Jump to content

Upad policajca u nekretninu bez sudskog naloga


Carbom

Preporučene objave

Situacija je sljedeca:

 

izvodio sam neke građevinske radove u svom stanu u prizemlju, te se susjed gore naljutio jer izvodim radove i uređujem prostor ( uređivanje prostora je imalo sve potrebne dokumente za to te se radilo u zakonski propisanim satima kada je buka dozvoljena).

susjed je pozvao policiju iz navodnih prijetnji koje se nikad nisu desile.

dosla je policija ispitala sve ustanovili da nema nikakve osnove.

Nakon dva sata dolazi krim policija i neovlasteno ulaze u prostor gdje smo radili i krenu se derati policija policija. Uruse mi ugled pred 8 radnika kao da sam kriminalac neki uhite me i vode u stanicu( oduzeli su slobodu ne ogranicili) nisam imao pristup mobitelu niti ista.

 

što ja mogu tu učiniti. Da li se mogu žaliti na postupanje policajaca te da li ih mogu nekako legalno uzvratiti udarac.

Mislim da nije normalno bas tako uletiti u prostor derati se policija policija svakom radniku se unjeti u lice i traziti sve njih osobne.

moje pitanje sta pravno mogu protiv ovoga?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Napiite prigovor - pritužbu narad navedenih djelatnika, napišite , sve točne podatke.od adrese, vrijeme, ktj. sati, imena djelatnika koji če posvjedočiti..
Dobit će te odgovor u pisanom obliku, , nađite na netu, točan naziv ureda za prituđbe građana.
Bez, naloga,preko praga ne smiju uči, osim ako za isto imaju od suda odobrenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo što kaže frenki je okvirno točno, ali bez detalja događaja ne možemo napamet reći jesu li smjeli tako...

U slučaju postupanja, moraju reći da su policija i smiju legitimirati zatečene osobe. Ako si osumnjičen za kazneno djelo, smiju te uhititi i privesti, a smiju ti oduzeti i mobitel. U tom dijelu nema ništa sporno.

O kakvom se prostoru točno radilo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o stanu- radio sam radove za kuhinju sa majstorima(stambeni prostor), ušli su u prostor te mi nisu predočili nikakav papir samo su me priveli.

Prema saznanjima susjedu je krim policija otišla u stan ručno su napisali na običnom papiru prijedlog za kazneno dijelo što ne znam da li se smije bez računala i njihovih elektronskih identifikacija napisati, koliko znam u praksi uvijek se kaznena prijava podnosi u prostorijama policije.

Sve mi nešto smrdi jer je susjed bivši načelnik policije te mi izgleda kao neka namještaljka, najvažnije nema nikakvog temelja za navodnu prijetnju uz to sam sadašnjem načelniku na piku jer sam poslao unutarnju kontrolu za nepravilnosti rada policijskih službenika već prije gdje su pismeno priznali da su pogriješili.

Zanima me da li su me stvarno smijeli uhititi na licu mjesta u stanu bez naredbe nadređenog ili sudskog naloga nego samo na prijedlogu za kazneni postupak koji su napisali u stanu susjeda bez računala bez svojih id kartica za pristup sustavu samo ručno napisano na papir.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, prijedlog se može napisati ručno i ako ga oštećenik potpiše, vrijedi jednako kao da je napisan na računalu, nema nikakve razlike. Ako se radi o kaznenom djelu koje se progoni po službenoj dužnosti, ne treba baš nikakav papir niti potpis, mogu te uhititi odmah po usmenom saznanju/prijavi.

I da, mogu te uhititi bez naredbe ili naloga.

Možeš se žaliti na ulazak u stan, jer prema ovom napisanom, ne bih rekao da su smjeli ući u privatni prostor bez naloga (nemam sve informacije, tako da možda i griješim, ali ovako napamet bih rekao da su te trebalo pozvati van ili tražiti da ih pustiš unutra), ali to ti neće pomoći kod osnovnog problema, tj. kaznenog djela koje ti se stavlja na teret. Pod tim mislim da ne pada cijeli postupak u vodu ako si nepropisno uhićen, nego samo onaj dio koji je povezan s uhićenjem, a i dalje možeš odgovarati za samo djelo. Dodatno, ne vjerujem da su blesavi i mislim da su formalno dobro opravdali ulazak u stan (sigurno im nije prvi put), tako da bi s formalne strane sve bilo u redu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija