Jump to content

radna knjižica i otkaz?????


anonimno

Preporučene objave

Molim hitno savjet!!! Radim u privatnoj firmi od 01.04.2006. kao rukovodilac gradilišta. Prije mjesec dana sam dala otkaz (ugovor je na neodređeno). Otkazni rok po zakonu mi je 2 tjedna. Direktor mi ne želi potpisati otkaz, još nisam odjavljena, uopće ne želi razgovarati. Razlog mi je znan-ja sam jedina osoba koja donosi novac u firmu (s gradilišta) i mojom odlaskom firma će propasti. Jedini osnivač te firme je drugi d.O.o. u stečaju! ŠTO MI JE ČINITI????!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko Vam poslodavac u roku od 15 dana od dana prestanka radnog odnosa (radni odnos prestaje istekom zadnjeg dana otkaznog roka) nije uručio odjave osiguranja sa HZMO i HZZO (zakonski rok za odjavu je 15 dana od dana prestanka radnog odnosa) i vratio radnu knjižicu, podnesite prijavu Državnom inspektoratu. Inspektor rada će obaviti inspekcijski nadzor, podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavca zbog nevraćanja odjava osiguranja i radne knjižice u roku, a ima mogućnost i rješenjem poslodavcu naložiti da Vam vrati radnu knjižicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo, otkaz (kao izjava kojom raskidate radni odnos s poslodavcem) nema sto potpisivati ili potvrdivati poslodavac. Vi morate uputiti pisani dopis poslodavcu kojim otkazujete ugovor o radu (ako to vec niste uradili na takav nacin). Uz takav otkaz zatražite i dostavu radne knjižice, primjerak odjave s obveznoga mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, izdavanje potvrde o vrsti poslova koji ste obavljali i trajanje radnog odnosa te potvrde o iskoristenosti ili ne iskoristenosti godisnjeg odmora za tekucu godinu (cisto zato jer na to imate pravo). A ako tada ne dobijete zatrazene isprave, morate prijaviti poslodavca inspekciji rada, a ako niti to ne bi bilo dovoljno, knjižicu ćete morati zatražiti putem suda, prilikom čega možete tražiti i naknadu štete.

 

Mozda bi bilo dobro da se u tom dopisu pozovete na zakon o radu koji govori o novcanoj kazni koju ce morati poslodavac platiti u slucaju da ne udovolji vasem zahtjevu (čl. 248. st. 1. t. 44), jer ako mu je stiska s lovom, sumnjam da ce dopustiti da ga prijavljujete inspekciji rada, jer ce tada zasigurno morati platiti kaznu..

 

:-P:-P

 

Izvadak iz Zakona o radu

 

ČL. 129.

(1) Poslodavac je dužan u roku od osam dana od dana prestanka radnog odnosa radniku vratiti

sve njegove isprave i primjerak odjave s obveznoga mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te mu na njegov zahtjev izdati potvrdu o vrsti poslova koje je obavljao i trajanju radnog odnosa.

(2) Osim podataka iz stavka 1. ovoga članka u potvrdi se ne smije ništa naznačiti što bi radniku otežalo sklapanje novog ugovora o radu.

 

čl. 248.st.1.t. 44

(1) Novčanom kaznom od 61.000,00 do 100.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac

pravna osoba:

44. ako nakon prestanka radnog odnosa radniku ne vrati sve njegove isprave i primjerak odjave s obveznoga mirovinskog i zdravstvenog osiguranja ili mu ne izda potvrdu o vrsti poslova i trajanju radnog odnosa ili ako u toj potvrdi, osim podataka o vrsti poslova i trajanju radnog odnosa, naznači nešto što bi radniku otežalo sklapanje novog ugovora o radu (članak 129.),

 

Čl. 240.st.1.

(1) Nadzor nad primjenom ovoga Zakona i na temelju njega donesenih propisa, te drugih zakona i propisa koji uređuju odnose između poslodavaca i radnika, obavlja tijelo državne uprave nadležno za poslove inspekcije rada, ako drugim zakonom nije drukčije određeno.

 

 

sretno!! :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Jedina solucija je da odete u Inspekciju i rada i zatražite od njih pomoć.

Bila sam u sličnoj situaciji i nisam mogla ništa postići dok nisam otišla na inspekciju i zamolila njih da provjere što je napravljeno po pitanju mog otkaza.

Istog dana kada su se pojavili kod ex-poslodavca izvršena je odjava sa MIO i zdravstvenog i zamoljena sam da dođem po svoju radnu knjižicu.

 

Ali vas upozoravam na slijedeće:

- poslodavac vas može odjaviti 15 dana unazad !!!

- vi imate obvezu javiti se u roku od 30 dana na burzu da biste ostvarili pravo na upis u evidenciju i pravo na zdravstvenu zaštitu putem burze

- NE VJERUJTE SVOME POSLODAVCU !!!! Ukoliko ne dolazite na posao on će vas odjaviti IZVANREDNIM OTKAZOM jer računa na to da nećete podići tužbu protiv njega

a ukoliko dolazite na posao neće vam platiti doprinose i odjaviti će vas 15 dana unazad , a najvjerovatnije neće vam dati niti plaću za ta 2 tjedna

 

zato oprez.... sve, ama baš sve, neka vam se dostavi službenim putem (preporučeno poštom sa dostavnicom) a i vi kada s njim želite "razgovarat" ćinite to putem pošte, tako da imate pismeni trag za sve što tvrdite

 

Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija