Jump to content

uvjeti za pokretanje stečaja


anonimno

Preporučene objave

D.O.o. je 41 dan u blokadi računa od strane 3 poduzeća u ukupnom iznosu cca 500.000 kn. Svaki dan ima priljeve na račun i vjerovnici se polako namiruju. Potraživanja društva su dvostruko veća od obaveza društva, problem je samo u tome da zbog teške naplate svojih potraživanja društvo nije u stanju na vrijeme plaćati svoje obveze vjerovnicima. Neki su vjerovnici pomalo nestrpljivi pa me zanima može li netko od njih pokrenuti stečajni postupak nastupom 60 dana blokade društva bez obzira na to da su potraživanja znatno veća od dugovanja. Kakva je sudska praksa po tom pitanju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

koliko je meni poznato situacija je sljedeća:

Kao što ste rekli, svakodnevno imate određenih priliva na račun te se vaši vjerovnici polako namiruju. To znači da obavljate određene financijske transkacije sa vašeg računa, bez obzira što se one vrše ovršno (vjerrojatno je riječ o određenim običnim/bjanko zadužnicama ili sudskim ovrhama kojima su vas blokirali). To što niste trenutno spremni platiti sve što vam je dospjelo, ne znači da se protiv vas može pokrenuti stečaj, jer je iz financijskih pokazatelja poduzeća (izvoda) vidljivo da poduzeće posluje,a po zakonu, stečaj se ne može provesti ukoliko je iz dokumentacije poduzeća (ugovori, računi, garancije i sl....) vidljivo da je poduzeće spremno dalje uredno poslovati i da ime pokriće svojih obveza.

Preporučujem Vam da kontaktirate Vaše povjerioce, iznesete problem tekuće nelikvidnosti poduzeća, potpišete nove ugovore sa reprogramom dugovanja te deponiranjem određenih garancija /zadužnica) prema povjeriocima. Ja sam imao sličan problem pa sam ga tako riješio jer je i vašim povjeriocima cilj da vi poslujete i ispunite svoje obveze nego da se provede stečaj, firma ugasi i oni ostanu bez svojih para ili da se to provlači po sudu vječno. Potrebno je sa povjeriocima biti što je moguže viđe iskren i prilagoditi svoj priljev plaćanjem prema njima.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

po izmjenama stečajnog zakona svatko od vjerovnika može tražiti pokretanje stečaja ako blokada računa traje dulje od 60 dana - međutim ukoliko se ti naplaćuju ne vjerujem da im je stečaj neka prednost a nema racionalne bojaznosti za naplatu - probajte sa svim vjerovnicima razgovarati, objasnite im situaciju i sasvim sigurno će mnogi imati razumjevanja ukoliko smatraju da ćete moći nastaviti posao

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija