Jump to content

Rješenje o nasljeđivanju


korbendallasmultipass

Preporučene objave

Pozdrav, 

zanima me provodi li se nakon smrti osobe ostavinski postupak automatski ili to moraju pokrenuti nasljednici? 

Jer situacija je sljedeca, nakon smrti oca u ostavinskoj raspravi i rješenju nije naveden grob koji bi tamo treba biti. Naknadno je utvrđeno da je taj grob još uvijek upisan na pokojnu baku, a rjesenje o nasljeđivanju imam samo od oca i djeda i tamo taj grob nije spomenut. 

Pa me zanima trebam li ja u tom slucaju pokrenuti ostavinski postupak ili rjesenje o nasljeđivanju svakako mora postojati? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam problem. Čovjek s kojim sam živjela 11 godina nedavno je umro. Nikad se nije rastao od žene koju je ostavio prije bar 25 godina. Od tada se nikad nisu vidjeli. Zadnjih 11 godina njegovog života sam brinula o svim njegovim potrebama, vodila ga doktorima, kuhala, brinula o kućanstvu, njegovom zdravlju, 2016 godine sam svojim novcima plaćala račune jer je bio pod ovrhom. Inače nemam prihoda osim 79,63 € doplatka za pomoć i njegu. Sad mi njegova kćer kaže da neću biti pozvana ni na ostavinsku raspravu jer nemamo ništa napismeno. K njemu sam doselila u proljeće 2013. godine. Čula sam na socijalnom da se taj njegov brak može i posmrtno poništiti, no ne mogu naći taj zakon, navodno je u Zakonu o nasljeđivanju. Što da radim i kako da dođem bar do dijela njegove mirovine?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 minuta, Jay Gee je napisao:

Čovjek s kojim sam živjela 11 godina nedavno je umro. Nikad se nije rastao od žene koju je ostavio prije bar 25 godina. Od tada se nikad nisu vidjeli. Zadnjih 11 godina njegovog života sam brinula o svim njegovim potrebama

Zatražite podatak na sudu tko je ovlašten za provođenje ostavinskog postupka, te se pisanim putem pozivom na poslovni broj tog spisa, očitujte da ste izvanbračni partner pokojnika i da ravnopravno sa ostalim zakonskim nasljednicima očekujete poziv za ostavinsku raspravu.

To što brak nije službeno razveden ne znači da bračna zajednica nije prestajala postojati, dapače.

Ako nema oporuke i ugovora o doživotnom uzdržavanju, tada ste zakonski nasljednici Vi kao izvanbračni partner i njegova djeca. 

Uglavnom, bitno je da se na ostavinskoj raspravi predstavite kao izvanbračni partner, a po potrebi to možete i dokazati.

Ukoliko je u pitanju ostavina veće vrijednosti ne bi bilo loše da si opunomoćite odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, ali izvanbračna zajednica podrazumijeva se samo ako su muškarac i žena slobodni, tj da nijedno od njih nije u braku. Tako da nas ne mogu predstaviti izvanbračnom zajednicom. Iako smo se namjeravali vjenčati, nije stigao podnijeti zahtjev za rastavu braka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija