Jump to content

Prodaja rabljene odjece u inozemstvu


Luksa333

Preporučene objave

Pozdrav, javljam se u vezi odredene situacije u kojoj se trenutno nalazim..
2020. godine (tokom korone) sam krenuo prodavati rabljenu odjecu putem interneta, odjecu bih nabavljao u second hand shop-u, te je oglasio na odredenim internetskim stranicima (eBay i slicno) i prodavao kupcima iz inozemstva. 95% mojih prodaja su bili kupci iz Amerike ili Njemacke, ostalih 5% su bili kupci u Hrvatskoj. Novci su mi bili uplaceni na PayPal te sam ih ja uplacivao na TransferWise karticu (koju sam uredno koristio u Hrvatskoj). Tokom perioda od 2020. do danas na tu TransferWise karticu mi je isplaceno ukupno cca 45.000 eura (otprilike 11.000 eura godisnje u prosjeku), medutim od tog iznosa vise od pola je otislo na placanje postanskih usluga (visoka cijena postarine s obzirom da su kupci iz inozemstva) i na ostale "troskove". Da napomenem da su to bile redovne uplate po 40-100 eura, nikad neki veci iznos. Nikad nisam imao problema sa zakonom ili kriminalom te sam trenutno izbezumljen sto se tice ove cijele situacije. Kako je uvedena DAC7 direktiva te inozemne stranice na kojima sam prodavao do sada, 31.01.2024 moraju poslati godisnje izvjesce o zaradi korisnika za 2023. godinu. (u kojoj sam "zaradio" cca 12.000 eura). Mene trenutno zanima koje su moguce posljedice za mene? Savjet sto da radim? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Navedene inozemne stranice, na kojima ste poslovali mogu po navedenoj direktivi, poslati samo ukupni promet određenog klijenta - korisnika, a promet i dobit, na koju se plača porez su 2  različite stavke. Na vama je da riješite financijsku dokumentaciju, i da platite porez na dohodak od nesamostalnograda. Nisu mi jasni, spomenuti veliki poštanski troškovi, jer se troškovi dostave dodaju na cijenu, koju opet na kraju plati kupac. Jedino ako vi niste poslovali drugačije,, što bi bilo financijski neopravdano,jer vam kupac kupi robu u vrijednosti 20 eura, a troškovi dostave vam budu 15, eura..u tom slučaju, propali bi i da vam je roba za prodaju poklonjena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija