Jump to content

Prava djeteta od 17 godina


juliabali

Preporučene objave

Priča je malo duža, pokušat ću objasniti najbolje što mogu.

Kćer mi se nalazi u udomiteljstvu zadnje dvije godine. Prije toga skrbništvo je imao otac kojem je oduzeta i izrečena mu je zabrana stanovanja sa njom zbog nasilja koje je vršio nad njom. Meni je oduzeto skrbništvo :" Kako bi ocu bilo lakše...". Ja sam opet u tužbi za skrbništvo koja se odužila zbog činjenice da živim u Njemačkoj i da se uvid u moje okolnosti mora izvršiti ovdje, pa to sve ide prwko konzulata i traje. U istoj tužbi smo tražili i privremenu mjeru kako bi kćerka mogla doći živjeti sa mnom. Sutkinja ju je odbila uz obrazloženje da je za nju bolje da završi školovanje ovdje. Ja sam se žalila, žalba je uvažena i predmet je vraćen na ponovni postupak uz jasan zahtjev da se dijete pita za mišljenje i zato što je sutkinja grubo prekršila njena prava jer niti je Centar dao mišljenje, niti se njen poseban skrbnik pojavio na ijednom ročištu. Sad čekamo nastavak dalje...

U međuvremenu, ona je navršila 17 godina i završava prvo polugodište trećeg razreda od ukupno četiri. Do sada je sve bilo donekle u redu, bila je smještena u udomiteljsku obitelj sat vremena udaljenu od oca i išla u isti grad u školu. No nenadano, udomiteljica kod koje je bila smještena je prekinula udomiteljstvo i pobjegla sa šefom, a kćerka biva u roku od dva dana premještena u drugu obitelj. Tu nastaju problemi jer su je premjestili selo do oca, točnije 5 minuta od njegove kuće. I ona tu nikako ne želi biti, ni pod kojim uvjetima. Tu je zadnja tri tjedna i svakim danom je sve lošije. Sama je bila u Centru, tražila da je se premjesti jer ona ru ne može biti, ja sam bila isto tako opisala problem, no oni, uz obećanje da će pokušati naći nešto, nemaju mjesta gdje bi je smjestili. Stvar je otišla tako daleko da je ona odlučila ispisat se iz škole , jer ne želi tu biti , ako treba i pobjeći ili napraviti udomiteljici pro leme samo da je maknu odatle. Naravno, na to i udomiteljica reagira pa je, osim u školu, ne pušta van iz kuće. A ona svakim danom sve više kopni, vidno je neraspoložena i pod stresom što mora živjeti pored čovjeka koji ju je zlostavljao. Inače je odlična učenica sa dobivenim nagradama za posebna postignuća ali sada je odlučila da radi probleme i sve za što se do sada borila baci u vodu jer je nitko ne sluša.

Moje pitanje je ima li ona kakva prava da odluči sama za sebe sa 17 godina, mogu li je ja povesti sa sobom bez sudske presude, može li se bilo šta drugo napraviti dok čekamo da se sudski postupci završe?

Zahvaljujem na svim savjetima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija