Jump to content

Jedna katastarska čestica dvije zgrade i dva vlasnika


Marx312

Preporučene objave

Poštovani, 

planiram kupiti kuću no međutim katastarska čestica je na uglu dvije ulice i na posjedovnom listu su upisana dva vlasnika 

Vlasnik 1 ulica 1             udio 1/1

Vlasnik 2  ulica 2          udio 1/1

Pod podacima o katastarskim česticama piše još samo za kuću koja je na ulici 2 :500m2

kuća i garaža : 400m2

dvorište 100m2

znači li to da je za kuću na ulici 2 čisto vlasništvo i da kuća na ulici 1 s obzirom da nije ništa upisano nema ništa dvorišta?

jeli čisto vlasništvo za kuću i dvorište na ulici 2 s obzirom da se ta prodaje i postoje li neke zapreke za kupovinu?

Hvala

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bojim se da se na tako šturom opisu u pitanju u pogledu upita za kuću orijentiranu na ulicu 1, ne može dati jednoznačan odgovor. Ako je za predmetnu katastarsku općinu bila provedena reambulacija (usklađivanje katastarskog i zemljišno knjižnog stanja), u tom slučaju su manjkavi podaci za zgradu orijenitiranu na ulicu 1, a katastar se također ne bavi vlasničkim odnosima, odnosno određivanjem suvlasničkih udjela, osim kada je provedena reambulacija, tada su katastarski upis i zemljišno knjižni upis identični.

Razumijem da ste vi zainteresirani za kupnju kuće orijentirane na ulicu 2, ali ne možete zanemariti i kuću na dijelu katastarske čestice orijentirane na ulicu 1 - u kakvom je ona odnosu s kućom na dijelu čestice opisanom u ulici 2? Da li je upisano stanje u katastru identično stanju u naravi? Da li je riječ o dvojnoj zgradi ili o etažiranoj zgradi?

Ako niste do sada, provjerite kako glasi zemljišno knjižni upis te katastarske čestice u gruntovnici.

Već i samo postojanje dva suvlasnika na istoj katastarskoj čestici je činjenica da ne možete / ne smijete ignorirati drugog suvlasnika. Da li za izgrađeno stanje na toj katastarskoj čestici prodavatelj postojeduje uporabnu dozvolu (ona nije za upis u katastar nužna, ali za vas je bolje da je izdana) - da kasnije ne bi bilo neugodnih iznenađenja...

Izravan odgovor na vaše pitanje – valjalo bi napraviti još dodatnu provjeru prije kupovine kuće, opreza nikada dosta... a na zapreke sam vas htjela upozoriti u uvodnom dijelu odgovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija