Jump to content

Kupovina nekretnine koja je nasljeđena ugovorom o dosmrtnom


EroSOnogSvijeta

Preporučene objave

Pozdrav,

Imam pitanje vezano uz kupovinu nekretnine koja je nasljeđena ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju pa se nadam da ćete mi moći pomoći. Naime, početak priče započinje kada je kupljen stan vlasnici su upisali vlasništvo 1/1 (suprug). Nakon par godina vlasništvo vlasništvo se pomoću uknjižbe za pravo vlasništva u ZK izvadak knjiži na suprugu (pretpostavljam da je to bilo nakon smrti supruga), te je uknjižba nakon određenog vremena (točnije 4 godine) zaprimljena. Dalje, supruga potpisuje ugovor o dosmrtnom uzdržavanju s određenom osobom. Supruga umire početkom godine, te da druga osoba dobiva pravo vlasništva uknjižbom u ZK izvadak na temelju ugovora. Ono što mene zanima, a nadam se da mi možete pomoći, da li postoji mogućnost provjere mogućih nasljednika od pokojnih supružnika koji bi se mogli u nekom trenutku pojaviti i tražiti svoj komad vlasništva te da li isto to postoji za trenutnog vlasnika? Dalje, kako se ograditi od tih situacija, da jednom kada se stan kupi zaista bude samo moj, da mi se ne može nitko pojaviti nakon xy godina da želi svoj dio jer su mu pra ujna/tetka bile dementne kada su prodavale nekretninu? 

 

Također, da li se nekako preko ZK izvadka mogu vidjeti povezani troškovi uz navedenu nekretninu (putem tereta, a da nije hipoteka u igri) te da li je etažiranje u potpunosti provedeno ako je tip vlasništva etažno vlasništvo s neodređenim omjerom (ne postoji tu neka zamka za potencijalne kupce)? 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne može nekretnina biti nasljeđena Ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju. Dakle, ili je nasljeđena i uknjižena pravomoćnim Rješenjem o nasljeđivanju (zakonsko ili oporučno) ili je pravo vlasništva stečeno pravnim poslom (ugovorom kojeg spominjete).

Ne mogu se nasljednici primatelja uzdržavanja knjižiti jer je nekretnina valjano otuđena. Doduše, oni mogu tužiti davatelja uzdržavanja ako smatraju da imaju osnove. U praksi, slabe su im šanse da uspiju. 

Troškove osim hipoteke ne možete vidjeti, ali možete pogledati u zbirci isprava nadležnog ZK suda sve ugovore kojima su se proveli upisi pa u njima se možda spominju neki troški i sl. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija