Jump to content

Prava stranca u bracnom odnosu sa hrvatskim drzavljaninom


planetoman

Preporučene objave

Pozdrav,

Supruga mi je Filipinka (ozenjeni u HR) pa me zanima da li ta cinjenica radi ikakvu razliku u njenim pravima sto se tice rada u HR, ali i ostalih stvari ili je jedini faktor ciji si drzavljanin / kakvu vrstu boravaka imas (privremeni/stalni)? Npr. ako se ona zeli zaposliti u HR firmi da li ta firma zaposljava nju kao svakog drugog stranca (znaci mora imati ispunjene uvjete o zaposljavanju stranaca) ili se moze zaposliti kao i bilo koji hr drzavljanin? Slicno me zanima da li ona moze biti uzdrzavani clan obitelji na temelju toga sto mi je supruga ili to opet zavisi o drzavljanstvu / stalnom / privremenom boravku? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji i da, placa sama zdravstveno. Buduci je ona vec 4.5 godine u HR, pretpostavljam da za pola godine moze traziti HR drzavljanstvo? Kad sam vec kod drzavljanstva, koliko znam HR ne dozvoljava dvojno drzavljanstvo osim za Hrvate iz BiH, sto znaci da ce se ona morati odreci Filipinskog drzavljanstva? Hvala na informacijama!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon 4 godine neprekidnog boravka u statusu spajanja obitelji ima pravo zatražiti stalni boravak a on je uvjet da da zahtjev za državljanstvom.

Ne mora se odreći filipinskog državljanstva.Može se imate i 3 državljanstva i uopće ne bit iz BiH niti imat njihovo državljanstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, to je kod spajanja obitelji, ali koliko sam citao, stranac moze zatraziti stalni boravak nakon provedenih 5 godina u HR (npr. radi 5 godina u HR), a time i drzavljanstvo, pa mislim da po toj osnovi moze traziti drzavljanstvo. Ne znam jesam li u pravu. U nasem slucaju tih 5 godina bi bilo dosta prije nego da ceka ovih "bracnih" 4. Hvala za info.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija