Jump to content

Iznos naknade plaće za vrijeme godišnjeg odmora


Extreme3003

Preporučene objave

Radim u školi kao od 9.mjeseca prošle godine na dva ugovora. Jedan ugovor je na pola radnog vremena do povratka djelatnice sa porodiljnog, a drugi je također na pola radnog vremena do 31.8. (otvoreni sati).

Dobila sam 20 dana razmjernog godišnjeg odmora koji je počeo 10.7. kad mi se i prekinuo jedan od ugovora (zbog povratka djelatnice sa porodiljnog), tako da sam sad prijavljena na pola radnog vremena.

Molim vas ako netko zna odgovor- hoću li dobiti naknadu za godišnji u iznosu prosjeka zadnje 3 plaće ili za pola radnog vremena na koje sam sad prijavljena?

Hvala

 

uređeno: od Extreme3003
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Extreme3003 je promijenio naziv u Iznos naknade plaće za vrijeme godišnjeg odmora

Hvala vam na odgovoru. Nadam se da ste u pravu. Ako nije problem molim vas možete li mi pojasniti odgovor (pitam jer i dalje nisam sigurna da je to točno)?

U računovodstvu su mi rekli da prosjek zadnje tri plaće služi kao obračun za izračun iznosa koliko će isplatiti po satu (da se na to odnosi onaj dio ZOR-a "najpovoljniji izračun"), ali da će naknada plaće biti za pola radnog vremena.

Da sam bila u dvije škole, jedna bi mi isplatila naknadu za neiskorišteni GO. Ovdje ugovor prestaje kod istog poslodavca i ne znam ima li zaista razlike jer koristim GO i onda nema naknade za neiskorišten GO. 

U ZOR-u pise da se naknada za GO isplaćuje razmjerno ugovorenom radnom vremenu,(članak 62., stavak 5), dok taķođer u ZOR-u piše (članak 81.) da za vrijeme godišnjeg odmora radnik ima pravo na naknadu plaće u visini određenoj kolektivnim ugovorom, ugovorom o radu, pravilnikom o radu, a najmanje u visini njegove tromjesečne plaće u prethodna tri mjeseca. 

Nedorečeno je i ne znam sto je točno, tj. mislila sam da znam sto je točno dok nisam pitala računovodstvo i nažalost mi i njihov odgovor zvući logično.

uređeno: od Extreme3003
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da sam našla odgovor na svoje pitanje. Ostavit cu ga ovdje ako još nekome zatreba.

 

Pošto se radi o dva ugovora za jedan bi trebala ići naknada za neiskorišteni godišnji odmor, a za drugi naknada plaće za godišnji odmor. Dio koji je mene zbunjivao je izračun. U Zakonu piše da naknada plaće za godišnji odmor "ne može biti manja od prosjeka plaće u zadnja tri mjeseca", a u isto vrijeme točno je i to da se ne može plaćati veća satnica od one u ugovoru o radu, jer GO ide u staž. Zbunjivala me je i naknada za neiskorišteni GO jer sam mislila da se (kao i za GO) naknada računa prema broju dana za koje se isplaćuje.

 

Radi se o tome da se sve navedno računa prema broju sati. Naknada za godišnji odmor zaista se obračunava prema broju sati koliko bi radnik radio tog mjeseca (u priloženoj formuli se prosjek množi sa brojem sati godišnjeg odmora), a za drugi ugovor ide naknada za neiskorišteni GO, također prema broju sati (prosjek se množi sa brojem sati neiskorištenog godišnjeg odmora).

I sve zajedno na kraju dođe na zakonski propisan prosjek zadnje tri plaće. 

Screenshot_20230715-181205_Chrome.jpg

uređeno: od Extreme3003
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija