Jump to content

Darovni ugovor


ifka05

Preporučene objave

Poštovani, 

Molila bih savjet u vezi darovnog ugovora.

Kuća u vlasništvu mog oca je rekonstruirana i nadograđena (sestra i ja smo investitori) te podijeljena u tri etaže - stana. Proces etažiranja je u postupku prema napravljenom planu posebnih dijelova i stoji na Odsjeku za prostorno uređenje i gradnju koji s time odugovlači jer nije riješena uporabna dozvola koja se paralelno riješava. 

Mislila sam da kada to bude gotovo da otac napiše darovne ugovore za ta dva stana u kojima živimo sestra i ja. Međutim izgleda da se to neće pomaknuti s mrtve točke tako skoro, a budući da otac ima dosta godina mislila sam sklopiti sada darovni ugovor. Da li nam darovni ugovor uopće išta koristi jer se nećemo moći upisati kao vlasnici na te stanove ili da ga sklopimo? Je li to znači da onda nismo u posjedu tih stanova predma u njima već sada živimo?

 


 

 
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 22. 12. 2023. u 11:33, ifka05 je napisao:

Da li nam darovni ugovor uopće išta koristi jer se nećemo moći upisati kao vlasnici na te stanove ili da ga sklopimo? Je li to znači da onda nismo u posjedu tih stanova predma u njima već sada živimo?

Možete zaključiti darovni ugovor s odgodnim uvjetom - uvjet je provedba etažiranja. No, trenutno, čak i ako u ugovoru opišete sve iz budućeg elaborata, činjenica je da u njemu jedino možete napisati određeni udio (npr 1/3 koji će odgovarati...pa opis toga dijela nekretnine). No, efektivno će se ta 1/3 odnositi na 1/3 svakog pojedinog dijela kuće.

No, možete ga sklopiti bez obzira na to kako bi postojao formalni zapis o volji vlasnika (oca).

Dana 22. 12. 2023. u 11:33, ifka05 je napisao:

e li to znači da onda nismo u posjedu tih stanova predma u njima već sada živimo?

U posjedu jeste i to biste konstatirali darovnim ugovorom. No, vlasnik ostaje vaš otac dok god se ne ispuni potencijalni odgodni uvjet i ne upišete se u zemljišne knjige.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija