Jump to content

Korištenje dimnjaka usprkos zabrani


Luka_I

Preporučene objave

Poštovani,

ne znam što mi je najbolje za činiti u ovoj situaciji, pa se nadam nekim savjetima. Naime, zgrada u kojoj imam stan je dobila zabranu loženja (korištenja dimovoda) jer su stanari na čelu s predstavnikom odbili sanaciju dimovodnih kanala (ugradnja inox cijevi) koju je propisao nadležni dimnjačar koncesionar. Također odbijaju i redovan pregled i čišćenje dimnjaka jer ih većina stanova ni ne koristi, osim 2 od kojih je jedan susjed ispod mog stana - on nastavlja ložiti usprkos zabrani.

Znam da je naš dimnjačar sklon samovolji i nabijanju cijena, polovičnom obavljanju posla itd. ali opet nije u redu da nekoliko susjeda koristi dimnjake koji su očito nesigurni za upotrebu i mogu uzrokovati požar na krovištu meni iznad glave. Međutim, naš stambeni upravitelj je kakav je, a s njime bezuspješno pokušavamo riješiti i jedan drugi problem vlage.

Što se mene tiče, ja mogu napraviti prijavu požarnom inspektoratu ili MUP-u da susjed koristi dimnjak usprkos zabrani, ali onda vjerojatno slijedi kazna cijeloj zgradi i drama koju bih htio izbjeći. Po meni, imam nekoliko opcija i ne znam koje su najbolje za početak. Da li nagovoriti susjeda da prestane ložiti i pristojno ga upozoriti da ću ga prijaviti policiji ako ne prestane? Da li nastaviti s pritiskanjem na upravitelja da obavlja svoj posao ili ću mu prestati plaćati pričuvu? 

Pitanje je također jesmo li dužni platiti iz pričuve sanaciju dimnjaka koje koristi samo nekolicina stanara. Ali ako predložim susjedu da on sam plati sanaciju svog dimovodnog kanala koji prolazi kroz moj stan, naravno da će to odbiti. Iako je već i u prošlosti ostao dužan za određeni iznos pričuve koji mu je oprošten.

Hvala svima.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Nakon pregleda dimnjačara, ustanovljeno je da uopće nije problem u vlazi s krova, nego isključivo u susjedovom dimnjaku koji se ne čisti, izbjegava se sanacija, i još je nedavno prešao s drva na pelete koji gore na nižoj temperaturi pa kondenzat gotovo naočigled curi.

Obavijestio sam susjede da znaju da se to i njih tiče, a ne samo mene, i da se može zapaliti krov zgrade. Također sam zaprijetio protupožarnom inspekcijom ako to ne shvate ozbiljno. Predložio sam i da platim dio radova sanacije u interesu da što prije uselim, pa nek mi se to odbije od pričuve dok se ne pokrije. Tražio sam i izvođače takvih radova i njihove ponude. Zbilja više ne znam koliko tuđeg posla moram obavljati da se išta pokrene, i da mogu useliti u stan kojeg sam vlasnik.

Ne znam više što drugo mogu napraviti osim tužbe protiv tog susjeda, ili cijele zgrade. Je li uopće moguće da susjed odbije radove u svom stanu u svrhu sanacije dimovoda kojega sam koristi?

20240302_180553.jpg

20240302_180650.jpg

uređeno: od Luka_I
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo čišćenje dimnjaka rade koncesionari na području Vašeg grada, plaća se iz pričuve i praktički je obvezno. Ovisno o vašoj lokaciji pročitajte pravilnik/odluku o komunalnom redu. Mi imamo Odluku o obavljanju dimnjačarskih poslova u kojoj je navedeno da su korisnici, vlasnici, predstavnik i upravitelj dužni dopustiti pregled i kontrolu dimnjaka, ako se utvrde nepravilnosti iste moraju biti otklonjene do sljedećeg pregleda, a ako iste nisu otklonjene koncesionar je dužan isto prijaviti komunalnom redarstvu i MUP-u/inspektoratu. Proučite gore spomenutu dokumentaciju i idite tim redom, ako imate iste odredbe propisane ja bih prvo zvao koncesionara i rekao mu da prijavi zgradu, zatim komunalno redarstvo i na kraju inspektorat. Ako ništa od navedenog ne upali podignite tužbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
Dana 22. 03. 2024. u 11:20, NickPraskaton je napisao:

ako se utvrde nepravilnosti iste moraju biti otklonjene do sljedećeg pregleda, a ako iste nisu otklonjene koncesionar je dužan isto prijaviti komunalnom redarstvu i MUP-u/inspektoratu. 

Dimnjačar koncesionar već niz godina izdaje upozorenja, ali od svega toga ništa. Imam u ruci nalaz prema kojem je još 2020. dimnjak označen neispravnim. Mislim da on tu ne može puno mimo predstavnika stanara i upravitelja.

Inspektorat ću nazvati, ali mislim da oni neće odmah zapečatiti dimnjak, nego isto predložiti sanaciju kao i dimnjačar. A sve da i zapečate dimnjak, to nije trajno rješenje i susjed ga može otpečatiti i nastaviti loženje.

Tužbe naravno traju godinama dok meni stan stoji prazan i poludovršen. Tako da po meni je jedino ispravno rješenje sanacija dimnjaka tako da ga susjed može sigurno koristiti, s time se slaže i dimnjačar - ali jedini je problem tko to plaća i tu dolazimo do klasičnog problema.

Upravitelj tvrdi da mi ne može pomoći jer trebam većinu suvlasnika i suglasnost predstavnika stanara koji odbija ikakvo plaćanje iz pričuve jer kaže da svatko mora sebi platiti sanaciju dimnjaka. Dok susjed ispod kaže da nema novca za to i da treba ići iz pričuve.

Očigledno je da, ako želim da se išta makne s mrtve točke, ja trebam sam platiti te radove sanacije da bih dovršio stan i onda tražiti od susjeda kompenzaciju bar polovice troškova. Ili od upravitelja neki aranžman da me oslobodi pričuve neko vrijeme.

Takozvani princip "plati pa se žali".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija