Jump to content

Nasljeđivanje


Schwarzwald

Preporučene objave

Pozdrav,

Dečko i ja se želimo vjenčati ali se našlo pitanje bračne stečevine. Zanima nas da li ću ja imati neka prava u kući koju će njemu jednog dana ostaviti roditelji? Isto tako i obrnuto. Koliko znamo da, on može tražiti nešto od moje kuće i ja nešto od njegove. E sad, ako je tako, mi bi napisali vlastoručno da sve moje što nasljedim ostaje meni, a njegovo njemu te se svako potpiše. Da li to tako može? I da li trebamo to ovjeriti kod javnog bilježnika, da li treba pohraniti to negdje?

Hvala...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , Schwarzwald je napisao:

E sad, ako je tako, mi bi napisali vlastoručno da sve moje što nasljedim ostaje meni, a njegovo njemu te se svako potpiše. Da li to tako može? I da li trebamo to ovjeriti kod javnog bilježnika, da li treba pohraniti to negdje?

Naslijeđena imovina nije dio bračne stečevine, odnosno pripada samo onom bračnom drugu koji je naslijedio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , Schwarzwald je napisao:

Zanima nas da li ću ja imati neka prava u kući koju će njemu jednog dana ostaviti roditelji? Isto tako i obrnuto. Koliko znamo da, on može tražiti nešto od moje kuće i ja nešto od njegove...mi bi napisali vlastoručno da sve moje što nasljedim ostaje meni, a njegovo njemu...

Prema čl. 35. Obiteljskog zakona bračni drugovi mogu imati bračnu stečevinu i vlastitu imovinu. Pod vlastitom imovinom se smatra imovina koju bračni drug ima u trenutku sklapanja braka. No u tu, vlastitu imovinu, ubraja se i imovina dobivena temeljem ugovora o darovanju te imovina stečena nasljeđivanjem.

Međutim, iako u RH ne postoji predbračni ugovor, Obiteljski zakon propisuje mogućnost pravnog posla nevjeste i ženika kojim se uređuju imovinskopravni odnosi na postojećoj ili budućoj imovini i definira se kao bračni ugovor. Njime eventualno možete urediti nekakove druge imovinske odnose.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija