Jump to content

oportunitet, uvjetni odustanak


axl13

Preporučene objave

Imao sam situaciju s bratom koji je totalna budala koji me prijavio na policiju za prijetnje preko mobitela. Odustao je od svjedočenja, uz korištenje blagodati nesvjedočenja. 
Dobio sam kazneni nalog gdje mi se nudi uvjetna od 6mj. Podnesen je prigovor na kazneni nalog.

Mene sad zanima da li ja imam pravo tražiti uvjetni odustanak (oportunitet, prema članku 206.d zkp-a), tj. da mi se odbaci ta prijava ako mi brat da suglasnost kao žrtva( što će dati jer smo u super odnosima, iako je on totalna budala, i ne baš dobra osoba). 
Dakle on bi trebao kao žrtva poslat drzavnom odvjetniku suglasnost sukladno tome članku i onda drzavni odvjetnik dalje odlucuje o tome hoce li primjeniti taj članak? Kako to izgleda u praksi, ako je kaznenim nalogom ponudena uvjetna od 6mj, da li bi to drzavni odvjetnik glatko prihvatio ili je to iskljucivo njegova odluka od slučaja do slučaja? Zna netko kako to izgleda u praksi? 

Mislim da je ovo puno bolje nego ici na raspravu?! Pa me znaima da li je netko ima iskustva s ovim člankom 


evo da citiram taj sporni članak

Članak 206.d 74 (1) Državni odvjetnik može, nakon prethodno pribavljene suglasnosti žrtve ili oštećenika, rješenjem uvjetno odgoditi ili odustati od kaznenog progona, iako postoji osnovana sumnja da je počinjeno kazneno djelo za koje se progoni po službenoj dužnosti i za koje je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina ako osumnjičenik odnosno okrivljenik preuzme obvezu: 1) izvršenja kakve činidbe u svrhu popravljanja ili naknade štete prouzročene kaznenim djelom, 2) uplate određene svote u korist javne ustanove, u humanitarne ili karitativne svrhe, 3) isplate dospjelog zakonskog uzdržavanja i urednog plaćanja dospjelih obveza, 4) obavljanja rada za opće dobro na slobodi, 5) podvrgavanja liječenju ili odvikavanju od droge ili drugih ovisnosti sukladno posebnim propisima, 6) podvrgavanja psihosocijalnoj terapiji radi otklanjanja nasilničkog ponašanja bez napuštanja obiteljske zajednice ili uz pristanak osumnjičenika na napuštanje obiteljske zajednice za vrijeme trajanja terapije

uređeno: od axl13
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija