Jump to content

Neočekivani otkaz, navodno nezadovoljavanje na probnom roku


Flygirl

Preporučene objave

Pozdrav, molim za pojašnjenje da li je poslodavac postupio pravilno u ovoj situaciji, obzirom na odredbe čl. 53 st.10 ZOR (otkazni rok od 7 dana računajući od dana uručenja odluke o otkazu ugovora: 

- Ugovor o radu je sklopljen 27.4.2023. na neodređeno s probnim rokom 6 mjeseci i s početkom rada 28.4.2023. 

- Odluka o otkazu je napisana 23.10.2023, uručena mi je osobno od strane neposrednog nadređenog 26.10.2023. sat vremena prije kraja radnog vremena, bez ikakve naznake i najave otkaza, samo se pojavio na našoj lokaciji nenajavljeno  i rečeno mi je da sljedeći dan ne moram doći na posao, da mogu koristiti preostalih 5 dana godišnjeg i neka odmah ostavim ključ. Mojom greškom nisam dopisala datum uručenja uz svoj potpis, bila sam potpuno zatečena, kao i kolegica nikad nije bilo ni jedne primjedbe na moj rad, pa ni na evaluacijskom razgovoru par dana prije nije bilo ni spomena otkaza, naprotiv.  

- Odjavljena sam s HZMO odmah sljedeći dan, 27.10.2023. Napominjem da sam bila na bolovanju nekoliko dana zbog korone i vratila se 24.10., dakle 23. i 24.10. se ne bi trebali računati u otkazni rok.   

Ono što ne razumijem je kako sam mogla biti odjavljena odmah, ako je otkazni rok 7 dana od uručenja odluke? Čak i da se uzme 23.10. kao datum, jer nisam upisala da mi je uručen zapravo 26.10., to je još uvijek samo 4 dana, s tim da godišnjeg imam 5 dana i 23. i 24. su bili bolovanje. Nije li poslodavac onda trebao uručiti otkaz najmanje 7 dana prije isteka probnog roka ili  me odjaviti tek 7 dana nakon uručenja odluke o raskidu?  Imam 60 godina i nije mi svejedno ako mi se uzme ma i jedan dan  od osiguranja. Način otkaza neću uopće komentirati, šokirao me, a i ostavio bez prava na naknadu s burze. 

Saznala sam kasnije pravi razlog privatnim kanalima, nije mi rečen u lice, i nema veze s kvalitetom mog rada već s jednom iznenadno donešenom poslovnom odlukom a ja sam bila zbog godina i prikladnog datuma isteka probnog roka bila najlakša meta za odstrel. Ali ok, nema veze, firma je relativno mala i privatna pa mogu kako hoće. 

Hvala unaprijed!

 

 

uređeno: od Flygirl
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Na temelju članka 115. st 1 točka 4 ZOR  (ime tvrtke, OIB, adresa) zastupano po direktoru (Ime i prezime) donosi dana 23.10.2023. sljedeću

Odluku o otkazu ugovora o radu zbog nezadovoljavanja radnika na probnom roku 

1. (Ime, prezime, OIB, adresa) otkazuje se ugovor o radu na neodređen vrijeme s probnim rokom 6 mjeseci sklopljen 27.4.2023 s početkom rada 28.4.2023. temeljem kojeg radi na poslovima (naziv radnog mjesta)

2. Sukladno članku 53 st.10 ZOR, radni odnos između Radnika i Poslodavca prestaje s istekom otkaznog roka od 7 dana, računajući od dana uručenja ove Odluke

3. Radnik je u otkaznom roku oslobođen obveze rada. 

4. Radnik nema pravo na otpremninu

5. Radnik će iskoristiti svoje pravo na neiskorišteni godišnji odmor za vrijeme trajanja otkaznog roka

U nastavku teksta odluke je obrazloženje u kojem osim ponavljanja podataka o datumima i nazivima stoji "Radniku se otkazuje Ugovor o radu zbog nezadovoljavanja radnika na probnom roku temeljem članka 115 st.4. ZOR što predstavlja posebno opravdan razlog za otkaz Ugovora o radu. Naime, radnik nije kvalitetno obavljao poslove koji su mu bili dodijeljeni, a pogotovo je pokazao iznimnu sporost u obavljanju svojih radnih zadataka, stoga rad radnika nije zadovoljio kriterije probnog rada, a slijedom čega se i predmetni ugovor otkazuje".  "Radnik radi kraće od dvoje godine stoga nema pravo na otpremninu. Radnik ima pravo na 5 dana godišnjeg odmora a koje će iskoristiti za vrijeme trajanja otkaznog roka". 

Predmet ovog pitanja je jesu li postupili pravilno obzirom na rokove odjave, nemam se namjeru sporiti s poslodavcem oko obrazloženja odluke. Ono je doslovce van pameti jer je potpuna suprotnost realnog stanja, čak su me i klijenti hvalili i nadređeni je to znao, a obzirom na prirodu posla donekle je čak moguće i kvantificirati količinu i brzinu obavljenog posla u danu (npr. kad sam radila sama i odradila količinu posla  za obje u timu bez smanjenja prometa).  Ali neka ostane tako kako je,   

uređeno: od Flygirl
izmjena teksta radi jasnoće
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija