Jump to content

Ugovorna zabrana natjecanja propisana pravilnikom o radu


vision3309

Preporučene objave

Pozdrav,

Poslodavac je nedavno objavio izmijenjeni Pravilnik o radu u kojem je uveden novi članak kojim se propisuje Ugovorna zabrana natjecanja radnika s poslodavcem (uz propisivanje ugovorne naknade i ugovorne kazne).
Sličan članak ne postoji u važećem ugovoru o radu.

Citiraj

Radnik u roku od 12 mjeseci nakon prestanka ugovora o radu ne smije:

- ne smije zaposliti ili na neki drugi način posredno ili neposredno angažirati kod fizičke i/ili pravne osobe koja je klijent poslodavca ili je bila klijent poslodavca u zadnjih 12 mjeseci prije prestanka ugovora o radu radnika,
- ne smije zaposliti kod osobe koja je u tržišnom natjecanju s poslodavcem, niti smije za svoj račun ili za račun treće osobe sklapati poslove i obavljati poslove kojima se natječe s poslodavcem
- se zaposliti kod klijenta poslodavca za kojeg/na čijim projektima su radili tijekom trajanja radnog odnosa s Poslodavcem

Za vrijeme ove zabrane, poslodavac se obvezuje isplaćivati radniku naknadu najmanje u iznosu polovice prosječne plaće isplaćene radniku u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

Ako je dio plaće radnika namijenjen za pokriće određenih troškova u vezi s obavljanjem rada, naknada se može razmjerno umanjiti.

Poslodavac može odustati od ugovorne zabrane natjecanja pod uvjetom da o tome pisano obavijesti radnika. U ovom slučaju poslodavac nije u obvezi plaćati naknadu iz ovog članka nakon isteka roka od tri mjeseca od dana dostave radniku pisane obavijesti o odustanku od ugovorne zabrane natjecanja.

U slučaju da je radnik prekršio odredbe ovog članka, obvezan je platiti poslodavcu ugovornu kaznu u iznosu od EUR x00.000,00 i to odmah po pozivu poslodavca.


Može li se takva stavka propisivati jednostranom izmjenom Pravilnika o radu ili se Ugovorna zabrana natjecanja radnika s poslodavcem mora ugovoriti kroz Ugovor o radu ili poseban dvostrano potpisani ugovor?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija