Jump to content

Pomoćni objekt


mateooo

Preporučene objave

Pozdrav,

zna li netko da li moze se izgradit pomocni objekt na djelu poljoprivrednog zemljista iste cestice zemlje na kojoj je legalna kuca na djeku koje je gradjevinsko zemljiste obzirom da bi bili udaljeni 15 metara i taj pomocni objekt bi bio u svrhu osnovnog objekta i cinio bi funkcionalnu cjelinu s njim.

uređeno: od Borbena7
Naslov
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Borbena7 je promijenio naziv u Pomoćni objekt
Dana 25. 06. 2023. u 19:58, mateooo je napisao:

Pozdrav,

zna li netko da li moze se izgradit pomocni objekt na djelu poljoprivrednog zemljista iste cestice zemlje na kojoj je legalna kuca na djeku koje je gradjevinsko zemljiste obzirom da bi bili udaljeni 15 metara i taj pomocni objekt bi bio u svrhu osnovnog objekta i cinio bi funkcionalnu cjelinu s njim.


Ako je na čestici legalna kuća onda je to građevinsko zemljište, ne poljoprivredno. Ako prema prostornom planu za to područje ne ulaziš izvan dubine izgradnje možeš napraviti pomoćni objekt.

Koliko je velik objekt? Ako je manji od 50 kvadrata i nema etažu onda može samo na temelju projekta bez građevinske dozvole. Ako je objekt spojen sa kućom onda trebaš projekt i građevinsku dozvolu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

a sto onda ovo znaci iz zakona o prostornom uredenju.

9.građevinsko zemljište je zemljište
unutar granica građevinskog područja te
zemljište izvan građevinskog područja
obuhvaćeno građevnom česticom na
kojoj je izgrađena građevina

 

i ovo..

cl.48.a.

U prostoru ograničenja izvan
građevinskog područja može se planirati:

 3 gradnja pomoćne zgrade i druge
građevine na građevnoj čestici postojeće
zgrade koje se prema posebnom propisu
grade na građevnoj čestici postojeće
zgrade bez građevinske dozvole

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U članku 45. stavak 3.Zakona o prostornom uređenju između stoji: „Planiranje i korištenje prostora ZOP-a se radi zaštite, ostvarenja ciljeva održivog, svrhovitog i gospodarski učinkovitog razvoja provodi uz ograničenja u pojasu kopna i otoka u širini od 1000 m od obalne crte i pojasu mora u širini od 300 m od obalne crte (u daljnjem tekstu: prostor ograničenja)“, a članci 47. (određivanje građevinskih područja u prostoru ograničenja), 48. i 48.a (zahvati u prostoru ograničenja) istog zakona primjenjuju se na priobalne prostorne planove, a ne na prostorne planove na kopnu, ali ako živite na moru, to je druga priča i to je trebalo biti napomenuto u postu.

Naši zakoni nisu Sveta pisma, pa su neke njihove nes(p)retno sročene odredbe (poput točke 9. Pojmovnika u kojoj je navedena definicija građevinskog zemljišta) podložne kritičkoj procjeni nakon iščitavanja cjelokupnog smisla Zakona .

Termin građevinskog zemljišta pojavljuje se u Zakonu o prostornom uređenju u posve drugom kontekstu od njegove definicije u Pojmovniku Zakona, i to od poglavlja 7.5. (Parcelacija građevinskog zemljišta), poglavlja 8. (Uređenje građevinskog zemljišta), te poglavlja 9. (Imovinski instituti uređenja građevinskog zemljišta).

Inače, u Zakonu o prostornom uređenju su korišteni pretežno pojmovi građevne čestice i građevinskog područja, a postupanje prlikom donošenja prostornih planova na zemljištu poljoprivredne namjene regulirano je člankom 43. stavak 1.: „Na zemljištu poljoprivredne namjene, zemljištu namijenjenom šumi i šumskom zemljištu te izdvojenom građevinskom području izvan naselja, određenom Državnim planom prostornog razvoja ne može se prostornim planom županije, Prostornim planom Grada Zagreba i prostornim planom uređenja grada, odnosno općine, određivati (planirati niti proširivati) građevinsko područje niti određivati namjena“.

Nadalje, u članku 44. stavak 1. od zahvata u prostoru čije izvođenje je dozvoljeno izvan granica građevinskog područja, a pobrojani su u 11. točaka, koji bi se ticali ove teme, najbliža je rekonstrukcija postojećih građevina.

U članku 160. stavak 1. točka 6. koji određuje uvjete parcelacije građevinskog zemljišta stoji da se „parcelacija građevinskog zemljišta može provoditi samo u skladu s: granicom građevinskog područja određenom važećim ili ranije važećim prostornim planom u svrhu određivanja vlasništva zemljišta sukladno posebnim zakonima o poljoprivrednom zemljištu i šumama“, a stavak 2. istog članka ima izričitu zabranu „da nije dopuštena parcelacija zemljišta izvan granica građevinskog područja radi povećanja građevne čestice unutar granice građevnog područja“, odnosno ima suprotni smisao od točke 9. Pojmovnika zakona.

Citiranjem ovih odredbi Zakona o prostornom uređenju koje su pretočene u prostorne planove nastojala sam obrazložiti svoj stav da izgradnja pomoćne zgrade izvan građevinskog područja, a na poljoprivrednom zemljištu, nije dopuštena, jer ako se trebam odlučiti između  točke 9. Pojmovnika (sa gramatičkim tumačenjem) i samog sadržaja zakona, očito je koje smjernice sam slijedila.

A vi izvedite pomoćnu zgradu po svom nahođenju, samo trebate naći projektanta koji će vam izraditi glavni projekt za jednoetažnu pomoćnu zgradu manje površine od 50 m2 lociranu izvan građevinskog područja, te koji će napisati izjavu da je ta zgrada projektirana u skladu s prostornim planom (ta je izjava sastavni dio glavnog projekta).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispravak netočnog navoda:

A vi izvedite pomoćnu zgradu po svom nahođenju, samo trebate naći projektanta koji će vam izraditi glavni projekt za  pomoćnu zgradu lociranu izvan građevinskog područja, te koji će napisati izjavu da je ta zgrada projektirana u skladu s prostornim planom (ta je izjava sastavni dio glavnog projekta) - svejedno je hoće li se zgrada graditi samo na temelju glavnog projekta, ili će biti visine veće od jedne etaže i veća od 50 m2 koja površina iziskuje izdavanje građevinske dozvole .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija