek ako u primopredajnom zapisniku nema primjedbi oko šteta ili dugovanja za režije. Ali opet, ovisi o tome što ste u ugovoru zapisali oko pologa...  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 30. 05. 2023. u 22:50, selena26 je napisao:

  nisu sastavili dokument za prijevremeni raskid, sto me i dalje obvezuje na placanje poreza 

Nikakav dokument od strane njih vam nije potreban za prestanak plaćanja poreza na najam.
Jednostavno napišete izjavu da stan od datuma toga i toga više nije iznajmljen i porezna vam na osnovu toga obustavi obvezu plaćanja poreza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, lapsus, kod javnog bilježnika je ovjereno. Ugovor je onaj iz narodnih novina, ništa ne piše za polog.
Nije solemniziran, ovjereni su potpisi, mislila sam da je to dovoljno. Što mogu ako nije solemniziran?
Oni su još uvijek u stanu, navodno će se iseliti kroz par tjedana, platiti ne žele, a režije ne mogu izračunati kada su još unutra i troše, a i stvari još koriste.
Zapisnik kod useljenja nismo napravili, postoje slike stana i stanja brojila kod ulaska, ali to smo mi neslužbeno komunicirali.

Hvala vam na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , selena26 je napisao:

Da, lapsus, kod javnog bilježnika je ovjereno. Ugovor je onaj iz narodnih novina, ništa ne piše za polog
Oni su još uvijek u stanu, navodno će se iseliti kroz par tjedana, platiti ne žele, a režije ne mogu izračunati kada su još unutra i troše, a i stvari još koriste.
Zapisnik kod useljenja nismo napravili, postoje slike stana i stanja brojila kod ulaska, ali to smo mi neslužbeno komunicirali.

 

Kako god okrenete, nešto će vam potencijalno ostati dužni - bilo najamninu za posljednji mjesec, bilo za režije ili potencijalnu štetu i to ćete morati potraživati kroz ovršni postupak, odnosno klasničnim sudskim putem (ako zaključite da vam je to isplativo). 

U prvom sam vam odgovoru napisala oko prava zadržanja stvari najmoprimca pa još jednom pročitajte, a imate i u drugim objavama na ovom sajtu.

Pišete da će ostati još nekoliko tjedana - pazite da polog bude dovoljan barem za pokriti svu dužnu najamninu, a za ostala eventualna dugovanja (režije, šteta...) sastavite primopredajni zapisnik kako sam opisala u prvom odgovoru i onda temeljem obračunatog duga odlučite kako dalje. 

prije 3 sati , selena26 je napisao:

Što mogu ako nije solemniziran?

Sada više ništa. Da je solemniziram predstavljao bi ovršnu jb ispravu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 17 sati , selena26 je napisao:

Ugovor je onaj iz narodnih novina, ništa ne piše za polog.

Zbog ovog propusta i traže da se posljednja najamnina namiri iz pologa.

prije 13 sati , lawbydesign je napisao:

Kako god okrenete, nešto će vam potencijalno ostati dužni - bilo najamninu za posljednji mjesec, bilo za režije ili potencijalnu štetu

Ne mora značiti da će biti dugovanja kada ugovorom nije regulirano pitanje, odnosno općenito postojanje i svrha  pologa.

prije 13 sati , lawbydesign je napisao:

to ćete morati potraživati kroz ovršni postupak, odnosno klasničnim sudskim putem (ako zaključite da vam je to isplativo). 

 

prije 17 sati , selena26 je napisao:

Što mogu ako nije solemniziran?

Daleko je ovo od mogućnosti pokretanja ovrhe, jer je prije svega potrebno dokazati osnovanost potraživanja u parnici, a tek po pravomoćnosti i ovršnosti ovakve odluke stoji na raspolaganju ovrha.

prije 17 sati , selena26 je napisao:

Oni su još uvijek u stanu, navodno će se iseliti kroz par tjedana,

Trebali ste im uručiti pisani otkaz ugovora o najmu, a sve sukladno njihovom traženju. U takvom otkazu trebali ste definirati od kada teče otkazni rok i do kada su što (prema ugovoru) dužni napravit. Ovako oni provode samovolju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija