Jump to content

Spajanje postupaka


artus

Preporučene objave

Ako pred istim sudom teče više parnica između istih osoba ili u kojima je ista osoba protivnik raznih tužitelja ili raznih tuženika, a za koje je predviđena ista vrsta postupka i u kojima sudi sudac pojedinac, sve se te parnice mogu rješenjem suca pojedinca spojiti radi zajedničkoga raspravljanja ako bi se time ubrzalo raspravljanje ili smanjili troškovi. Spojeni se postupak nastavlja pred sucem koji je odlučio o spajanju. Za sve spojene parnice sud može donijeti zajedničku presudu. (čl. 313. st. 1. Zakona o parničnom postupku). 
 
Ako se radi o izvanparničnom postupku, podredno se primjenjuje ZPP, pa također vrijedi ova odredba.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odlukom  II stupanjskog suda kojom je i sporna nekretnina ušla u ostavinu vraćena je I stupanjskom sudu  izdati nasljednicima riješenje sukladno spomenutoj odluci . Isto tako obzirom da je sunasljednik neovlašteno koristio 1/2 sporne nekretnine desetak godina ( što je konačnici potvrdio i Viši sud ) protiv njega  je podignuta tužba za isplatu naknade s osnova dobiti koju je ostvario. Temeljem iznesenoga ima li  pravnog osnova za spajanjem tih dvaju postupaka. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budući da se radi o dva parnična postupka, ako se vode između istih stranaka mogu se spojiti ako bi to bilo svrsishodno. Ne postoji obveza suda da spoji postupke, a za donošenje ove odluke treba procijeniti u kojoj je fazi svaki od tih postupaka. Npr. ako je jedan postupak skoro okončan, a drugi je tek na početku, nema smisla da se spajaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, puno hvala na Vašemu korektnom i konstruktivnom odgovoru. Biti ću slobodan , obzirom da sam pravno laik , upitati Vas još, i dali su presignacije spisa u jednom te istom sporu u suštini odugovlačenje postupka. U mojemu slučaju bilo ih je osam , toliko i godina otprilike. Imam li s toga osnova pravo na naknadu  štete koja mi je time prouzročena. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne možete dobiti nikakvu naknadu zbog presignacije spisa. Do presignacije dolazi ako je sudac npr. dugotrajno bolestan ili ode sa suda. To je, nažalost, čest slučaj. Zbog trajanja postupka možete eventualno podnijeti zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku. Ako zahtjevu bude udovoljeno, odredi se rok u kojem postupak mora biti okončan. Onda tek, ako ne bude okončan u tom roku, imate pravo na naknadu zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija