Jump to content

vađenje krvi kao (ne)zakonit dokaz


anonimno

Preporučene objave

Poštovani,

Prije par dana mi je pravomočnom presudom Županijskog suda potvrđena krivnja za izazivanje prometne nezgode s teškim tjelesnim posljedicama sa neizravnom namjerom (alkohol u krvi), pa imam jedno zanimljivo pitanje vezano za izradu Ustavne tužbe. Da li se izvađena krv nakon prometne nezgode radi analize alkohola u krvi može smatrati zakonitim dokazom ako je izvađena u hitnoj prije dolaska policije (redarstvenih vlasti) i bez njihova zahtjeva za vađenjem iste, bez mojeg pristanka i to još suprotno Pravilniku o vađenju krvi i uzimanja mokraće po pitanju dezinfekcije kože te obilježavanja epruveta. Policija bi trebala postupati sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama koji uključuje i taj Pravilnik te prema ZKP-u, pa bi mi se krv trebala vaditi bez mojeg pristanka tek po zahtjevu redarstvene osobe, tj. da li policija može preuzeti tako ranije izvađenu krv iako nije bila prisutna prilikom vađenja i vršila nadzor? Da li se tu zbilja radi o dokazu pribavljenom kršenjem Ustavom, zakonom ili međunarodnim pravom zajamčenih prava obrane, prava na dostojanstvo, ugled i čast te prava nepovredivosti osobnog i obiteljskog života, dokazu pribavljenom kršenjem izričitih odredaba ZKP-a? Ako da, koje je to točno pravo ili odredba ZKP-a prekršena?

Zahvaljujem na pomoći,

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To me i muči. Vađenje krvi je obavljeno samovoljno od strane bolničkih djelatnika. Još se sjećam kako je jedna sestra rekla ovoj koja mi je uzela krv zar neće čekati da prvo dođe policija.

Dokaz o tome su različita vremena u zahtjevu za vađenje krvi i bolničkom pregledu. Dakle, prvo mi bolničari bez policije vade krv i to uvode u zapisnik o bolničkom pregledu, a tek sat vremena poslije dolazi policija i vrši alkotestiranje alkometrom nakon čega daju zahtjev za vađenje krvi, koja se tada ne vadi već se korisit ona izvađena bez policije. I tu nastaje moja dilema, može li policija koristiit tako pribavljen dokaz, za čiju nabavu nije vršila nadzor?

 

Vezano za istražnog suca što si napomenuo da može vršiti vađenje krvi bez mog pristanka je točno, ali upravo tu i leži problem. Bez mojeg pristanka to može raditi samo policija nakon sumnje u alkoholiziranost, a ne bolničari bez policije i zahtjeva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sram bilo tebe što izgleda nemaš pojma o pravu. Ja sam jedini koji je u toj prometnoj gadno stradao, ostao sam invalid, pa ako sam kriv to je moja kazna, ali kad se Sud počne iživljavati nad okrivljenikom nenormalnim dokazima i postupkom to je već drugo. Evo ti par podataka iz tog postpka: To je bila prometna iz 1997., dakle Sud je vodio postupak skoro 10g, pritom mi je izmjenio 6 sudaca, odbio svaki moj dokaz obrane, a pod tim mislim na 4 prometno-tehnička vještačenja renomiranih vještaka i 2 svjedoka koja su uočila drukčije činjenice od onih u očevidu i još je na kraju dopustio da se koristi krv vađena suprotno Pravilniku. Volio bih da se to tebi desi pa da vidiš. 2 godine uvjetno što sam dobio ne može zamjeniti 10 godina patnje mene i moje obitelji stalnim sudskim pozivima i ignororiranjem mojih dokaza, a sve zato što sam se izgleda sudario s krivim čovjekom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To što policija nije dala zahtjev ne znači ništa ako si ti dobrovljno dao uzorak krvi (a jesi čim se pismeno nisi protivio). Ne znam kako je Županijski i Općinski sud obrazložio to što je odbio tvoj žalbeni razlog za izuzeće tog dokaza, ali moj stav je da je zbog toga trebalo zauzeti stav da dokaz zakonit.

 

Također smatram da bi unatoč toj tvojoj muci trebalo razmislit tko je stvarni krivac za tvoju muku - to što si pijan sjeo za volan, ili cijeli svijet oko tebe. ne želim te sada ovdje maltretirat molariziranje, ali ne bi bilo loše da ipak razumno sagledaš posljedice svog ponašanja.

 

Kad nam u životu ne ide, onda tražimo krivca u drugome i nepostojeće urote protiv nas, a kada nam ide dobro onda smo jedini zaslužni mi i samo mi za sve dobro što nam se događa. Jesmo li?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija