Jump to content

Pravo dosjelosti


dankodan

Preporučene objave

Poštovani

 

imamo slijedeću situaciju u obitelji:

- teta je većinski vlasnik jedne parcele na moru na kojoj je stambeni objekt (stara kužina i dograđeni dio koji je izgrađen cca 20-tak godina nakon kužine - kužina je valjda 100 godina stara - stara kamena kućica izgrađena od kamena). Ona tu parcelu i te objekte održava već više od 20 godina i nitko joj nije nikad rekao niti riječi što tamo to održava i sad već i živi prijavljena tamo na adresi. Riječ je o nasljedstvu kojeg ima u suvlasništvu s ostalim bratićima i svojom tetom. Zapravo od tih bratića nitko tamo kročio nije nogom barem 20 godina. Sad unatrag godinu dana su se oni javili i htjeli bi udio koji ih prema nasljedstvu dopada (radi se o 1/5 udjela njihvog dijela tog zemljišta s pripradajućim objektima - koji ukupno nemaju ni 100 m2 stambenog prostora). Zanima je ima li kakvih mogućnosti temeljem PRAVA DOSJELOSTI (budući da barem 20 godina to održava i uređuje, plaća režije - u protivnom bi tamo već sad bila šuma, zakrčeno i zaraslo sve) steći vlasništvo nad tim cjelokupno s obzirom da je ionako većinski vlasnik u toj čestici?

- druga situacija je slijedeća: 

      - na cestici u kojoj je 20 suvlasnika (što u većim sto u manjim omjerima npr. od 1/5 do 1/45 dijela) jedan od suvlasnika koji predstavlja suvlasnike u 1/5 prijeti da će tužiti jednu od suvlasnica (a to je moja teta) koja je dozvolila općini da izgradi put koji vodi do te čestice prilikom čega su (uz njezinu dozvolu , btw ostali suvlasnici su sretni što je put uopće i došao do tamo i ne pada im na pamet niti tužiti tetu niti općinu što se taj put napokon izgradio - tako da je sad moguće do parcele doći autom a prije su za to trebale planinarske cipele) proširili put i na parcelu cca 1,5-2 metra u širini i cca 50 m u duzini. Zanima me može li on uopće podici tuzbu za uzurpaciju posjeda  i tražiti da se vrati u prvobitno stanje s obzrom da parcela nije podijeljenja po djelovima nego su svi suvlasnici iste u određenim omjerima.

 

Zahvaljujem unaprijed

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 23 sati , dankodan je napisao:

Zanima je ima li kakvih mogućnosti temeljem PRAVA DOSJELOSTI (budući da barem 20 godina to održava i uređuje, plaća režije - u protivnom bi tamo već sad bila šuma, zakrčeno i zaraslo sve) steći vlasništvo nad tim cjelokupno s obzirom da je ionako većinski vlasnik u toj čestici?

Da bi se vlasništvo steklo dosjelošću, posjed (vaše majke) mora biti zakonit, istinit i pošten. S obzirom da je vašoj majci oduvijek poznato da postoje i drugi suvlasnici (1/5), njen posjed nije ispunio pretpostavku poštenja te tako dosjelost nije opcija.

Naravno, s obzirom da je u navedenu nekretninu ulagala, ima pravo potraživati od dugih suvlasnika naknadu uloženog koja odgovara njihovom dijelu. Bilo bi dobro da za to ima dokaze.

prije 23 sati , dankodan je napisao:

Zanima me može li on uopće podici tuzbu za uzurpaciju posjeda  i tražiti da se vrati u prvobitno stanje s obzrom da parcela nije podijeljenja po djelovima nego su svi suvlasnici iste u određenim omjerima.

Ne znam na koji je način općini bilo dovoljno samo dopuštenje vaše tete za izgradnju puta, a sobzirom da je velik broj suvlasnika. Iako je put poboljšica, potrebna je suglasnost svih suvlasnika. Možda je općina pozvala sve suvlasnike na očitovanje pa se nisu odazvali ili slično...

Da li ste provjerili na koji je način tekao postupak iskođenja suglasnosti za izgradnju puta?

Može podići tužbu s obzirom da je svaki od suvlasnika vlasnik idealnog dijela nekretnine. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nazalost dokaza teško da ima, osim svjedoka koji bi potvrdili da je ona to održavala i ulagala ali teško je dokazati u kojim iznosima. 

 

Što se tiče ovog oko puta - ne bi vjerovali općina je vjerovala na riječ teti da slobodno naprave put i eto javio se jedan kojem taj put nije po volji. Dakle koliko sam shvatio dotični može potraživati odšetetu ili obeštećenje samo u razmjernom dijelu udjela kojeg ima u toj "uzurpiranoj" čestici? Ali nikako povratak u prvobitno stanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 minuta, dankodan je napisao:

Dakle koliko sam shvatio dotični može potraživati odšetetu ili obeštećenje samo u razmjernom dijelu udjela kojeg ima u toj "uzurpiranoj" čestici? Ali nikako povratak u prvobitno stanje?

Može tražiti što god želi, ali ne znači da uspjeti s takvim tužbenim zahtjevom.

I tužbu realno može podnijeti samo protiv općine za koju smatra da je povrijedila njegova prava, a općina onda može pozvati vašu tetu da se uključi u postupak - što sumnjam da će učiniti jer je propust na strani općine.

Ukoliko bi podnio tužbu protiv vaše tete, ona nije pasivno legitimirana jer nije taj put izgradila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija