Jump to content

Reguliranje državljanstva za osobu koja živi u RH od 1963.


Flygirl

Preporučene objave

Molim za pomoć ako me može netko uputiti kako postupiti: imam starijeg susjeda rođenog 1939. na teritoriju BiH koji još od 1963. godine živi u Zagrebu i ovdje je stekao 27 godina radnog staža, ima hrvatsku mirovinu (dio prethodnog staža mu je i u SLO), ima OIB i hrvatsko zdravstveno.  Zamolio me za pomoć oko ostvarivanja nekih socijalnih prava na koja bi imao pravo temeljem imovinskog cenzusa, pa sam tako ustanovila da nema osobnu iskaznicu već iskaznicu osobe s dozvolom boravka koja je istekla 2020. u vrijeme kad su iskaznice produženo važile zbog korone. On se uopće ne snalazi u administraciji, nije informatički pismen, kaže mi da s tom iskaznicom  uredno i dalje diže mirovinu i da nije nikad tražio državljanstvo, nije znao da treba. 

Ne znam od kuda krenuti, ima li on pravo na HR državljanstvo temeljem tog dugogogišnjeg boravka ovdje i kako da mu pomgnem? Nema obitelji i nikog bližeg od mene ovdje, ja sam jedina osoba koja se pobrine kad mu što treba. 

Unaprijed hvala! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru! Znate li možda da li njemu uopće treba ulaziti u proces stjecanja državljanstva u ovim kasnim godinama  za ostvarivanje prava na dopunsko zdravstveno na teret proračuna i prava na besplatni ZET prijevoz, sanitetski prijevoz i pomoć u kući? Po imovinskom cenzusu s mirovinom od tristotinjak eura imao bi pravo na to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija