Jump to content

Ugovorna kazna u ugovoru o radu a nije zbog tržišne utakmice


Šefikaa

Preporučene objave

Pozdrav svima,

Nikad nisam sudjelovala na ovom forumu pa isprike ako otvaram temu koja već postoji.

Trebam potpisati ugovor o radu na neodređeno s novim poslodavcem (bruto 1 je 3.000 EUR), a poslodavac je u više različitih članaka ugovora dodao:

"Zaposlenik je dužan nadoknaditi štetu nastalu uslijed kršenja odredbi ovog članka, a koja se kao ugovorna kazna određuje u najmanjem iznosu
od 25.000 EUR, te mu na ime naknade štete isplati razliku između iznosa ugovorene kazne i iznosa stvarno pretrpljene štete, ukoliko ona prelazi iznos ugovorne kazne, za svaki slučaj kršenja pojedinačno."

Ugovorna kazna se osim na tržišnu utakmicu (što mi je jasno) odnosi na članke poput:
"Podaci o plaći i dodacima na plaću predstavljaju tajnu. Zaposlenik ne smije ovaj podatak priopćiti drugim zaposlenicima Poslodavca niti drugim osobama."

ili

"Zaposlenik je dužan u svakoj se prilici ponašati i postupati na način koji ne šteti ugledu Poslodavca. Zaposlenik je odgovoran za materijalnu štetu koju je svojom krivnjom prouzročio poslodavcu u obavljanju povjerenih poslova"

---
Pokušala sam pregovarati o tom da se ukloni minimalni iznos kazne i da se namiruje realno pretrpljena šteta, ali poslodavac to smatra sastavnim dijelom ugovora i odbija to maknuti.
Nisam sigurna da li bi ovakav ugovor uopće potpisala ili ne, da li su ovakve stavke protuzakonite i kako na ovo gledaju sudovi?

Npr. što ak se u svoje slobodno vrijeme ponašam na način za koji poslodavac ocijeni kao neprimjeren iako mu ne radi nikakvu realnu, nedvojbeno dokazivu štetu i odluči me tužiti ili 
ako je stvarno nastala šteta npr. 1.000 EUR - hoću li zaista morati plaćati 25.000 EUR ili?

Upomoć, potpuno sam neuka po ovim pitanjima, a o tom hoću potpisati ugovor ili ne moram odlučiti u narednih nekoliko dana.

 

uređeno: od Šefikaa
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija