Jump to content

Porezna uprava dodatna potraživanja


petroslav

Preporučene objave

Poštovani,

trenutno sam u situaciji da Porezna uprava zahtjeva dodatnu dokumentaciju vezanu uz kupnju nekretnine nakon što je uredno plaćen porez na nekretninu pa me zanima koje su mi mogućnosti.

Radi se o stanu u Zagrebu za koji je u to vrijeme (2021.) cijena po kvadratu bila nešto manje od prosječne vrijednosti nekretnina na tržištu, ali nije drastično s obzirom na stanje u kojem se stan prodavao. Kako to obično ide, cca tjedan dana nakon kupoprodaje Porezna uprava ažurno šalje uplatnicu koja je uredno podmirena, da bi se ponovno javili (2023.) te od mene traže dostavu dokumenta o procjeni vrijednosti nekretnine (jer im odjednom ne paše što je vrijednost bila manja od tržišne vrijednosti). U međuvremenu smo u stan investirali puno vremena, rada i novaca, a i kako su cijene nekretnina rasle osjećam se prevareno da sada radim procjenu vrijednosti jer bi sigurno vrijednost bila veća pa bih trebao platiti porez na nešto što nisam kupio.

Znam da je banka radila procjenu vrijednosti za svoje potrebe, da se osiguraju ako ne morežmo otplaćivati kredit, ali taj dokument banka koristi isključivo za interne svrhe i nisu ga htjeli dijeliti s nama.

 

Hvala unaprijed i lijep pozdrav, 

P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne možete raditi procjenu nekretnine sada jer se uzima u obzir tržišna vrijednost u trenutku stjecanja, a taj trenutak je bio prije dvije godine.

Ako nemate procjenu od banke, možete slobodno javiti Poreznoj: da ne raspolažete službenom procjenom banke i da Porezna uprava ima ovlast zatražiti navedenu procjenu od banke iz 2021. godine.

Jeste uslikali možda nekretninu odmah nakon kupnje tj. prije radova u njoj?
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , Wallflower je napisao:

Jeste uslikali možda nekretninu odmah nakon kupnje tj. prije radova u njoj?
 

Da, imam slike nekretnine kada smo dobili ključeve.

 

prije 12 sati , kira je napisao:

Dali ste po kupnji dobili privremeno porezno rješenje, zapravo po kojoj ispravi ste platili procijenjeni porez,.

lp

 

Ne sjećam se 100% dokumenta, ali ako se ne varam dobio sam u roku od 1-2 tjedna porezno rješenje s uplatnicom koje smo odmah platili.

 

Zadnje informacije koje sam pronašao na stranicama porezne uprave navode kako prilikom stjecanja nekretnine: "Procjenu tržišne vrijednosti nekretnine utvrđuje službenik Porezne uprave na temelju usporednih podataka o kretanju tržišnih vrijednosti sličnih nekretnina s približno istog područja u približno isto vrijeme.". Kada razmislim o tome, rekao bih da oni to nisu napravili jer tada nisu mislili da vrijednost odstupa od tržišnih vrijednosti te su poslali rješenje temeljeno na kupoprodajnom ugovoru, a sada žele naplatiti razliku u porezu.

 

Hvala Vam na odgovorima.

Lijep pozdrav,
P

uređeno: od petroslav
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija