Jump to content

Oporezivanje nagrade iz inozemstva?


Kia3

Preporučene objave

Dobila sam nagradu iz inozemstva na temelju natjecanja, pretpostavljam da u ino-doh moram naznačiti da se radi o neoporezivom primitku, no mišljenje jednog knjigovođe je da uopće ne trebam predati ino-doh (niti išta drugo) našoj poreznoj jer ionako ništa ne moram plaćati. Također, isplatitelj je svojoj zemlji dao od mog ukupnog iznosa određeni postotak poreza koji oni kao isplatitelj valjda moraju dati, ali kod njih se nagrade oporezuju, a kod nas ne. Zbog toga se pitam može li mi se nagrada i kod nas oporezivati? Odmah da kažem da nagrada koju sam dobila nema veze s mojom uobičajenom djelatnosti te su okolnosti natjecanja bile jednake za sve, pa prema tome ne bi se trebalo raditi o dohotku. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Postoji obaveza prijave u RPO (registar poreznih obveznika) neovisno što je ova nagrada oslobođena od oporezivanja porezom na dohodak (čl. 8. Zakona). Uz prijavu u RPO dostavlja se vjerodostojna dokumentacija kao dokaz primitka nagrade oslobođene od oporezivanja. Plaćeni porez na dohodak u inozemestvu je konačno plaćeni porez koji se ne može uračunati kao godišnji kjonačni porez u tuzemstvu. Vidi čl. 93.  st. 6. Pravilnika o porezu na dohodak

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija