Jump to content

Radna dozvola - molim pomoć !


anonimno

Preporučene objave

Nadam se da sam na dobrom podforumu :-)

 

Zanima me slijedeće : kako zaposliti stranog državljanina za sezonski posao u turizmu ? Konkretno, radi se o mađarskom državljaninu koji bi radio kao buker na izletničkim brodovima, a razlog je, naravno, mađarski jezik.

 

E sad, našao sam da radna dozvola nije potrebna za stranca koji ima obrt. Kako može imati obrt ako obrt mogu otvoriti samo hrvatski državljni ?

 

I ako netko zna konkretno, kako zaposliti takvog državljanina na ovom radnom mjestu ?

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaposlit ga možete u svoju tvrtku ili obrt ako dobije radnu dozvolu a to pogledajte u narodnim novinama pod godišnjom kvotom radnih dozvola po županijama odnosno radnim mjestima, no čisto sumnjam da će upasti u kvotu radnih dozvola. Samo primjer ne možete ishodovati radnu dozvolu za kuhara ako vam je stranac po struci zidar ili obratno.

 

Većina turističkih agencija pribjegava načinu da sa stranom agencijom potpišu ugovor o poslovno tehničkoj suradnji kojom stranca šalju na rad u RH za turističku sezonu. (Ne mora biti agencija, može obrt ili d.O.o.)

 

Niste napisali da li je negdje zaposlen u Mađarskoj, ako je to je olakšavajuća okolnost i za vas jer onda vaš obrt ili TD potpisuje ugovor o poslovno tehničkoj suradnji sa mađarksom tvrtkom i tada stranac ne upada u kvotu radnih dozvola već mu se izdaje poslovna dozvola (obuhvaća boravak i rad), što vam je svakako manje komplicirano, a tada vam nitko ne traži ni što je on po struci jer u ugovoru možete navesti svašta. Ova opcija vam je po meni najednostavnija za rješavanje.

 

Treća mogućnost je da taj stranac otvori vlastiti obrt i to po zakonu može, no postoji caka, ako nema najmanje srednju stručnu spremu turističke struke može ishodovati obrtnicu samo za pomoćne poslove (trgovina i građevinarstvo što vam znači štandovi na tržnicama i ostali završni građevinski radovi) , a ako ga čopi inspekcija (državni inspektorat) ili policija i utvrdi se da mu je izdana radna dozvola za jedno zanimanje on radi nešto sasvim treće tada mu se može izreći i mjera protjerivanja, što vam nikako ne preporučam. kada mu se odobri poslovna dozvola mora u roku od 4 mjeseca od odobrenja započeti s radom jer inače mup ide na poništenje dozvole. Što se tiče Ureda za gospodarstvo obrt se briše iz obrtnog registra ako nije započeo s radom nakong doinu dana. Znajte da orate sami javiti u Ured za gospodarstvo dan započinjanja obavljanja djelatnosti. (Cijena otvaranja obrta vam iznosi kako su mi stranke rekle oko 1000EUR-a )

 

Kao zadnju opciju navest ću vam da stranac može u RH osnovati i trgovačko društvo (računajte na to da će stranac imati oko 30000 kuna minimalnih davanja), na temelju čega dobiva radnu dozvolu s privremenim boravkom ili poslovnu dozvolu, ovisno što će raditi. Ako će samo voditi društvo tada je to poslovna dozvola, ako će obavljati i poslove (prodaja, rezervacije i dr.) tada ide radna dozvola + privremeni boravak. Ni u ovom slučaju radna dozvola ne upada u kvotu.

 

Postoji još mogućnost da stranca ubacite u vaše trgovačko društvo kao člana uprave sa nekim malim udjelom npr. 10% i tada on dobiva radnu dozvolu i traži privremeni boravak, također vam ta radna ne upada u kvotu radnih dozvola. Ne znam da li vi to želite i koliko vam je isplativo u to uvaljivati stranca, ako vam je rodbina onda možda ali inače ja to ne bih radila.

 

Ukratko, stranac mora imati dovoljno sredstava za uzdržavanje, osiguran smještaj, zdravstveno osiguranje i ne smiju postojati zapreke iz čl. 45 ZOS (razlozi radi kojih se može otkazati boravak:

1. utvrdi postojanje razloga iz članka 29. ovoga Zakona,

2. radi u Republici Hrvatskoj bez važeće radne ili poslovne dozvole, odnosno protivno odredbama ovoga Zakona,

3. boravi u Republici Hrvatskoj suprotno svrsi radi koje mu je izdano odobrenje,

4. povrijedi javni poredak ili druge društvene vrijednosti zaštićene zakonom.)

 

Nadalje , stranac koji ispuni uvjete za izdavanje radne dozvole ( čl. 85-96 Zakona o strancima)kojem se izda radna dozvola dužan je ishoditi i privremeni boravak za koji mora zadovoljiti uvjete iz čl. 34-40 Zakona o strancima, a za poslovnu dozvolu mora osim uvjeta za privremeni boravak zadovoljiti i uvjete iz čl. 97-100 Zakona o strancima

 

Napominjem da vam je najpametnije otići na nadležnu policijsku upravu odnosno postaju raspitati se i zatražiti popis potrebite dokumentacije koju morate dostaviti za zapošljavanje stranaca, odnosno raspitati se u nadležnom Uredu za gospodarstvo ukoliko stranac namjerava otvoriti obrt.

 

Nadam se da vam nisam previše zakomplicirala život, no vjerujte trebat će vam živaca i vremena. Sretno!

 

Još jedna sugestija neka Vaš stranac čim uđe u RH prijavi boravak do 90 dana što je obaveza svakog stranca i ne smije niti slučajno započeti raditi prije nego što mu bude odobren privremeni boravak sa radnom dozvolom ili poslovna dozvola jer inače leti iz RH. Neki su mislili da su riješili problem ako je zahtjev podnesen, ali nažalost imala sam primjer da je stranac pravodobno podnio zahtjev za produljenje privremenog boravka a poslodavac za radnu dozvolu no kako su kvotu donijeli tek pred nekoliko dana inspekcija je stranca zatekla na gradilištu kada mu još nije bio odobren novi privremeni i dobio je izgon od godine dana.

 

 

Evo odredbe zakona o strancima koji reguliraju materiju, probajte se snaći, inače možete pogledati i ostatak zakona o strancima.

 

 

1. Privremeni boravak

 

Članak 34.

 

Odobrenje za privremeni boravak mora imati stranac koji:

 

1. namjerava boraviti u Republici Hrvatskoj duže ili zbog drugih razloga, a ne onih na temelju kojih je viza izdana,

 

2. za ulazak ne treba vizu, a namjerava boraviti u Republici Hrvatskoj duže od 90 dana ili iz razloga navedenih u članku 37. ovoga Zakona,

 

3. obavlja poslove iz članka 95. ovoga Zakona, a namjerava boraviti u Republici Hrvatskoj duže od 30 dana.

 

Članak 35.

 

Odobrenje za prvi privremeni boravak izdaje se s rokom važenja do jedne godine, ako ovim Zakonom ili međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno.

 

Odobrenje za privremeni boravak može se produživati najduže do dvije godine, ako ovim Zakonom nije drugačije određeno.

 

Odobrenje za privremeni boravak unosi se u putnu ispravu stranca. Rok važenja putne isprave mora biti najmanje tri mjeseca duži od vremena na koje se izdaje odobrenje.

 

Iznimno, strancu koji nema važeću putnu ispravu, odobrenje za privremeni boravak može se produžiti rješenjem.

 

Poslovna dozvola iz članka 97. ovoga Zakona smatra se odobrenjem za privremeni boravak i rad na području Republike Hrvatske.

 

Članak 36.

 

Zahtjev za izdavanje odobrenja za prvi privremeni boravak stranac podnosi diplomatskoj misiji, odnosno konzularnom uredu Republike Hrvatske.

 

Stranac kojemu za ulazak u Republiku Hrvatsku nije potrebna viza zahtjev za izdavanje odobrenja za prvi privremeni boravak može podnijeti i nadležnom tijelu.

 

Zahtjev za produženje privremenog boravka stranac podnosi nadležnom tijelu, najkasnije 30 dana prije isteka roka važećeg privremenog boravka.

 

O zahtjevu iz stavka 1., 2. i 3. ovoga članka odlučuje nadležno tijelo.

 

U zahtjevu iz stavka 1., 2. i 3. ovoga članka mora biti navedena svrha za koju se odobrenje traži. Podnositelj zahtjeva iz stavka 1. i 2. ovoga članka ne može mijenjati svrhu boravka za vrijeme trajanja postupka.

 

O zahtjevu iz stavka 1. i 2. ovoga članka odlučuje nadležno tijelo uz prethodnu suglasnost ministarstva u čiji djelokrug rada spada svrha zbog koje stranac traži boravak.

 

Ukoliko ministarstvo iz stavka 6. ovoga članka u roku od 10 dana ne obavijesti nadležno tijelo o traženoj suglasnosti smatra se da je suglasnost dana.

 

Za privremeni boravak u svrhu rada nije potrebna prethodna suglasnost nadležnog ministarstva za rad.

 

Članak 37.

 

Privremeni boravak u smislu ovoga Zakona je boravak u svrhu:

 

1. rada,

 

2. studiranja i školovanja,

 

3. spajanja obitelji,

 

4. drugih opravdanih razloga određenih zakonom ili među­narodnim ugovorom.

 

Članak 38.

 

Strancu se može odobriti privremeni boravak ako:

 

1. ima sredstva za uzdržavanje,

 

2. ima osigurano stanovanje,

 

3. ima zdravstveno osiguranje,

 

4. ne postoje zapreke iz članka 45. ovoga Zakona,

 

5. je priložio dokaze o opravdanosti privremenog boravka.

 

Uz zahtjev za prvi privremeni boravak stranac je dužan priložiti i potvrdu o nekažnjavanju države čiji je državljanin ili u kojoj ima stalni boravak.

 

Protiv rješenja kojim se odbija zahtjev za odobrenje privremenog boravka može se izjaviti žalba u roku od osam dana od dana dostave rješenja.

 

O žalbi iz stavka 3. ovoga članka odlučuje Ministarstvo.

 

Članak 39.

 

Stranac kojemu je odobren privremeni boravak u određenu svrhu, može boraviti u Republici Hrvatskoj, samo u skladu sa svrhom radi koje mu je odobren privremeni boravak.

 

Stranac kojemu je odobren privremeni boravak u određenu svrhu, osim stranca koji boravi u svrhu sezonskog rada i stranca koji obavlja poslove iz članka 95. ovoga Zakona, a namjerava boraviti u Republici Hrvatskoj duže od 30 dana, može podnijeti zahtjev za odobrenje boravka s druge osnove.

 

Članak 40.

 

Privremeni boravak u svrhu rada odobrit će se strancu:

 

1. za kojeg je izdana radna dozvola,

 

2. kojemu ne treba radna dozvola, a namjerava boraviti u Republici Hrvatskoj duže od 30 dana, ako ispunjava druge uvjete propisane ovim Zakonom.

 

Odobrenje za privremeni boravak u svrhu rada izdaje se strancu na rok na koji mu je izdana radna dozvola, odnosno na rok iz članka 35. stavka 2. ovoga Zakona.

 

O zahtjevu za odobrenje privremenog boravka u svrhu rada odlučuje nadležno tijelo prema boravištu stranca.

 

 

 

XII. RAD STRANACA

 

Članak 85.

 

Stranac može raditi u Republici Hrvatskoj na temelju radne ili poslovne dozvole, ako ovim Zakonom nije drugačije određeno.

 

Na temelju poslovne dozvole, stranac može obavljati obrt ili s obrtom izjednačenu djelatnost ili slobodno zanimanje, voditi poslove u registriranom vlastitom trgovačkom društvu ili pravnoj osobi u kojoj ima većinski udio ili pružati usluge u ime inozemnog poslodavca.

 

Pružanje usluga u ime inozemnog poslodavca može obavljati samo stranac koji je zaposlen kod toga poslodavca i pod uvjetom da je sklopljen ugovor o pružanju usluga s pravnom ili fizičkom osobom koja obavlja poslovnu djelatnost u Republici Hrvatskoj.

 

Obavljanje prethodnih radnji za osnivanje i registraciju trgovačkog društva, registraciju obrta ili s obrtom izjednačene djelatnosti ili slobodnog zanimanja, ne smatra se radom u smislu stav­ka 1. ovoga članka.

 

Članak 86.

 

Vlada Republike Hrvatske, na prijedlog ministarstva nadležnog za rad, u skladu s migracijskom politikom i uz uvažavanje stanja na tržištu rada, utvrđuje godišnju kvotu radnih dozvola.

 

Migracijsku politiku utvrđuje Hrvatski sabor na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, svake dvije godine.

 

Ministarstvo nadležno za rad izradit će prijedlog godišnje kvote radnih dozvola na temelju mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o potrebi zapošljavanja stranaca.

 

U okviru kvote iz stavka 1. ovoga članka, Vlada Republike Hrvatske utvrđuje djelatnosti i zanimanja u kojima se dopušta zapošljavanje, broj radnih dozvola za svaku od djelatnosti i teritorijalnu raspodjelu radnih dozvola.

 

Kvotu iz stavka 1. ovoga članka, utvrđuje Vlada Republike Hrvatske, uz prethodno pribavljena mišljenja ministarstava nadležnih za pojedine djelatnosti za koje se utvrđuju kvote i mišljenje Gospodarsko-socijalnog vijeća Vlade Republike Hrvatske.

 

Kvotu iz stavka 1. ovoga članka Vlada Republike Hrvatske utvrđuje najkasnije do 31. listopada tekuće godine za sljedeću godinu.

 

Godišnjom kvotom radnih dozvola utvrđuje se i kvota radnih dozvola za sezonsko zapošljavanje.

 

Članak 87.

 

Radne dozvole utvrđene godišnjom kvotom izdaju se sljedećim redom:

 

1. za produženje već izdanih radnih dozvola,

 

2. za novo zapošljavanje.

 

U kvotu se ne uračunavaju radne dozvole koje se izdaju:

 

1. za radnike-strance dnevne migrante koji su u Republici Hrvatskoj zasnovali radni odnos na neodređeno vrijeme pod uvjetom uzajamnosti,

 

2. za radnike-strance i članove njihovih obitelji, čiji je status reguliran Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između europskih zajednica i njihovih država članica i Republike Hrvatske,

 

3. za strance koji obavljaju ključne poslove u trgovačkim društvima i predstavništvima stranih trgovačkih društava, a nisu stranci iz članka 95. stavka 1. točke 1. ovoga Zakona,

 

4. za strance koji su premiješteni u okviru internog transfera osoblja unutar trgovačkih društava, kako je definirano Zakonom o potvrđivanju protokola o pristupanju Republike Hrvatske Marakeškom ugovoru o osnivanju Svjetske trgovinske organizacije,

 

5. za učitelje i nastavnike koji izvode nastavu u školskim ustanovama, na jeziku i pismu nacionalnih manjina,

 

6. na temelju međunarodnog ugovora,

 

7. profesionalnim sportašima ili sportskim djelatnicima, koji na temelju valjano zaključenog ugovora rade u Republici Hrvat­skoj,

 

8. za strance supružnike i djecu stranaca kojima je odobren stalni boravak u Republici Hrvatskoj.

 

U smislu ovoga Zakona, radnik–stranac dnevni migrant je stranac, državljanin susjedne države u kojoj ima prebivalište i svakodnevno dolazi na rad poslodavcu u Republici Hrvatskoj i vraća se u matičnu državu.

 

1. Radna dozvola

 

Članak 88.

 

Na zahtjev pravne ili fizičke osobe koja zapošljava stranca (u daljnjem tekstu: poslodavac), radnu dozvolu za stranca izdaje nadležno tijelo prema sjedištu poslodavca, u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva.

 

O zahtjevu za izdavanje radne dozvole za stranca donosi se rješenje.

 

Članak 89.

 

Uz zahtjev za izdavanje radne dozvole za stranca poslodavac je dužan priložiti:

 

1. podatke o strancu s kojim namjerava sklopiti ugovor o radu ili drugi odgovarajući ugovor,

 

2. podatke o radnom mjestu ili vrsti posla i uvjetima rada,

 

3. dokaz o registraciji trgovačkog društva, predstavništva ili obrta u Republici Hrvatskoj,

 

4. dokaz o podmirenim poreznim obvezama i doprinosima,

 

5. obrazloženje o opravdanosti zapošljavanja stranca.

 

Članak 90.

 

Protiv rješenja iz članka 88. stavka 2. ovoga Zakona može se izjaviti žalba Ministarstvu u roku od 8 dana.

 

Protiv rješenja o odbijanju zahtjeva za izdavanje radne dozvole zbog popunjenosti kvote nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor.

 

Članak 91.

 

Ugovor o radu ili drugi odgovarajući ugovor sa strancem, poslodavac je dužan sklopiti u pisanom obliku prije početka rada, a najkasnije u roku od 15 dana od dana izdavanja radne dozvole.

 

Ako ugovor iz stavka 1. ovoga članka nije sklopljen u pisanom obliku, poslodavac je dužan strancu, prije početka rada, a najkasnije u roku od 15 dana od dana izdavanja radne dozvole, uručiti pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru.

 

Poslodavac ne može sa strancem sklopiti ugovor o radu na određeno vrijeme za stalne sezonske poslove.

 

Ugovor iz stavka 1. ovoga članka poslodavac je dužan dostaviti nadležnom tijelu u roku od 8 dana od dana sklapanja ugovora.

 

Članak 92.

 

Radna dozvola izdaje se na određeno vrijeme s rokom važenja koji je jednak vremenu za koji se sklapa ugovor o radu ili drugi odgovarajući ugovor, ali najduže na dvije godine.

 

Članak 93.

 

Zahtjev za produženje radne dozvole poslodavac mora podnijeti najkasnije 45 dana prije isteka roka važenja izdane radne dozvole.

 

O zahtjevu za produženje radne dozvole i produženje privremenog boravka odlučuje se istodobno.

 

Članak 94.

 

Stranac za kojega je izdana radna dozvola može raditi u Republici Hrvatskoj samo na onim poslovima za obavljanje kojih je sklopio ugovor o radu ili drugi odgovarajući ugovor, odnosno samo kod onog poslodavca s kojim je na temelju radne dozvole mogao sklopiti ugovor.

 

Članak 95.

 

Uz primjenu svih odredaba ovoga Zakona koje se odnose na privremeni boravak, radnu dozvolu ne moraju imati sljedeće kategorije stranaca:

 

1. ključno osoblje trgovačkih društava koje je definirano Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između europskih zajednica i njihovih država članica i Republike Hrvatske,

 

2. osnivači, prokuristi, članovi uprava i članovi nadzornog odbora trgovačkog društva, koji u trgovačkom društvu obavljaju poslove, a to obavljanje poslova nema karakter radnog odnosa i ne traje duže od ukupno tri mjeseca godišnje,

 

3. sveučilišni profesori koje hrvatska sveučilišta pozovu za predavače, znanstvenici na znanstvenom i stručnom usavršavanju, znanstvenici-predstavnici međunarodnih organizacija te znanstvenici koji će sudjelovati u provedbi znanstveno-istraživačkih projekata važnih za Republiku Hrvatsku,

 

4. upravno osoblje, stručnjaci, nastavnici i predavači stranih kulturnih i obrazovnih institucija, koji u Republici Hrvatskoj obavljaju posao u okviru programa kulturne i obrazovne suradnje,

 

5. civilni i vojni dužnosnici vlada drugih država, koji u Republiku Hrvatsku dolaze raditi na temelju ugovora o suradnji s Vladom Republike Hrvatske,

 

6. članovi znanstvenih međunarodnih misija, koji obavljaju posao istraživanja u Republici Hrvatskoj, koji je odobrila Vlada Republike Hrvatske,

 

7. strani dopisnici, akreditirani u Republici Hrvatskoj ili izvjestitelji stranih medija,

 

8. predstavnici vjerskih zajednica dok obavljaju posao isključivo vezan za vjersku službu,

 

9. umjetnici i tehničko osoblje za operne, baletne, kazališne, koncertne, likovne i druge kulturne priredbe, ako zbog toga u Republici Hrvatskoj ne borave duže od 30 dana odnosno tri mjeseca godišnje s prekidima,

 

10. autori i izvođači na području glazbene, glazbeno-scenske, plesne i baletne umjetnosti, kao i prateće izvjestiteljsko, organizacijsko i tehničko osoblje koje sudjeluje u kulturnim radionicama, susretima i kolonijama, ako zbog toga u Republici Hrvat­skoj ne borave duže od 30 dana odnosno tri mjeseca godišnje s prekidima,

 

11. osobe koje na temelju ugovora s Vladom Republike Hrvatske, ministarstvom nadležnim za obranu ili ministarstvom nadležnim za unutarnje poslove obavljaju poslove za potrebe obrane i sigurnosti države ili koje se stručno usavršavaju na tim pod­ručjima,

 

12. supružnici i djeca hrvatskih državljana koji imaju boravak u Republici Hrvatskoj,

 

13. osobe koje u Republiku Hrvatsku dolaze radi sudjelovanja na sportskim i šahovskim priredbama,

 

14. stručnjaci na području zaštite kulturne baštine, knjiž­ničarstva i arhivistike, ako zbog toga u Republici Hrvatskoj ne borave duže od 30 dana,

 

15. stranci koje je uputio inozemni poslodavac, koji omo­gućavaju stručno usavršavanje i obuku osobama zaposlenim kod pravnih i fizičkih osoba sa sjedištem u Republici Hrvatskoj u trajanju do tri mjeseca neprekidno,

 

16. osobe kojima je odobren privremeni boravak u svrhu stručnog usavršavanja ili obuke kod hrvatskog poslodavca, a organizacijski je oblik stranog poslodavca koji ih je uputio na usavršavanje ili obuku, ako njihovo stručno usavršavanje ili obuka ne traje duže od tri mjeseca neprekidno,

 

17. stranci koji obavljaju poslove vezane uz isporuku, montažu ili servis strojeva ili opreme, ako njihov rad ne traje duže od 30 dana neprekidno odnosno ukupno tri mjeseca godišnje s prekidima,

 

18. stranci koji sudjeluju na sajamskim ili izložbenim prired­bama na kojima izlaže njihov poslodavac,

 

19. stranci koji sudjeluju na organiziranim stručnim skupovima i seminarima,

 

20. stranci zaposleni u cirkusima ili zabavnim parkovima, ako u Republici Hrvatskoj ne borave duže od tri mjeseca neprekidno,

 

21. osobe kojima je priznat status azilanta,

 

22. stranci s odobrenim stalnim boravkom,

 

23. stranci koji u Republici Hrvatskoj imaju status redovnog učenika ili studenta kada obavljaju poslove privremenog karaktera, posredstvom ovlaštenih posrednika, a sukladno propisima koji reguliraju obavljanje tih poslova.

 

Stranci iz točke 9., 10., 14., 15., 17., 18. i 20. stavka 1. ovoga članka moraju imati zaključen valjani ugovor s fizičkom ili pravnom osobom koja je u Republici Hrvatskoj registrirana za obav­ljanje navedenih djelatnosti.

 

Članak 96.

 

Radna dozvola za stranca prestaje važiti:

 

1. istekom roka važenja,

 

2. prestankom ugovora iz članka 91. ovoga Zakona,

 

3. poništenjem.

 

Radnu dozvolu poništava nadležno tijelo ako:

 

1. je izdana na temelju neistinitih podataka o radniku ili poslodavcu,

 

2. poslodavac ne sklopi ugovor o radu ili drugi odgovarajući ugovor sa strancem u roku iz članka 91. stavka 1. i 2. ovoga Zakona,

 

3. stranac na temelju radne dozvole obavlja poslove onog radnog mjesta za koje nije mogao sklopiti ugovor o radu,

 

4. radi za poslodavca s kojim na temelju radne dozvole nije mogao sklopiti ugovor o radu ili drugi odgovarajući ugovor,

 

5. strancu nije odobren ili mu je prestao privremeni boravak.

 

U slučaju prestanka ugovora iz članka 91. ovoga Zakona, poslodavac je dužan vratiti radnu dozvolu nadležnom tijelu, u roku od osam dana od dana prestanka ugovora.

 

2. Poslovna dozvola

 

Članak 97.

 

Poslovna dozvola izdaje se strancu koji ima registrirani obrt ili s obrtom izjednačenu djelatnost ili slobodno zanimanje, vodi poslove u registriranom vlastitom trgovačkom društvu ili u pravnoj osobi u kojoj ima većinski udio ili strancu koji pruža usluge u ime inozemnog poslodavca (u daljnjem tekstu: djelatnost) i ispunjava ostale uvjete za izdavanje odobrenja za privremeni boravak.

 

Poslovnu dozvolu izdaje nadležno tijelo u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.

 

Protiv rješenja iz stavka 2. ovoga članka može se izjaviti žalba Ministarstvu u roku od 8 dana.

 

Stranac ne smije početi obavljati djelatnost iz stavka 1. ovoga članka, prije nego što mu nadležno tijelo izda poslovnu dozvolu.

 

Zahtjev za izdavanje poslovne dozvole stranac podnosi nadležnom tijelu u mjestu svojeg boravka.

 

Iznimno, stranci koji pružaju usluge u ime inozemnog poslodavca, zahtjev za izdavanje poslovne dozvole mogu podnijeti i u diplomatskoj misiji odnosno konzularnom uredu Republike Hr­vat­ske.

 

Uz zahtjev za poslovnu dozvolu stranac je dužan priložiti dokaz o registraciji trgovačkog društva, obrta, s obrtom izjednačene djelatnosti, slobodnog zanimanja ili ugovor o pružanju usluga iz članka 85. stavka 3. ovoga Zakona.

 

Članak 98.

 

Poslovna dozvola izdaje se s rokom važenja do dvije godine.

 

Poslovna dozvola će se produžiti ako u trenutku podnošenja zahtjeva za njezino produženje stranac ispunjava uvjete za izdavanje poslovne dozvole iz članka 97. ovoga Zakona.

 

Zahtjev za produženje poslovne dozvole stranac mora podnijeti najmanje 30 dana prije isteka roka važeće poslovne dozvole.

 

Članak 99.

 

Poslovna dozvola prestaje važiti:

 

1. ako je strancu izrečena zaštitna ili sigurnosna mjera protjerivanja,

 

2. otkazom boravka,

 

3. istekom roka na koji je izdana,

 

4. prestankom postojanja okolnosti na temelju kojih je izdana,

 

5. poništenjem.

 

Poslovna dozvola poništit će se ako:

 

1. stranac u roku od četiri mjeseca ne započne obavljanje djelatnosti za koju mu je izdana poslovna dozvola,

 

2. stranac obavlja djelatnost za koju mu nije izdana poslovna dozvola,

 

3. stranac u obavljanju djelatnosti prekrši propise u skladu s kojima se djelatnost mora obavljati, propise o zapošljavanju, radu i socijalnom osiguranju,

 

4. je nad trgovačkim društvom otvoren postupak stečaja ili likvidacije, obrt ili s obrtom izjednačena djelatnost prestane djelovati te ako su prestali uvjeti za obavljanje slobodnog zanimanja ili izvršenja ugovora o pružanju usluga iz članka 85. stavka 2. i 3. ovoga Zakona.

 

Stranac kojemu je izdana poslovna dozvola dužan je u roku od 8 dana od nastanka okolnosti koje predstavljaju razlog za prestanak poslovne dozvole o tim okolnostima obavijestiti nadležno tijelo.

 

Članak 100.

 

Odredbe ovoga Zakona koje se odnose na rad stranaca ne primjenjuju se na:

 

1. stranca koji je član diplomatske misije, odnosno konzularnog ureda strane države ili član misije koja ima diplomatski status i kojemu je izdana posebna osobna iskaznica iz članka 70. stavka 3. ovoga Zakona,

 

2. stranca koji na temelju međunarodnog ugovora ima privilegije i imunitete,

 

3. stranca koji u Republici Hrvatskoj obavlja poslove na temelju međunarodnih ugovora koje Republika Hrvatska sklopi s drugom državom, međunarodnom organizacijom ili Europskom unijom, o stručno-tehničkoj pomoći ili provodi projekte u skladu s tim međunarodnim ugovorima.

 

:-):-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

generalna frka...jučer mi je stranci naloženo da vrati radnu dozvolu...u kratkim crtama, nakon što je radna dozvola izdavana duži niz godina zbog izvjesnih problema s našim pravosuđem nije odobreno produženje protiv koje odluke smo uložili žalbu da bi ista bila odbijena...sada se radna dozvola mora vratiti time da je u međuvremenu problem s pravosuđem prestao tj. prepreke za izdavanje radne dozvole više ne postoje...

moja ideja je podnošenje novog zahtjeva...ima li to smisla???????? ima li drugih ideja i savjeta???? :-?:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija